Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014

Παγώνουν οι περικοπές αγροτικών κονδυλίων με κοινή δήλωση 22 υπ. Γεωργίας της Ε.Ε.

Παγώνουν οι περικοπές αγροτικών κονδυλίων με κοινή δήλωση 22 υπ. Γεωργίας της Ε.Ε.

Η εν λόγω δήλωση έγινε με αφορμή τη συζήτηση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περικοπές 465 εκ. ευρώ από τα γεωργικά κονδύλια. Το συγκεκριμένο ποσό προέρχεται κυρίως από εκκαθαρίσεις λογαριασμών των κρατών μελών από τις συμπληρωματικές εισφορές για το καθεστώς του γάλακτος και επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί στη στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο αγροτικών προϊόντων.

 eu.flagsΈπειτα όμως από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περικοπές που ενέκρινε πρόσφατα με «διορθωτική επιστολή» της, στα πλαίσια του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2015, προτάθηκε το ποσό των 465 εκ. ευρώ να χρηματοδοτήσει τελικά άλλα μέτρα προτεραιότητας της Ε.Ε. όπως την καταπολέμηση της επιδημίας Έμπολα, την Αναπτυξιακή συνεργασία, το Πρόγραμμα Life, το Πρόγραμμα Horizon, και άλλα προγράμματα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ως τις 17 Νοεμβρίου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση των Υπουργών των κρατών μελών.

Η κοινή δήλωση των 22 Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., η οποία συντάχθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που έγινε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου. Οι περισσότεροι υπουργοί των κρατών μελών εκφράζοντας τις σοβαρές ανησυχίες τους για τις πιθανές συνέπειες που θα έχει στη γεωργία η συγκεκριμένη πρόταση περικοπής κονδυλίων, υπέγραψαν την κοινή δήλωση , τονίζοντας τις αντιρρήσεις τους. Συγκεκριμένα ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών και πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών κ. Maurizio Martina δήλωσε, «Για μια μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του γεωργικού τομέα, ο οποίος τελεί ήδη υπό πίεση λόγω των επιπτώσεων της ρωσικού εμπάργκο στις ειsαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε.. Όπως αποφάσισε το σημερινό Συμβούλιο, θα στείλω μια σχετική επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου του ECOFIN εκφράζοντας τη θέση των Υπουργών Γεωργίας στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας συνδιαλλαγής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».


ΠΗΓΗ: paseges.gr

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας