Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024

Τροποποιούνται οι οριοθετημένες ζώνες που αφορούν τη πανώλη

ΓΕΩΤΕΕ
Τροποποιούνται οι οριοθετημένες ζώνες που αφορούν τη πανώλη

Ορισμένα μέτρα έκτακτης ανάγκης σχετικά με τη λοίμωξη από τον ιό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα αποφάσισε η Ευρωπαϊκή επιτροπή για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2024/2132.

- Η λοίμωξη από τον ιό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών είναι λοιμώδης νόσος αιγοειδών και προβατοειδών, η οποία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον σχετικό ζωικό πληθυσμό και την κερδοφορία της κτηνοτροφίας, διαταράσσοντας τις μετακινήσεις φορτίων των εν λόγω ζώων και των προϊόντων τους εντός της Ένωσης και τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες.

-  Σε περίπτωση εκδήλωσης εστίας λοίμωξης από τον ιό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε αιγοειδή ή προβατοειδή, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου σε άλλες εγκαταστάσεις με αιγοειδή ή προβατοειδή.

- Ειδικότερα, τα άρθρα 21 και 22 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/687 προβλέπουν την οριοθέτηση απαγορευμένης ζώνης στην περίπτωση εμφάνισης εστίας νόσου κατηγορίας Α, συμπεριλαμβανόμενης της λοίμωξης από τον ιό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, και την εφαρμογή ορισμένων μέτρων στη ζώνη αυτή. Επιπλέον, το άρθρο 21 παράγραφος 1 του εν λόγω κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού προβλέπει ότι η απαγορευμένη ζώνη περιλαμβάνει ζώνη προστασίας, ζώνη επιτήρησης και, εάν απαιτείται, περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες γύρω ή δίπλα από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης.

- Μετά την ημερομηνία έκδοσης της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2024/2132, η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή επιπλέον εστίες λοίμωξης από τον ιό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εγκαταστάσεις εκτροφής προβατοειδών και αιγοειδών, οι οποίες βρίσκονται στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Δυτικής Αττικής, Κορινθίας, Ροδόπης, Ηλείας, Ηρακλείου, Τρικάλων, Δράμας και Καρδίτσας. Ως εκ τούτου, οι περιοχές που παρατίθενται ως ζώνες προστασίας και επιτήρησης, καθώς και ως περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες για την Ελλάδα στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2024/2132, τροποποιήθηκαν περαιτέρω, και η τελευταία τροποποίηση του παραρτήματος αυτού πραγματοποιήθηκε με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2024/2168 της Επιτροπής.

- Λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος χαρακτήρα της επιδημιολογικής κατάστασης και προκειμένου να περιοριστεί αμέσως η εξάπλωση της νόσου, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι δεν πραγματοποιούνται μετακινήσεις ζώων από τις ζώνες προστασίας, τις ζώνες επιτήρησης και τις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες σε προορισμούς εκτός της εξωτερικής περιμέτρου της περαιτέρω απαγορευμένης ζώνης, καθώς και να αποκλειστούν πιθανές παρεκκλίσεις από την απαγόρευση μετακίνησης ζώων από τις απαγορευμένες ζώνες, όπως προβλέπεται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2020/687, για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου σε μεγάλες αποστάσεις.

- Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ένωση όσον αφορά την εξάπλωση της λοίμωξης από τον ιό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ανάγκης να προληφθεί η εξάπλωση της νόσου από τις πληγείσες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα σε άλλα μέρη του εν λόγω κράτους μέλους ή σε άλλα κράτη μέλη, είναι σκόπιμο οι τροποποιήσεις που γίνονται στην εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2024/2132 με την παρούσα απόφαση να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή: ΓΕΩΤΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας