Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024

Ερευνητές αναζητούν «ταίρι» για το «πιο μοναχικό φυτό του κόσμου»

ΕΡΤnews
Ερευνητές αναζητούν «ταίρι» για το «πιο μοναχικό φυτό του κόσμου»

Το φυτό Encephalartos woodii προϋπήρχε των δεινοσαύρων και πιστεύεται ότι είναι ένας από τους πιο απειλούμενους οργανισμούς στον πλανήτη.

Ερευνητές στη Βρετανία χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να βρουν ένα θηλυκό σύντροφο σε ένα φυτό που απειλείται από εξαφάνιση και είναι γνωστό ως το πιο «μοναχικό στον κόσμο».

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, σαρώνει χιλιάδες στρέμματα δάσους στη Νότια Αφρική – όπου βρίσκεται το μοναδικό Encephalartos woodii (E. woodii). Το αρχαίο είδος προϋπήρχε των δεινοσαύρων και πιστεύεται ότι είναι ένας από τους πιο απειλούμενους οργανισμούς στον πλανήτη. Το μοναδικό γνωστό E. woodii ανακαλύφθηκε στο δάσος Ngoye το 1895.

spanio fito

Η Δρ. Λώρα Σίντι, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ηγείται του πρώτου προγράμματος που χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και τεχνητή νοημοσύνη για την αναζήτηση ενός θηλυκού E. woodii.

«Εμπνεύστηκα πολύ από την ιστορία του E. woodii, καθώς πρόκειται για μια κλασική ιστορία ανεκπλήρωτης αγάπης. Είμαι αισιόδοξη ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει ένα θηλυκό, άλλωστε κάποτε πρέπει να υπήρχε. Θα ήταν καταπληκτικό να επαναφέρουμε αυτό το φυτό που βρίσκεται τόσο κοντά στην εξαφάνιση, μέσω φυσικής αναπαραγωγής» εξήγησε.

Καθώς έχει ανακαλυφθεί μόνο ένα αρσενικό, όλα τα αναπαραγόμενα δείγματα είναι αρσενικοί κλώνοι και έτσι το φυτό δεν μπορεί να αναπαραχθεί.

Επί του παρόντος, η τεχνητή νοημοσύνη αναλύει τις εικόνες του δάσους από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μέχρι τώρα έχει καλυφθεί μόλις το 2% της περιοχής των 40.000 στρεμμάτων που ερευνάται.

«Χρησιμοποιούμε έναν αλγόριθμο αναγνώρισης εικόνας για να αναγνωρίζουμε τα φυτά με βάση το σχήμα τους. Δημιουργήσαμε εικόνες φυτών και τα τοποθετήσαμε σε διαφορετικά οικολογικά περιβάλλοντα, για να εκπαιδεύσουμε το μοντέλο να τα αναγνωρίζει» εξήγησε η ερευνήτρια.

Το δάσος δεν έχει εξερευνηθεί πλήρως προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει θηλυκό. Το είδος εξακολουθεί να καλλιεργείται και να αναπαράγεται τεχνητά στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Kew, στο Λονδίνο.

ΠΗΓΗ: BBC & ERTNEWS

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας