Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

Επιστρέφονται 35,5 εκ. ευρώ στους αγρότες από την ενιαία ενίσχυση

Επιστρέφονται 35,5 εκ. ευρώ στους αγρότες από την ενιαία ενίσχυση

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι άμεσες ενισχύσεις που είχαν δοθεί στους αγρότες κατά το οικονομικό έτος 2014, είχαν μειωθεί για όλα τα κράτη μέλη συνολικά κατά 868 εκατομμύρια.

eyrw se agrotesΗ μείωση αυτού είχε πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της εφαρμογής του μηχανισμού δημοσιονομικής πειθαρχίας και κρίθηκε απαραίτητη ώστε να μπορέσει να καθοριστεί το γεωργικό αποθεματικό κρίσεων και να διασφαλιστεί ότι το σύνολο των δαπανών της ΚΑΠ, για μέτρα στήριξης της αγοράς και τις άμεσες ενισχύσεις, παρέμεινε εντός του ανώτατου ορίου που συμφωνήθηκε στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020.

Τα μέτρα τήρησης αποθεματικού, αποφασίστηκαν τον Αύγουστο του 2014, ώστε να μπορεί η Ε.Ε. να αντιμετωπίσει τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προέκυπταν από το Ρωσικό εμπάργκο στα γεωργικά προϊόντα. Ωστόσο δεν κρίθηκε απαραίτητη η χρήση του αποθεματικού μέσα στο 2014, καθώς αποφασίστηκε τελικά η χρηματοδότηση αυτών των προβλημάτων θα γίνει από αχρησιμοποίητα χρήματα του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων αλλά και από τον προϋπολογισμό του 2015.

Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σχετικό κανονισμό στις 24 Νοεμβρίου 2014, με τον οποίο επιτρέπεται στα κράτη μέλη της, να επιστρέψουν στους αγρότες το ποσό των 868 εκ. ευρώ συνολικά, με προθεσμία το αργότερο τις 15 Οκτωβρίου 2015.
Στις χώρες αυτές εξαιρούνται η Βουλγαρία, η Κροατία και η Ρουμανία, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε σταδιακή εφαρμογή των άμεσων ενισχύσεων και για αυτό οι αγρότες των χωρών αυτών δεν έχουν υπαχθεί ακόμη σε δημοσιονομική πειθαρχία.

Δείτε ΕΔΩ όλο το σχετικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας