Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Προληπτικά μέτρα και αντιμετώπιση κυκλοκόνιου, καπνιάς και καρκίνωσης ελιάς

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας - Σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ ΑΜΘ και τη ΔΑΟΚ Σερρών
Προληπτικά μέτρα και αντιμετώπιση κυκλοκόνιου, καπνιάς και καρκίνωσης ελιάς

Η αυξημένη υγρασία και η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων. Η καλύτερη αντιμετώπιση τους είναι η πρόληψη.

Κυκλοκόνιο

Kyklokonio3

Μύκητας ευρέως διαδεδομένος στους ελαιώνες . Προκαλεί κηλίδες στην επάνω επιφάνεια των φύλλων. Προσβάλει ακόμη τους κλαδίσκους και τις ταξιανθίες. Προκαλεί φυλλόπτωση και εξασθένηση των δέντρων, ενώ σε έντονες προσβολές οδηγεί σε μερική ή ολική ακαρπία. Σε υψηλές θερμοκρασίες δεν αποτελεί πρόβλημα στα ελαιόδεντρα. Σε πεδινές περιοχές και κυρίως σε μέρη με υψηλή υγρασία πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα.

Συμπτώματα

Kyklokonio1

 

Στην επάνω επιφάνεια ων φύλλων εμφανίζονται κυκλικές κηλίδες 0,5 – 1 εκ. με χρώμα στακτί καστανό στο κέντρο που περιβάλλεται από ζώνη καστανόμαυρη και από άλλη κίτρινη ιδίως το καλοκαίρι.

Συνθήκες ανάπτυξης

Βασικός παράγοντας ανάπτυξης είναι η υγρασία. Ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι από 10 έως 20 oC περίπου.

Αντιμετώπιση

Σε περιοχές που οι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα εφαρμόζεται άμεσα ένας ψεκασμός όταν το μήκος της νέας βλάστησης είναι περίπου 2-5 cm. Εφόσον συνεχίσουν να επικρατούν συνθήκες αυξημένης υγρασίας ο ψεκασμός θα πρέπει να επαναληφθεί μετά από 25-30 ημέρες, με διαβροχή.

Η ποσότητα του ψεκαστικού διαλύματος για χαλκούχα σκευάσματα είναι 150-200 λίτρα/στρέμμα σε ελαιόδεντρα ηλικίας 10 χρόνων και πάνω.

Καπνιά

kapnia

Είναι το μαύρισμα που παρατηρείται στα φύλλα και στους βλαστούς των ελαιόδεντρων. Δημιουργείται από μύκητες που αναπτύσσονται στα μελιτώματα των κοκκοειδών. Αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα με το κυκλοκόνιο με τη χρήση χαλκούχων σκευασμάτων. Καλύτερη αντιμετώπιση επιτυγχάνεται με την καταπολέμηση των κοκκοειδών την κατάλληλη εποχή.

Καρκίνωση

karkinwsh elias

Η ασθένεια δημιουργείται από την είσοδο του βακτηρίου ψευδομονάδα στις πληγές και σχισμές του φλοιού των κλάδων της ελιάς.

Ιδανικές συνθήκες για την είσοδο του βακτηρίου υπάρχουν μετά το κλάδεμα, χαλάζι, παγετό, συγκομιδή.

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της καρκίνωσης είναι οι όγκοι που δημιουργούνται στους βραχίονες και τους βλαστούς των ελαιόδεντρων.

Αντιμετώπιση

Αφαίρεση και κάψιμο των κλαδίσκων και κλάδων που έχουν τους όγκους. Στους μεγάλους βραχίονες συνιστάται να γίνεται αφαίρεση των όγκων και απολύμανση των πληγών με ένα πυκνό διάλυμα χαλκούχου σκευάσματος. Χρειάζεται απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων και ένας ψεκασμός με ένα χαλκούχο σκεύασμα μετά από χαλάζι, παγετό, κλάδεμα και συλλογή.


Προληπτικά μέτρα φυτοπροστασίας

1. Απομάκρυνση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλάδων και δέντρων από διάφορες ασθένειες (καρκίνωση, βερτιτσίλιο κ.α.)

2. Απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων μετά το κλάδεμα κλάδων (οινόπνευμα, χλωρίνη 1/9 νερό).

3. Κλάδεμα με ξηρό και ήπιο καιρό χωρίς υγρασία στα δέντρα.

4. Δε γίνεται κλάδεμα προσβεβλημένων και υγιών δέντρων ταυτόχρονα.

5. Γίνεται ομοιόμορφο και σωστό κλάδεμα, ώστε το ψεκαστικό υγρό να εισέρχεται σε όλα τα μέρη του φυτού.

6. Ψεκασμός πάντα με ένα χαλκούχο σκεύασμα μετά το κλάδεμα και τη συλλογή.

Σημείωση

Επιλέγετε τα κατάλληλα φάρμακα από τις λίστες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης τους.


 Δελτίο Γεωργικής Προειδοποίησης

Εγκεκριμένα Εντομοκτόνα

Εγκεκριμένα Μυκητοκτόνα


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας