Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Καταστροφές από σφοδρό παγετό σε αμυγδαλιές και ροδακινιές της Ισπανίας

Καταστροφές από σφοδρό παγετό σε αμυγδαλιές και ροδακινιές της Ισπανίας

Παγετός μέχρι και -7 βαθμών Κελσίου έπληξε τις δενδροκαλλιέργειες της Μούρθια και της Βαλένθια, λίγο μετά την πρόωρη ανθοφορία τους και συγκεκριμένα το διήμερο 15 και 17 Φεβρουαρίου.

Ο παγετός έπληξε κυρίως τις αμυγδαλιές και τις ροδακινιές, που είχαν ανθίσει και οι ζημιές στην παραγωγή ανέρχονται σε πάνω από 9 εκατ. ευρώ.

Η ανεμοθύελλα, μάλιστα, των προηγούμενων ημερών, έχει πλήξει και τα εσπεριδοειδή, κυρίως στα μανταρίνια ποικιλίας Ortanique, με μια απώλεια περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις, ανάλογα με την ποικιλία, δείχνουν μια μείωση μεταξύ 5 και 30% της παραγωγής στις πληγείσες περιοχές.

Εκτός από τα εσπεριδοειδή και τα ροδάκινα με τα νεκταρίνια επλήγησαν τα κεράσια και άλλα φρούτα, που όμως είναι νωρίς ακόμα να εκτιμηθεί η ζημιά.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής κερασιών έχει πληγεί στις περιοχές του Vinalopó, του Comtat και της Μαρίνα Αλτα (Vall de la Gallinera) του Αλικάντε και το Alto Palancia ή Maestrat στο Castellon.

Ο αμπελώνας, σε γενικές γραμμές και σε όλες τις ζώνες, είναι ακόμα υπό χειμερινή διακοπή, έτσι είναι απίθανο να έχουν συμβεί οποιαδήποτε προβλήματα. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση των ελαιώνων.

Δηλώσεις εκπροσώπων

Ο Manuel Martinez, ο πρόεδρος της COAG, μιλάει για απώλειες που θα μπορούσε να φθάσει το 80% για τα πρώιμα φρούτα και το 20% της συνολικής παραγωγής.

Την Παρασκευή είχε προγραμματιστεί μια συνεδρίαση της κυβέρνησης για να καθορίσει τη ζημιά και να αξιολογηθούν οι παρεμβάσεις υποστήριξης.

Όπως ανέφερε το Valenciafruits.com επικαλούμενο την οργάνωση AVA-ASAJA, τα θερμόμετρα έχουν υποχωρήσει απότομα μετά από μια περίοδο με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για το μήνα Φεβρουάριο, που είχαν προβλέψει τη διαδικασία ωρίμανσης και άνθισης για 20-25 ημέρες.

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας