Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015

ΥΠΑΑΤ: Δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης χειριστών γεωργικών φαρμάκων

ΥΠΑΑΤ: Δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης χειριστών γεωργικών φαρμάκων

Έχουν «κατακλυστεί» τα email και τα fax των συνεταιρισμών το τελευταίο διάστημα από προσφορές «πιστοποιημένων κέντρων εκπαίδευσης ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων». Τα ποσά δε τα οποία ζητούν οι διάφοροι φορείς εκπαίδευσης είναι πολλές φορές εξωπραγματικά ενώ παράλληλα «αποφεύγουν» να διευκρινίσουν ότι η εκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτική αλλά προαιρετική.

Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής με απάντηση της έκανε σαφές ότι «η συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων δεν παρέχει πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων εάν δεν συμμετάσχει και επιτύχει στις εξετάσεις στα εξεταστικά κέντρα ο ενδιαφερόμενος». Επίσης διευκρινίζεται ότι «δεν προβλέπεται παράβολο για την κατάρτιση, ενώ παράβολο προβλέπεται μόνον για τη συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι (επαγγελματίες και μη αγρότες, ψεκαστές, κηπουροί κλπ) μπορούν να δώσουν εξετάσεις και να λάβουν πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης χωρίς να έχουν πιο πριν λάβει «πιστοποιημένη εκπαίδευση» από φορείς κατάρτισης.

Πρέπει επίσης να γίνει σαφές στους ενδιαφερόμενους ότι τόσο οι «επαγγελματίες αγρότες» όσο και οι «μη επαγγελματίες αγρότες» είναι υποχρεωμένοι να λάβουν πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων καθώς οι διατάξεις του ν.4036/2012 δεν αφορούν σε πιστοποίηση χρήσης αλλά σε«πιστοποίηση γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων» και είναι νομικά απαιτούμενο ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε να προμηθευτεί γεωργικά φάρμακα επαγγελματικής χρήσης (το εάν είναι «επαγγελματικής χρήσης» αναφέρεται στην ετικέτα κάθε γεωργικού φαρμάκου και δεν σχετίζεται με το εάν είναι επαγγελματίες αγρότες).

Η απάντηση της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής:

Ερ: Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων;

Απ: Όχι, το πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, παρέχεται μετά από εξετάσεις σε ειδικά για το σκοπό αυτό εξεταστικά κέντρα, ασχέτως εάν οι συμμετέχοντες στις εξετάσεις έχουν παρακολουθήσει ή όχι πρόγραμμα κατάρτισης. Μπορεί, ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, να επιλέξει να διαβάσει μόνος του ή να δοκιμάσει τις γνώσεις του στη δοκιμαστική εφαρμογή (demo) που παρέχεται στο διαδίκτυο http://ppp-usercert.minagric.gr/. Η δε συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης δεν παρέχει στον ενδιαφερόμενο πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, εάν δεν συμμετάσχει και επιτύχει στις εξετάσεις σε ειδικά για το σκοπό αυτό εξεταστικά κέντρα. Η συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων έχει ως στόχο να παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο την απόκτηση και την επικαιροποίηση των απαραίτητων γνώσεων.

test banner

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας