Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Ακάρεα, Τετράνυχος, Tuta και Περονόσπορος απειλούν την Υπαίθρια τομάτα

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ
Ακάρεα, Τετράνυχος, Tuta και Περονόσπορος απειλούν την Υπαίθρια τομάτα

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη και εξάπλωση τους. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς και να επεμβαίνουν έγκαιρα με τα κατάλληλα σκευάσματα!

ΑΚΑΡΕΑ (Αculops lycopercici)

akarea tomata aculops lycopercici

Διαπιστώσεις: Την εμφάνισή του έκανε το άκουλους με μεγάλους πληθυσμούς στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες τομάτας στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Συμπτώματα: Τα προσβεβλημένα φύλλα και στελέχη κιτρινίζουν και αργότερα καφετιάζουν. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις η επιδερμίδα των καρπών γίνεται σκληρή - καστανοκόκκινη και τα φυτά ξεραίνονται.

Συστάσεις: Οι ψεκασμοί να γίνουν μόνο μετά την διαπίστωση της προσβολής. Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: abamectin κ.α

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (Tetranychus urticae)

tetranyxos tomata all

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του τετρανύχου στις πρώιμες, μεσοπρώιμες και όψιμες καλλιέργειες υπαίθριας τομάτας στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας ,Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας .

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.

Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως , Abamectin ,avermectin, spiromesifen, sulphur, κ

TUTA ABSOLUTA

ypaithria tomata tuta absoluta

Διαπιστώσεις: H πτήση του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζεται. Οι πληθυσμοί του εντόμου στις καλλιέργειες είναι ανησυχητικά υψηλοί παρατηρούνται προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών

Συστάσεις: Θα πρέπει να γίνουν επεμβάσεις με εντομοκτόνα μόνο όταν διαπιστωθεί προσβολή και όχι προληπτικά.

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: baccilus thuringensis, abamectin κ.α. εγκεκριμένα σκευάσματα. Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ηλίου και με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο (για tuta absoluta).

Επανάληψη μετά από δεκαπέντε ημέρες.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Phytophthora infestans –Peronospora parasitica)

peronosporos tomata ypaithria all

Αναμένεται η είσοδος του περονόσπορου στις καλλιέργειες μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-260C (άριστη θερμοκρασία 18- 220C).

Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν την παραγωγή τους: με ψεκασμούς κάλυψης με επιτρεπόμενα, φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Fosetyl-aluminium ,Pyra

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας