Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014

Χωρίς αγροτικές περικοπές εγκρίθηκε τελικά ο προϋπολογισμός της Ε.Ε.

Χωρίς αγροτικές περικοπές εγκρίθηκε τελικά ο προϋπολογισμός της Ε.Ε.

Εγκρίθηκε τελικά την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου από το Ευρωκοινοβούλιο το σχέδιο προϋπολογισμού της Ε.Ε. γα το 2015, αλλά και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2014. Προβλέπονται 143,32 δις. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων, 141,21 σε πληρωμές και ακόμη 4,25 δις. ευρώ για την εξόφληση λογαριασμών που είχαν παραμείνει απλήρωτοι από το 2014.

Προτεραιότητα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν:
-η εύρεση επαρκών κονδυλίων για την εξόφληση των πιο επειγόντων εκκρεμών λογαριασμών που αφορούν αναδόχους που εργάζονται σε έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ στα διάφορα κράτη μέλη,
-η επίτευξη συμφωνίας επί ενός λεπτομερούς σχεδίου για την τακτοποίηση των συσσωρευμένων ανεξόφλητων λογαριασμών,
-και η διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για επενδύσεις σε τομείς τους οποίους τα ίδια τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έθεσαν ως προτεραιότητα στη διάρκεια των πολιτικών τους δεσμεύσεων.

Τα 4,25 δις ευρώ που εξασφαλίστηκαν από τους διαπραγματευτές του Ευρωκοινοβουλίου, αποτελούν συμβιβαστική λύση ώστε να διασφαλιστούν οι πληρωμές προς τους δικαιούχους που πλήττονται περισσότερο από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, ανάδοχοι ευρωπαϊκών έργων, όπως οι τοπικοί σύλλογοι, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι μικρές επιχειρήσεις.

Το σχέδιο για τις πληρωμές
Κατόπιν αιτήματος του Ευρωκοινοβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για τη σταδιακή μείωση των απλήρωτωνeuro λογαριασμών, οι οποίοι έφθασαν τα 23,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013 και αναμένεται να αγγίξουν τα 25 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής.
Το σχέδιο θα καθορίσει ένα ανώτατο "βιώσιμο όριο" απλήρωτων λογαριασμών το οποίο η ΕΕ δεν θα πρέπει να υπερβεί.
Η κάλυψη αυτών των απλήρωτων λογαριασμών θα γίνει από τα επιπλέον έσοδα ύψους 8,88 δισ. ευρώ που προέρχονται από την επιβολή προστίμων κατά εταιρειών που παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο για τον ανταγωνισμό, όπως πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, ωστόσο, συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν για το σκοπό αυτό μόνο τα 3,53 δισ. ευρώ, ενώ αποφάσισαν να διοχετεύσουν το υπόλοιπο ποσό πίσω στους εθνικούς τους προϋπολογισμούς.

Μικρή αύξηση κονδυλίων για ανάπτυξη και εξωτερική πολιτική
Το Ευρωκοινοβούλιο αρνήθηκε τις προτεινόμενες περικοπές από το Συμβούλιο, ύψους 0,5 δισ. ευρώ, που θα επηρέαζαν ως επί το πλείστον την ανταγωνιστικότητα, την ιθαγένεια και την εξωτερική δράση.
Πέτυχε επίσης τη διάθεση επιπλέον 45 εκατ. ευρώ για το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα ορίζοντας 2020 και επιπλέον 16 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus +.
Κατά 32 εκατ. ευρώ αυξήθηκε ο προϋπολογισμός σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική.
Επιπλέον χρηματοδότηση θα λάβουν και οι οργανισμοί εποπτείας των τραπεζών, καθώς και ο ευρωπαϊκός οργανισμός Frontex.

Το ιστορικό
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2015 προβλέπει αναλήψεις υποχρεώσεων περίπου 2% αυξημένες συγκριτικά με το 2014 και πληρωμές αυξημένες κατά 1%. Από το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού, το 88% δαπανάται από τα κράτη μέλη, το 6% πηγαίνει στην εξωτερική πολιτική, και ένα 6% χρησιμοποιείται για τη λειτουργία της ΕΕ. Το σύνολο του προϋπολογισμού της ΕΕ αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από το 1% του συνολικού ευρωπαϊκού ΑΕΠ των 28 κρατών μελών. Το σχέδιο προϋπολογισμού το καταθέτει πάντα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τροποποιείται αναλόγως από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το πακέτο της συμφωνίας, που περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό της ΕΕ του 2015 - χωρίς περικοπές αγροτικών κονδυλίων - και σχέδιο τροπολογίας για την κάλυψη των εκκρεμών πληρωμών του 2014, κυρίως, είχε ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου και εκκρεμούσε η οριστική συμφωνία από το Ευρωκοινοβούλιο.
Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου δεν είχαν συμφωνήσει στην αρχική πρόταση προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω περικοπών ύψους 448.500.000 ευρώ από τα γεωργικά κονδύλια προκειμένου να διατεθούν για την κάλυψη ελλειμμάτων άλλων πολιτικών της Ε.Ε. (όπως η καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα, η Αναπτυξιακή συνεργασία, το Πρόγραμμα Life +, το Πρόγραμμα Horizon 2020, το Ευρωπαϊκό Μέσο Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης, κ.ά.), και η Commission υποχρεώθηκε έτσι να καταθέσει δεύτερη πρόταση η οποία και εγκρίθηκε.


Ικανοποίηση από ΠΑΣΕΓΕΣ και Copa-Cogeca
H ΠΑΣΕΓΕΣ, όπως και οι πανευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις Copa – Cogeca, ήταν από τους πρώτους που είχαν αντιδράσει στην πρόταση για μείωση των δαπανών της ΚΑΠ κατά 448,5 εκατ. ευρώ. Εντούτοις, εξέφρασε αμέσως την ικανοποίησή της για την νέα συμφωνία, με την οποία διατηρείται ο αγροτικός προϋπολογισμός στα ίδια επίπεδα.
Από την πλευρά τους, οι κεντρικές πανευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca χαιρέτισαν την επίσημη έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2015, την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, με τον οποίο διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις δαπάνες των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της ΕΕ το επόμενο έτος, γεγονός ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της ρωσικής κρίσης.

Όπως τονίστηκε από τις δύο οργανώσεις, είναι σημαντικότερο από ποτέ να εξασφαλιστεί ότι το 2015 θα υπάρχουν επαρκή χρήματα, διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιμετώπισης του σοβαρού πλήγματος που προκαλείται στον αγροτικό τομέα της Ε.Ε. από την ρωσική απαγόρευση των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων.

Δείτε ΕΔΩ τα κείμενα που εγκρίθηκαν

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας