Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Πρακτικά Ημερίδας ΣΠΕΛ - "Λίπασμα... Η Τροφή της Τροφής μας"

Πρακτικά Ημερίδας ΣΠΕΛ - "Λίπασμα... Η Τροφή της Τροφής μας"

«Το σημείο που η επιστημονική γνώση συναντά την εμπορική δραστηριότητα, πλαισιωμένη από την οικονομική της διάσταση, αυτό είναι το περιεχόμενο της ημερίδας αυτής και των παρουσιάσεων που κρατάτε στα χέρια σας» δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΠΕΛ Ιωάννης Βεβελάκης.

Ο σύνδεσμος συνεχίζει την εδώ και χρόνια πρωτοβουλία του να διοργανώνει ενημερωτικές ημερίδες στα πλαίσια της Agrotica. Τα προηγούμενα χρόνια ψυχή των εκδηλώσεων ήταν ο αείμνηστος Καθηγητής της Εδαφολογίας και Επιστημονικός μας Σύμβουλος, Δημήτρης Αναλογίδης, στον οποίο και είναι αφιερωμένη η φετινή εκδήλωση.

Σίγουρα ο κεντρικός πρωταγωνιστής είναι το μέσο της προσπάθειας για τη διασφάλιση τροφής τα επόμενα χρόνια στο πλανήτη μας, εκμεταλλευόμενο την επιστήμη, την τεχνολογία και τους χρηματοοικονομικούς πόρους. Αυτό όπως πιθανόν μαντέψατε είναι το λίπασμα.

Το λίπασμα δεν είναι ένα ξένο σώμα για το περιβάλλον και τους ζωντανούς οργανισμούς, όπως δυστυχώς ακούμε συχνά στα ‘οικολογικά’ δελτία ειδήσεων. Δεν είναι ούτε μόνο ένα χημικό κατασκεύασμα, όπως ίσως θα ακούσετε και θα διαβάσετε από τους ημιμαθείς ή τους όχι καλά ενημερωμένους σχολιαστές.

Το λίπασμα είναι ξεκάθαρα "Η Τροφή της Τροφής μας", είναι το μοναδικό σήμερα γνωστό μέσο που θα εξασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη και μέσω της ορθολογικής του εφαρμογής θα εξαφανίσει την πείνα από όλες τις γωνιές της γης.

Εδώ και 5.000 χρόνια ο Ελληνικός πολιτισμός ανέπτυξε και δίδαξε στους άλλους λαούς την τεχνική της γεωργικής παραγωγής. Τώρα, σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα, αντιμετωπίζοντας οικονομικούς αλλά και γεωπολιτικούς κινδύνους, είμαστε πεπεισμένοι ότι το μεγάλο όπλο που παραδοσιακά έχουμε στα χέρια μας, η γεωργία, δεν πρέπει να αποδυναμωθεί. Ανεξάρτητη είναι η χώρα που μπορεί να τραφεί με τους δικούς της πόρους και σε αυτό τον στόχο θεωρούμε ότι θα πρέπει να κατευθυνθούν οι δράσεις σήμερα, τόσο όσον αφορά στην πολιτεία, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στις εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και στα τραπεζικά ιδρύματα.

Στο ΣΠΕΛ συμμετέχουν εμπορικές εταιρείες παραγωγής και/η εμπορίας λιπασμάτων. Τα μέλη μας έρχονται σε απευθείας επαφή με το γεωπόνο διακινητή εφοδίων και με τους αγρότες παραγωγούς, νιώθοντας καλύτερα από κάθε άλλο το σφυγμό της πρωτογενούς παραγωγής. Οι κίνδυνοι της υπολίπανσης, της μειωμένης παραγωγής, της ερημοποίησης των εδαφών χτυπούν το καμπανάκι στην χώρα μας από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Οι κίνδυνοι αυτοί πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και εκδηλώσεις σαν τη σημερινή είναι τα πετραδάκια που προσπαθούμε όλοι να προσθέσουμε στην παραπάνω προσπάθεια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, σας ευχαριστεί όλους για τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση, ελπίζοντας ότι κατάφερε να συνεισφέρει στην ενημέρωση, στην γνώση και ίσως και στον προβληματισμό σας.

Αναλυτικά τα πρακτικά της Ημερίδας

 

Φωτογραφίες

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας