Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015

Η Ευρώπη βάζει μπροστά τα Ταμεία Εγγυοδοσίας για αγροτικές επενδύσεις

Η Ευρώπη βάζει μπροστά τα Ταμεία Εγγυοδοσίας για αγροτικές επενδύσεις

Στην ενεργοποίηση ταμείων εγγυοδοσίας και δανειοδότησης αγροτικών επενδύσεων θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, παρέχοντας μάλιστα χαμηλό επιτόκιο σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες.

Η διακρατική συμφωνία που έχει υπογραφεί από το 2014, μπαίνει φέτος σε εφαρμογή μαζί με τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και μοιάζει πολύ agrotes xrhmataμε το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά δεν απέδωσε όσο θα έπρεπε, κυρίως για λόγους που έχουν να κάνουν με την αυστηρότητα των όρων της τράπεζας.

Στη σημερινή του ομιλία κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος, Φιλ Χόγκαν, έδωσε ένα περίγραμμα και κάποια παραδείγματα πάνω στα οποία μπορούν να βασιστούν τα κράτη μέλη και να φτιάξουν τα δικά τους ταμεία εγγυοδοσίας σε συνεργασία με την ΕΤΕπ.

Στην ομιλία του αναφέρει ότι «ο αγροτικός μας τομέας και η ύπαιθρος περνάνε δύσκολες στιγμές, αλλά υπάρχουν χρήματα εκεί έξω, που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη, αρκεί να είμαστε αρκετά έξυπνοι για να τα αντλήσουμε». Στη συνέχεια παρέθεσε το παράδειγμα της Ρουμανίας, που παρέχοντας εγγύηση για το 80% του ποσού των δανείων πολλών αγροτών, κατάφερε να τριπλασιάσει τα κεφάλαια που επενδύθηκαν κατά την προηγούμενη πενταετία μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Και μάλιστα με ένα επιτόκιο της τάξης του 1,5%.

Μερικές δράσεις στις οποίες μπορούν να δραστηριοποιηθούν τέτοια ταμεία εγγυοδοσίας είναι:

• Δάνεια σε μεγάλες επενδύσεις που χρειάζονται για την αναδιάρθρωση του γαλακτοκομικού τομέα, ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς γάλακτος
• Δάνεια σε νέους αγρότες για να επενδύσουν σε πάγιο εξοπλισμό και γη
• Δάνεια σε αγρότες και υλοτόμους για την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού και μηχανημάτων (τα γνωστά μας Σχέδια Βελτίωσης)
• Δάνεια στον αγροδιατροφικό τομέα για τη δημιουργία μικρών ή τοπικών αλυσίδων διατροφής (από το χωράφι στο ράφι), με σκοπό τη βελτίωση της επεξεργασίας και της προώθησης των παραγόμενων τροφίμων και ποτών
• Δάνειο σε νέες επιχειρήσεις της υπαίθρου, κυρίως για τη δημιουργία θέσεων εργασίας πέραν του αγροτικού τομέα

Ο κ. Χόγκαν επέμεινε ότι με τα περίπου 50 δισ. ευρώ που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση την επταετία 2014-2020 με τη μορφή αναπτυξιακών προγραμμάτων για την ύπαιθρο (μόνο για νέες επενδύσεις), θα μπορούσαν να αντληθούν άλλα τόσα ή ακόμα και τα τριπλάσια κεφάλαια, από ιδιωτική συμμετοχή και από δάνεια, μέσω της ΕΤΕπ.

ΠΗΓΗ: agro24

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας