Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016

Προστασία φιστικεώνων από Βοτρυοσφαίρια

Προστασία φιστικεώνων από Βοτρυοσφαίρια

Η ασθένεια είναι μία από της σημαντικότερες στη φιστικιά και έχει αναφερθεί σε αρκετές περιοχές ανά τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα. Προσβάλει πάνω από 50 φυτικά είδη όπως γιγαρτόκαρπα, πυρηνόκαρπα, ελιά, αμπέλι κ.ά.

Το παθογόνο Botryosphaeria dothidea με αγενή μορφή Fusicoccum aesculi, προκαλεί σήψη των βλαστών και των ταξιανθιών της φιστικιάς. Διαχειμάζει στους προσβεβλημένους ιστούς με τη μορφή πυκνιδίων.

Την άνοιξη, στις αρχές Απριλίου και μετά από έντονες βροχοπτώσεις, από τα πυκνίδια ελευθερώνονται πυκνιδιοσπόρια (κονίδια) τα οποία μεταφέρονται με τα πιτσιλίσματα των σταγόνων της βροχής πάνω στους φυτικούς ιστούς προκαλώντας τις πρωτογενείς μολύνσεις την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι.

Τα σπόρια παρουσία νερού και θερμοκρασία ως 37οC βλαστάνουν και το παθογόνο εισέρχεται στους φυτικούς ιστούς από πληγές ή φυσικά ανοίγματα.

Στους προσβεβλημένους ιστούς παράγονται νέα σπόρια τα οποία προκαλούν δευτερογενείς μολύνσεις.

Η ασθένεια είναι ιδιαίτερα έντονη την περίοδο αργά την άνοιξη και το καλοκαίρι λόγω επικράτησης κατάλληλων συνθηκών υγρασίας και θερμοκρασίας.

Το παθογόνο προσβάλει φύλλα, ταξιανθίες και νεαρούς βλαστούς. Στα φύλλα εμφανίζονται μαύρες, κυκλικές κηλίδες ή καστανόμαυρες, νεκρωτικές κηλίδες που μεγαλώνουν και ενώνονται και τελικά τα φύλλα ξηραίνονται και πέφτουν. Στις ταξικαρπίες παρατηρούνται καστανόμαυρες, επιμήκης κηλίδες στους άξονες, ενώ μπορεί να ξηραθεί και ολόκληρη η ταξικαρπία. Στους καρπούς εμφανίζονται μαύρες, κυκλικές κηλίδες και αργότερα οι καρποί μαυρίζουν. Στους βλαστούς εμφανίζονται έλκη επιφανειακά, καστανόμαυρα, ακανόνιστα με σχισμές.

Η παρακολούθηση της ασθένειας γίνεται με έλεγχο των οφθλαμών για προσβολή, κυρίως όταν αναμένετε βροχερή άνοιξη και υπάρχει ιστορικό προσβολής ή προσβεβλημένα δέντρα σε γειτονικούς οπωρώνες. Αργά την άνοιξη και το καλοκαίρι, επίσης, τα δέντρα ελέγχονται για συμπτώματα σε βλαστούς και ταξιανθίες.

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας συνίσταται συνδυασμός καλλιεργητικών και χημικών μέτρων. Η απομάκρυνση των προσβεβλημένων φυτικών οργάνων και η διατήρηση καλής υγιεινής των δέντρων βοηθούν στη μείωση του μολύσματος ή ακόμα και στην εξάλειψη της ασθένειας. Εφόσον παρατηρηθούν συμπτώματα συνίστανται ψεκασμοί την περίοδο αύξησης του σπέρματος από τα μέσα Ιουνίου ως τα μέσα Αυγούστου.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας