Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014

Ελιά: Αυξημένες αποδόσεις έρχονται μόνο μετά από σωστή λίπανση!

Ελιά: Αυξημένες αποδόσεις έρχονται μόνο μετά από σωστή λίπανση!

Η ελιά, ανθεκτική από την φύση της, συχνά δημιουργεί την λανθασμένη εντύπωση χαμηλών απαιτήσεων θρέψης. Υψηλές αποδόσεις στην ελιά όμως έρχονται μόνο μετά από επαρκή λίπανση.

Τα ελαιόδεντρα έχουν αυξημένες απαιτήσεις Αζώτου και Καλίου. Ο Φώσφορος προτείνεται να μπαίνει συστηματικά σε μικρή ποσότητα κάθε χρόνο. Τέλος Μαγνήσιο και Βόριο είναι καθοριστικά για την αύξηση της παραγωγής και την ποιότητα των καρπών.

Το άζωτο επηρεάζει άμεσα τόσο την βλάστηση όσο και την καρποφορία.

Το άζωτο της βασικής λίπανσης ευνοεί:
-την διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών, την επιτυχημένη ανθοφορία και καρπόδεση.
-την ανάπτυξη ικανοποιητικής νέας ανοιξιάτικης βλάστησης πριν ανέβουν οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι.

Το άζωτο της επιφανειακής λίπανσης:
- καλύπτει τις ανάγκες για καλή ανάπτυξη των καρπών (καλό βάρος).

  Βασική Λίπανση Επιφανειακή Λίπανση
  NUTRIMORE 20-7-12+2MgO+0,3B
ή 20-6-14+0,3 Β
NUTRIMORE N-PLUS ή
NUTRIMORE WINNER
Ελιά Βρώσιμη Αρδευόμενη 3-5 kg/δένδρο 1-2 kg/δένδρο
Ελιά για Λάδι Αρδευόμενη 2-4 kg/δένδρο 1-2 kg/δένδρο
Ελιά για Λάδι  Ξηρική 2-3 kg/δένδρο 1-2 kg/δένδρο


Η ελιά απαιτεί ομαλή και παρατεταμένη θρέψη σε άζωτο. Μόνο έτσι ισορροπεί η ανάπτυξη βλάστησης σε σχέση με την καρποφορία. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε υψηλές αποδόσεις, αποφεύγουμε το φαινόμενο της βλαστομανίας που οδηγεί σε ευπάθεια στους παγετούς και μειώνουμε το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (καρποφορία ανά δεύτερο έτος).
Στην βασική λίπανση της ελιάς προτείνεται η προσθήκη 600 – 1000 gr αζώτου/δένδρο . Λιπάσματα που περιέχουν νιτρικό άζωτο εμφανίζουν απώλειες 40-50% λόγω των βροχοπτώσεων που συνήθως ακολουθούν τις λιπάνσεις, γι' αυτό και θα πρέπει να αποφεύγονται. Κοινά blending έχουν επίσης υψηλές απώλειες 30-50% λόγω εξαέρωσης του ουρεϊκού αζώτου που περιέχουν.

Όσον αφορά το φώσφορο, προτείνεται η εφαρμογή 300-500 gr φωσφόρου/δέντρο εφάπαξ στην βασική λίπανση. Άμεσα αφομοιώσιμος από τα φυτά είναι ο υδατοδιαλυτός φώσφορος γι' αυτό θα πρέπει να επιλέγουμε λιπάσματα με υψηλά ποσοστά υδατοδιαλυτού φωσφόρου. Σε συνθήκες έλλειψης φωσφόρου οι καρποί που παράγονται είναι μικρότεροι, παρατηρείται έντονη πτώση των μικρών καρπών και τελικά η συνολική παραγωγή μειώνεται πολύ.
Επάρκεια καλίου εξασφαλίζει μεγάλο μέγεθος καρπών και υψηλή ελαιοπεριεκτικότητα. Η ελιά είναι απαιτητική σε κάλιο και προτείνεται η προσθήκη 600-1200 gr καλίου ανά δένδρο στην βασική λίπανση.
Το μαγνήσιο, βασικό δομικό συστατικό της χλωροφύλλης επιδρά άμεσα στην διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Έλλειψη μαγνησίου επηρεάζει την ανάπτυξη των ελαιοδένδρων και μειώνει τις τελικές αποδόσεις.
Το Βόριο τέλος είναι αναντικατάστατο στοιχείο για την ελιά καθώς συμβάλει στον σχηματισμό των ανθέων και επηρεάζει την γονιμοποίηση και συνεπώς την καρπόδεση. Σε σοβαρές τροφοπενίες παρατηρείται αυξημένη καρπόπτωση και παραμόρφωση των καρπών.

nutrimoreΗ εταιρεία ΓΑΒΡΙΗΛ προτείνει NUTRIMORE 20-7-12+2MgO+0,3B ή 20-6-14+0.3Β (με παρεμποδιστή ουρεάσης AGROTAIN) στην βασική λίπανση της ελιάς και εγγυάται:
Άζωτο με μηδενικές απώλειες που παρέχεται σε ιδανικό ρυθμό. Tα Nutrimore περιέχουν ουρεϊκό άζωτο προστατευμένο 100% από τον παρεμποδιστή ουρεάσης AGROTAIN και ένα μέρος αμμωνιακό-σταθερό άζωτο, γι' αυτό έχουν μηδενικές απώλειες σε άζωτο. Αντίθετα λιπάσματα που περιέχουν νιτρικό άζωτο συνήθως ξεπλένονται και δεν φτάνουν ποτέ στα δέντρα (απώλειες 40-50%) γι'αυτό πρέπει να αποφεύγονται. Τα κοινά blending λιπάσματα επίσης έχουν απώλειες του ουρεϊκού αζώτου 30-50% λόγω εξαέρωσης. Μόνο με τα NUTRIMORE όσο άζωτο πληρώνεις φτάνει στα ελαιόδεντρα, ομαλά και παρατεταμένα. Εξασφαλίζεις καλή βλαστική ανάπτυξη, τέλεια ανθοφορία, επιτυχημένη καρπόδεση και μειώνεις το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας.
Φώσφορο πάνω από 95% υδατοδιαλυτό, άρα άμεσα αφομοιώσιμο από τις ελιές που αυξάνει και βελτιώνει την σοδειά.
Υψηλές μονάδες 100% υδατοδιάλυτου καλίου, που αυξάνουν το μέγεθος των καρπών και την ελαιοπεριεκτικότητά τους.
Βόριο για επιτυχημένη γονιμοποίηση και αυξημένη καρποφορία ή και Μαγνήσιο για παραγωγή χλωροφύλλης και τέλεια καρπόδεση, σε μια εφαρμογή.
Με τα Nutrimore η σχέση κόστους-αποτελέσματος είναι άριστη. Τα ελαιόδεντρα τρέφονται καλύτερα και το ανταποδίδουν με αυξημένη παραγωγή και εγγυημένα περισσότερο κέρδος.

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας