Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016

Συμβουλές Γεωπόνων για την αντιμετώπιση αλευρωδών σε θερμοκήπια με τομάτες με χρήση βιοπαραγόντων

Συμβουλές Γεωπόνων για την αντιμετώπιση αλευρωδών σε θερμοκήπια με τομάτες με χρήση βιοπαραγόντων

Η καταπολέμηση των αλευρωδών στα θερμοκήπια γίνεται με την εφαρμογή καλλιεργητικών, χημικών αλλά και βιολογικών μέτρων με εξαπόλυση βιοπαραγόντων. Για την αντιμετώπιση των αλευρωδών χρησιμοποιούνται ωφέλιμοι οργανισμοί η δράση των οποίων στηρίζεται στη θήρευση ή τον παρασιτισμό.

Οι αλευρώδεις είναι μικρά έντομα με κίτρινο σώμα και λευκές πτέρυγες και μοιάζουν με μικρή λευκή μύγα. Τόσο το σώμα όσο και οι πτέρυγες καλύπτονται από λευκό επίχρυσμα. Σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών συναντώνται τα είδη Bemisia tabaci και Trialeurodes vaporariorum. Διαχειμάζουν σαν τέλεια σε διάφορα αυτοφυή φυτά ή σε υπολείμματα καλλιέργειας. Τα ενήλικα αποθέτουν τα αυγά στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Η ανάπτυξη των εντόμων είναι ιδανική σε θερμοκρασία 28-33οC, ενώ σε θερμοκρασίες κάτω από 16οC σταματά να αναπτύσσονται και κάτω από 9οC σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα υγρασίας οι προνύμφες πεθαίνουν οδηγώντας σε μείωση του πληθυσμού. Επίσης, συνθήκες όπως ο χαμηλός φωτισμός, οι υψηλές θερμοκρασίες και η υπερβολική υγρασία επηρεάζουν άμεσα αλλά και έμμεσα τον χρόνο ανάπτυξης.

Τόσο τα ενήλικα όσο και οι προνύμφες συγκεντρώνονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και τρέφονται μυζώντας τους φυτικούς χυμούς προκαλώντας χλωρωτικές κηλίδες και νεκρώσεις στα φύλλα μειώνοντας την ευρωστία των φυτών, αλλά και με την παραγωγή κολλωδών εκκριμάτων λερώνουν την παραγωγή και ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων καπνιάς υποβαθμίζοντας την αξία της. Επιπλέον οι αλευρώδεις είναι φορείς σοβαρών ιώσεων υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την παραγωγή.

Η καταπολέμηση των αλευρωδών στα θερμοκήπια γίνεται με την εφαρμογή καλλιεργητικών, χημικών αλλά και βιολογικών μέτρων με εξαπόλυση βιοπαραγόντων. Για την αντιμετώπιση των αλευρωδών χρησιμοποιούνται ωφέλιμοι οργανισμοί η δράση των οποίων στηρίζεται στη θήρευση ή τον παρασιτισμό.

Ένας από τους σημαντικότερους βιοπαράγοντες που χρησιμοποιούνται είναι η παρασιτική σφήκα Encarsia formosa. Πρόκειται για ένα μικρό υμενόπτερο, μεγέθους περίπου 0,6mm, με μαύρο κεφάλι και θώρακα και κίτρινη κοιλία. Ο βιολογικός του κύκλος περιλαμβάνει το στάδιο του αυγού, 3 προνυμφικά στάδια, το στάδιο της νύμφη και το στάδιο του ενηλίκου. Κάθε θηλυκό αποθέτει ένα αυγό μέσα στα προνυμφικά στάδια του αλευρώδη προτιμώντας το τρίτο και τέταρτο στάδιο, ενώ το ενήλικο εξέρχεται από μια μικρή, κυκλική οπή. Μετά τον παρασιτισμό οι νύμφες του αλευρώδη των θερμοκηπίων (Trialeurodes vaporariorum) γίνονται μαύρες, ενώ αυτές του αλευρώδη του καπνού (Bemisia tabaci) ανοιχτές καστανές. Αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 15-35οC (πιο ευνοϊκές 20-30οC) και υγρασία 50-70%, ενώ σε θερμοκρασίες κάτω των 18οC την ημέρα και κάτω των 14οC τη νύχτα σταματά η ανάπτυξη. Τα ενήλικα τρέφονται με προνύμφες 1ου και 2ου σταδίου αλευρωδών μυζώντας τα σωματικά υγρά και με μελιτώδη εκκρίματα.

Ο βιοπαράγοντας Encarsia formosa χρησιμοποιείται και σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες αγγουριού, καρπουζιού, κολοκυθιού, μελιτζάνας, πεπονιού, πιπεριάς, φασολιού, φράουλας και μικρών καρπών καθώς και καλλωπιστικών φυτών.

Μια από τις εταιρίες διανομής ωφέλιμων οργανισμών είναι η Anthesis ΕΠΕ σε συνεργασία με τη Syngenta Bioline η οποία αναπτύσσει πλήρη Προγράμματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ICM) για μεγάλη γκάμα καλλιεργειών, έχοντας πάντα κατά νου την αειφορική προσέγγιση στην προστασία των καλλιεργειών.

 

Αναζητήστε ΕΔΩ το κατάλληλο προϊόν ανάλογα με τις ανάγκες σας

exthroi 200

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας