Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018

Φυτοπροστασία Αμυγδαλεώνων μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις

∆/ΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΝ ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ
Φυτοπροστασία Αμυγδαλεώνων μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ηµερών (έντονες βροχοπτώσεις) ευνόησαν την διασπορά του παθογόνου στους Αµυγδαλεώνες των Νοµών Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας.

ΦΩΜΟΨΗ Η ΕΛΚΟΣ ΚΛΑ∆ΙΣΚΩΝ
Phomopsis amygdali (συν.Fusicoccum amygdali)

Συνεχίζεται η παρουσία της Φώµοψης phomopsis amygdali (συν.Fusicoccum amygdali) στις Αµυγδαλιές. 

fwmopsi

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

Η ασθένεια προκαλεί ξήρανση των κλαδίσκων του έτους, νέκρωση των οφθαλµών και καστανές ακανόνιστες έως κυκλικές κηλίδες στα φύλλα.

fwmopsis amygdalia

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:

Υγρός και βροχερός καιρός (κατά την βλαστική περίοδο) είναι απαραίτητος για την πραγµατοποίηση των µολύνσεων. Οι θερµοκρασίες για την ανάπτυξη του µύκητα είναι 5-360C (άριστη 27-290C).Τα µολύσµατα διασπείρονται µε το νερό (βροχή, δρόσος) σε µικρές αποστάσεις, ενώ µε τον άνεµο, τα έντοµα και το πολλαπλασιαστικό υλικό σε µεγάλες αποστάσεις.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜHΣΗ:

Καλλιεργητικά µέτρα: Αφαίρεση και καταστροφή µε φωτιά όλων των προσβεβληµένων βλαστών (ανεξαρτήτου εποχής). Αυτό το µέτρο πρέπει να εφαρµόζεται από όλους τους καλλιεργητές της περιοχής µόλις εµφανισθούν τα συµπτώµατα της ασθένειας, για την µείωση και εξάλειψη των εστιών διαχείµασης του παθογόνου. Να γίνει ψεκασµός µε εκλεκτικά και εγκεκριµένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα σε συνδυασµό µε τη αντιµετώπιση της πολυστίγµωσης.boscalid, Iprodione, pyraclostrobin(TRIGRAMM), Fenbuconazol

ΠΟΛΥΣΤΙΓΜΩΣΗ (Polystigma ochraceum)

Αναµένεται η εµφάνιση της πολυστίγµωσης µετά τις βροχοπτώσεις σε Αµυγδαλεώνες του Ν. Μαγνησίας (Ν. Αγχίαλος, Κανάλια) καθώς και σε περιοχές του Ν. Λάρισας και Ν. Φθιώτιδας.

polystigmwsh amygdalia

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ:

Να γίνει ψεκασµός των δένδρων µε εγκεκριµένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα όπως tribasic copper sulfate κ.α.

ΚΑΠΝΩΔΗΣ (Capnodis tenebrionis)

kapnwdis

Πρόκειται για ένα µεγάλο µαύρο σκαθάρι µε λευκή απόχρωση στη ράχη του. Τα τέλεια έντοµα δραστηριοποιούνται την άνοιξη και τρέφονται από το φύλλωµα των δένδρων. Ωριµάζουν αναπαραγωγικά τον Μάιο και εναποθέτουν τα αυγά τους ένα-ένα ή σε οµάδες κυρίως στο έδαφος και κοντά στο λαιµό του δένδρου ή σε ρωγµές του φλοιού στη βάση του κορµού. Η νεαρή προνύµφη µπαίνει στο λαιµό ή στη βάση µίας ρίζας και ανοίγει στοά. Το δένδρο εξασθενίζει σιγά - σιγά και ξηραίνεται. Τα εξασθενηµένα δένδρα έχουν µεγαλύτερη ευπάθεια στον καπνώδη.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ:

Συνιστάται κάθε µέτρο που διατηρεί τα δένδρα σε καλή κατάσταση ζωηρότητας βλάστησης, όπως είναι η κατάλληλη λίπανση, άρδευση, και κλάδευση.

Η καταπολέµηση του καπνώδη γίνεται µε την εµφάνιση των ακµαίων τον Μάιο για να εναποθέσουν τα αυγά τους, µε ψεκασµούς των κλάδων και του κορµού µε ισχυρά επιτρεπόµενα για την καλλιέργεια εντοµοκτόνα. Εναντίων των προνυµφών συνιστάται αρχές φθινοπώρου και αµέσως µετά την συγκοµιδή πότισµα γύρω από τον κορµό σε απόσταση 50 εκατοστών µε σκόνη διαλύµατος ισχυρού εντοµοκτόνου.

ΑΦΙΔΕΣ (ΜΕΛΙΓΚΡΕΣ)

Πράσινη αφίδα (Mysus persicae)

Είναι µικρά έντοµα πρασινοκίτρινου χρώµατος έως µαύρου. Προσβάλλουν τις τρυφερές κορυφές των βλαστών την άνοιξη, οπότε τα φύλλα κατσαρώνουν και σταµατά η ανάπτυξη των βλαστών. Οι αφίδες πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Χρειάζεται τακτική παρακολούθηση του αµυγδαλεώνα για να γίνει άµεση
επέµβαση µόλις διαπιστωθούν προσβολές από αφίδες.

Γκριζόµαυρη αφίδα (Lanchus persicae)

Είναι µεγαλόσωµη γκριζόµαυρη αφίδα του κορµού και των βραχιόνων. Οι προσβολές από τις αφίδες αυτές διαρκούν όλο τον χρόνο, οι αποικίες της εµφανίζονται πάνω σε χονδρά κλωνάρια στους βραχίονες, τους κλάδους της αµυγδαλιάς, και στους κορµούς των νεαρών δενδρυλλίων. Το είδος αυτό είναι ανθεκτικό σε
χαµηλές θερµοκρασίες (-7οC) και έχει ευαισθησία στις υψηλές θερµοκρασίες του καλοκαιριού. Οι αποικίες αυτού του είδους εµφανίζονται πάντοτε από την σκιαζόµενη πλευρά των βραχιόνων ή των κλάδων. Οι πληγές που αφήνουν µε τα νύγµατα τους οι αφίδες αποτελούν σοβαρή πύλη εισόδου για πολλές επικίνδυνες
ασθένειες στα δένδρα.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ:

Να γίνει άµεση επέµβαση σε αµυγδαλεώνες όπου διαπιστώνονται προσβολές από αφίδες,µε εγκεκριµένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα. όπως deltamethrin, paraffin oil κ.α.


Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας