Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

Προσβολές ωιδίου σε σιτοχώραφα της Μαγνησίας και της Λάρισας - ποια είναι τα συμπτώματα

Προσβολές ωιδίου σε σιτοχώραφα της Μαγνησίας και της Λάρισας - ποια είναι τα συμπτώματα

Από επιτόπιους ελέγχους σε καλλιέργειες σιταριού στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας, αλλά και από εξετάσεις δειγμάτων που έχουν προσκομισθεί στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, έχουν διαπιστωθεί προσβολές από ωΐδιο (Erysiphe graminis f.sp. tritici), οι οποίες κατά τόπους είναι έντονες.

Παρόμοιες παρατηρήσεις έχουν αναφερθεί από τα Εργαστήρια Φυτοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Λάρισας.

Τα συμπτώματα της προσβολής είναι ο σχηματισμός λευκών έως γκριζόλευκων επανθήσεων στην άνω επιφάνεια των κατώτερων αρχικά φύλλων (εικόνα 1). Οι επανθήσεις αυτές εμφανίζονται μεμονωμένα κατά θέσεις, ενώ αργότερα συνενώνονται και καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της φυλλικής επιφάνειας. Σε έντονες προσβολές οι ιστοί αποξηραίνονται.

Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης της ασθένειας είναι 15-22 oC, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι τα κονίδια (σπόρια) του μύκητα μπορούν να βλαστήσουν σε εύρος 1-30 oC, χωρίς την παρουσία ελεύθερης υγρασίας.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να επισκέπτονται και να παρατηρούν τα κτήματά τους.

Σε περίπτωση έντονης προσβολής συστήνεται άμεσα ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Η απόφαση για ψεκασμό θα πρέπει να παίρνεται πάντα σε συνεργασία με τους κατά τόπους γεωπόνους.

Δραστικές Ουσίες Φυτοπροστατευτικών προϊόντων που συστήνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου: azoxystrobin, cyproconazole, fenpropimorph, picoxystrobin, prochloraz, propiconazole, prothioconazole, pyraclostrobin, sulphur, tebuconazole, triadimenol, trifloxystrobin.

Πηγή: agro24

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας