Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018

Εμφάνιση μύκητα ξηραίνει αμυγδαλιές! «Επιδημία» σε περιοχές του Δήμου Ελασσόνας

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - www.eleftheria.gr
Εμφάνιση μύκητα ξηραίνει αμυγδαλιές! «Επιδημία» σε περιοχές του Δήμου Ελασσόνας

«Επιδημία» σε περιοχές του Δήμου Ελασσόνας - Αίτημα για αποζημιώσεις μέσα από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις

Πρωτόγνωρες διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο της ξήρανσης αμυγδαλεώνων σε περιοχές του Δήμου Ελασσόνας, από εμφάνιση μύκητα σε συνδυασμό και με τις περίεργες, «τροπικές» καιρικές συνθήκες.

Έκδηλη είναι η ανησυχία των αμυγδαλοπαραγωγών της περιοχής, ιδίως στις Δημοτικές Ενότητες Σαρανταπόρου και Ποταμιάς, και όχι μόνο, που κάνουν λόγο για «αρρώστια» που εμφανίζεται κυρίως στην ποικιλία αμυγδαλιάς Ferragnes.

Το πρόβλημα από το καλοκαίρι απασχολεί τον Δήμο Ελασσόνας, αφού πολλοί παραγωγοί παραπονέθηκαν για αυτά που παρατηρούσαν στις αμυγδαλιές τους, με ξερά κλαδιά και δένδρα.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Σαπουνάς, στάθηκε στο σοβαρό πρόβλημα και στις ενέργειες που έγιναν για την αντιμετώπισή του: 

«Από το καλοκαίρι έχουμε δεχθεί τα συνεχόμενα παράπονα και τις ανησυχίες από τους παραγωγούς για ό,τι έβλεπαν στις αμυγδαλιές τους. Χωρίς καθυστέρηση απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες και τα δείγματα που στάλθηκαν έδειξαν προσβολή των καλλιεργειών από μύκητα, με το φαινόμενο να έχει πάρει μορφή επιδημίας. Να θυμίσω ότι στον Δήμο Ελασσόνας η καλλιέργεια αμυγδάλου ανέρχεται στα 14.800 στρέμματα, από τα οποία 5.700 στρέμματα καλλιεργούνται στην περιοχή της Δ.Ε. Σαρανταπόρου και 5.200 στρέμματα στη Δ.Ε. Ποταμιάς. Ήδη, έχουμε στείλει επιστολή - αίτημα προς τον ΕΛΓΑ (Υποκατάστημα Λάρισας) και την Περιφέρεια Θεσσαλίας (Π.Ε. Λάρισας, στην αρμόδια Διεύθυνση) για αποζημίωση των παραγωγών, μέσα από τη διαδικασία των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε)».

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - www.eleftheria.gr

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας