Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2016

Φθινοπωρινοί ψεκασμοί εναντίον του Περονόσπορου σε τομάτες θερμοκηπίου

Φθινοπωρινοί ψεκασμοί εναντίον του Περονόσπορου σε τομάτες θερμοκηπίου

Ο περονόσπορος αποτελεί μια από τις σοβαρότερες ασθένειας της τομάτας η οποία με δροσερό και βροχερό καιρό εξαπλώνεται ταχύτατα οδηγώντας σε ολοκληρωτική καταστροφή της καλλιέγειας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του περονόσπορου και τη μετάδοσή του. 

Το παθογόνο παράγει τα σπόριά του κυρίως το βράδυ με συνθήκες υψηλής υγρασίας για περίπου 8 ώρες και με θερμοκρασία πάνω από 10οC, ενώ η διασπορά τους γίνεται κυρίως τις πρωινές ώρες.

Τα σπόρια του μύκητα διασπείρονται με το νερό ή τον αέρα και όταν βρεθούν σε βρεγμένη φυτική επιφάνεια βλαστάνουν και μολύνουν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βλάστηση των σπορίων και τη μόλυνση είναι η διαβροχή των φυτικών ιστών για πάνω από 24 ώρες και η επικράτηση σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών.

Η ασθένεια ευνοείται από υψηλή σχετική υγρασία στο περιβάλλον των φυτών (υγρασία 80-95%) και θερμοκρασίες 6-26οC με άριστη 18-22οC).

Ο μύκητας προσβάλει όλα τα μέρη του φυτού σε όλα τα στάδια. Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται κηλίδες λαδιάς που αργότερα γίνονται καστανογκρίζες ή μαύρες, ενώ στην κάτω επιφάνεια των φύλλων αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις. Στους βλαστούς εμφανίζονται καστανές ως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση και στους καρπούς γκριζοπράσινες ως καστανές βυθισμένες περιοχές.

Την εποχή αυτή για την αντιμετώπιση του περονόσπορου σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες τομάτας η DuPont  προτείνει την εφαρμογή του φυτοπροστατευτικού σκευάσματος Sirocco M 4/40 WP

Το μυκητοκτόνο Sirocco M 4/40 WP είναι ένα μίγμα δύο μυκητοκτόνων, ενός τοπικά διασυστηματικού (cymoxanil) και ενός επαφής (mancozeb) με προληπτική και θεραπευτική δράση.

Ο συνδυασµός τους καταπολεμά τον περονόσπορο σε όλα τα στάδια ανάπτυξής του και προστατεύει την καλλιέργεια για µεγάλο διάστηµα.

Εφαρμόζεται με ψεκασμό καλύψεως φυλλώματος ως και 4 φορές στην καλλιεργητική περίοδο, ενώ συνιστάται επανάληψη του ψεκασμού μετά από βροχή.

Διατίθεται σε µορφή βρέξιμης σκόνης (WP), προσφέροντας ευκολία στο χρήστη καθώς και απουσία οσµών κατά την αποθήκευση λόγω της απουσίας διαλυτών.

sirocco etiketa

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας