Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015

Η BASF στηρίζει τον πελάτη στην κρίση με ευνοϊκή πιστωτική πολιτική

Η BASF στηρίζει τον πελάτη στην κρίση με ευνοϊκή πιστωτική πολιτική

logo sg2020 1444738609 logo CUT

Μια σειρά από επιχειρησιακές πρακτικές και δράσεις με σκοπό την προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης , ώστε να αναπτύσσει και να δημιουργεί βιώσιμες λύσεις που ικανοποιούν τις ανάγκες της κοινωνίας, ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η BASF στα πλαίσια της στρατηγικής αειφόρου ανάπτυξης της.

Αυτή η αναπτυξιακή στρατηγική της εταιρείας, διατυπώνεται καθαρά στη στρατηγική αρχή της «Δημιουργούμε βιώσιμες λύσεις» και τον εταιρικό σκοπό της «Δημιουργούμε χημεία για ένα βιώσιμο μέλλον».

Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής αειφόρου ανάπτυξης, η BASF στηρίζει τον πελάτη της o  οποίος βάλλεται από την οικονομική κρίση, τηρώντας μια πιο ευνοϊκή πιστωτική πολιτική.

Στόχος της δράσης αυτης:

Είναι η διατήρηση των πιστώσεων προς τους πελάτες της BASF σε περίοδο αβεβαιότητας και κρίσης, στηρίζοντας τον Έλληνα παραγωγό αγροτικών προϊόντων.

practice sg2020 1429196699 good practice

Πιστωτική πολιτική σε περίοδο κρίσης:

Στην κορύφωση της κρίσης της Ελληνικής οικονομίας (2012-2013), η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά δημιούργησε δυσχέρεια, ανασφάλεια και μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας στον αγροτικό τομέα. Οι χορηγήσεις σε κεφάλαια κίνησης μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, οι στοιχειώδεις απαιτούμενες επενδύσεις σταμάτησαν και οι συναλλαγές μειώθηκαν.

Η αντίδραση των εταιρειών του τομέα προϊόντων φυτοπροστασίας ήταν η δραματική μείωση της πίστωσης προς τους πελάτες τους, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους σε επισφάλειες. Η πολιτική αυτή, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ρευστότητας, απείλησε με πάγωμα την αγορά. Επιπλέον, αρνητικοί παράγοντες συνέβαλαν στην περεταίρω επιβάρυνση της ρευστότητας στην αγορά των εισροών (λιπάσματα, σπόροι, φυτοπροστατευτικά προϊόντα). Οι ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις καταβάλλονταν στους παραγωγούς στο τέλος του έτους, με αποτέλεσμα την οικονομική δυσχέρεια των αγροτών κατά τη διάρκεια του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, για τον κλάδο της φυτοπροστασίας η κατάσταση ήταν ακόμα πιο δύσκολη εφόσον η λίπανση και η σπορά προηγούνται της φυτοπροστασίας, με αποτέλεσμα οι δύο πρώτοι κλάδοι να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας, αφήνοντας ελάχιστα διαθέσιμα κεφάλαια για τον τελευταίο. Τέλος, οι εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων, σταμάτησαν να καλύπτουν τις εταιρείες φυτοπροστασίας.

Σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον, η BASF Ελλάς ΑΒΕΕ πήρε τη στρατηγική απόφαση να στηρίξει τους πελάτες της και να διατηρήσει την πίστωση αφού προηγουμένως προχώρησε σε επαναξιολόγησή τους, με σύγχρονα συστήματα risk management και συλλογή πληροφοριών (οικονομικά μεγέθη, συναλλακτική συμπεριφορά κλπ).

epidrash

 

Έτσι, απέδειξε έμπρακτα την καλή πίστη προς τους πελάτες της, δηλαδή τα γεωπονικά καταστήματα αγροτικών εφοδίων, οι οποίοι με τη σειρά τους μπόρεσαν να στηρίξουν τον Έλληνα παραγωγό στην προστασία της καλλιέργειάς του και του εισοδήματός του.
Πολλές εταιρείες του κλάδου, ακολούθησαν τελικά το παράδειγμα της BASF, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και να ολοκληρώσουν την παραγωγική διαδικασία, σε μία πολύ δύσκολη χρονιά από πλευράς ρευστότητας.

 

Επίδραση στο Κοινωνικό Σύνολο:

Οι πελάτες της BASF, δηλαδή τα γεωπονικά καταστήματα αγροτικών εφοδίων, εκτίμησαν ιδιαίτερα την εμπιστοσύνη που επέδειξε η εταιρεία σε καιρό κρίσης, μπόρεσαν να επιβιώσουν αφού διατήρησαν ή και βελτίωσαν τη ρευστότητά τους και, με τη σειρά τους, μπόρεσαν να στηρίξουν τον Έλληνα παραγωγό στην προστασία της καλλιέργειάς του και του εισοδήματός του.

 

Η στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης της BASF:

Η αυξανόμενη ζήτηση σε φυσικούς πόρους δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στον πλανήτη μας. Καταναλώνουμε ήδη περισσότερα από όσα μπορεί η γη να παράγει. Επομένως, η αειφορία είναι κρίσιμη για το μέλλον μας. Πρέπει να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών αναγκών ώστε να υπάρξει μία πιο βιώσιμη ανάπτυξη. Οι πελάτες και συνεργάτες μας συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο τη σημασία της αειφορίας. Γι' αυτό, θέλουμε να συμμετέχουμε σε έναν ανοικτό διάλογο και να καθορίζουμε τα επόμενα βήματά μας μαζί τους. Δημιουργούμε συνέργειες ώστε να αναπτύξουμε από κοινού βιώσιμες λύσεις που ικανοποιούν τις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτή είναι η αναπτυξιακή στρατηγική της εταιρείας μας, η οποία διατυπώνεται ξεκάθαρα στη στρατηγική αρχή μας «Δημιουργούμε βιώσιμες λύσεις» και τον εταιρικό σκοπό μας «Δημιουργούμε χημεία για ένα βιώσιμο μέλλον».

 

basf 2 LONG

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας