Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016

Με 2 έως και 6 ετήσιες δόσεις η επιστροφή των χρημάτων του "Πακέτου Χατζηγάκη"

Με 2 έως και 6 ετήσιες δόσεις η επιστροφή των χρημάτων του "Πακέτου Χατζηγάκη"

Για ποσά πάνω από 1.000 ευρώ και σε δόσεις ανάλογα με το ύψος του ποσού που αναλογεί, θα γίνει η επιστροφή των επιδοτήσεων από το περίφημο "πακέτο Χατζηγάκη", καθώς είναι οριστική πλέον η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του Ευρωδικαστηρίου, για την ανάκτηση του ποσού των 425 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για χρήματα που είχαν δοθεί το 2009 με τη μορφή αποζημιώσεων για τις καταστροφές σε καλλιέργειες του 2008, επί υπουργίας του Σωτήρη Χατζηγάκη, τα οποία είχε δοθεί στους αγρότες που βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις για να καμφθούν οι αντιστάσεις τους. Μάλιστα, τότε δεν υπήρχαν σε όλες τις περιοχές αποδεδειγμένα τέτοιου ύψους καταστροφές και ο ΕΛΓΑ είχε αναγκαστεί να δανειστεί, γιατί το ποσό ξεπερνούσε κατά πολύ τις τότε ασφαλιστικές εισφορές (οι οποίες ήταν περίπου 70 εκατ. ευρώ).

Η απόφαση του δικαστηρίου αφορά σε αίτηση αναιρέσεως που είχε υποβληθεί από την ελληνική πλευρά, και είναι πλέον τελεσίδικη. Ετσι, έξι χρόνια μετά την καταβολή των χρημάτων, το ελληνικό Δημόσιο υποχρεώνεται να τα «πάρει πίσω» από τους αγρότες που τα εισέπραξαν, καθώς, όπως τονίζει η ανακοίνωση του δικαστηρίου, πρόκειται για παράνομες κρατικές ενισχύσεις, μη συμβατές με την εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Ακόμα και αν οι πληρωμές αφορούσαν πραγματικά καταστροφές στις καλλιέργειες, και μόνο το γεγονός ότι εκταμιεύτηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι δικαιούχοι δεν είχαν καταβάλει ανάλογες εισφορές στον ΕΛΓΑ, ώστε να δικαιούνται αποζημίωσης, τις καθιστά σε κάθε περίπτωση παράνομες, επισημαίνεται στο ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2009 έλαβαν τις εν λόγω αποζημιώσεις 725.346 αγρότες. «Χρήματα θα κληθούν να επιστρέψουν όσοι έλαβαν πάνω από 1.000 ευρώ, συνολικά 95.815 αγρότες από το σύνολο όσων πληρώθηκαν τότε», επισημαίνουν πηγές του Υπουργείου Γεωργίας.

Όσοι πήραν κάτω από 1.000 ευρώ καλύφθηκαν από τα ποσά που δικαιούται η χώρα από τον κανονισμό για τις deminimis ενισχύσεις, οπότε δεν χρειάζεται να επιστρέψουν αυτά τα χρήματα.

Έτσι οι υπόχρεοι της επιστροφής περιορίζονται σε 95.815 και το προς ανάκτηση ποσό στα 215 εκατ. ευρώ. Από το υπουργείο έχει καταρτιστεί σχέδιο-πρόταση για την πληρωμή σε ετήσιες δόσεις, από δύο έως έξι (λιγότερες δόσεις για τα μικρά ποσά, περισσότερες για τα μεγάλα) με την προοπτική οι δόσεις αυτές να πληρώνονται από τις επιδοτήσεις που δικαιούται το χρόνο κάθε αγρότης.

Μάλιστα, η διαδικασία του αιτήματος για την επιστροφή χρημάτων από την πλευρά του κράτους θα ξεκινήσει από 1.000 περίπου άτομα που εισέπραξαν αποζημιώσεις πάνω από 15.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, από τους υπόχρεους προς ανάκτηση:

  • 3 αγρότες οφείλουν άνω των 100.000 ευρώ
  • 13 αγρότες οφείλουν άνω των 50.000 ευρώ
  • 919 αγρότες οφείλουν άνω των 15.000 ευρώ
  • 94.880 αγρότες οφείλουν άνω των 1.000 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι σε νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε συμπεριληφθεί διάταξη που επέτρεπε την επιστροφή των χρημάτων έως και σε βάθος δεκαετίας, «ακριβώς γιατί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γνώριζε ότι θα χρειαστεί να γίνει ανάκτηση των χρημάτων του πακέτου Χατζηγάκη», όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου.

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας