Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020

Ασθένειες και Εχθροί Πυρηνοκάρπων μετά την συγκομιδή & ως τον λήθαργο

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ Δ/ΝΣΗ ΑΠΟΚ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ
Ασθένειες και Εχθροί Πυρηνοκάρπων μετά την συγκομιδή & ως τον λήθαργο

Για τις καλλιέργειες των πυρηνοκάρπων, αυτή την εποχή, που ακολουθεί την περίοδο της συγκομιδής και μέχρι τον λήθαργο των δένδρων, συνιστώνται μια σειρά καλλιεργητικών μέτρων και επεμβάσεων με φυτοπροστατευτικά.

Οι επεμβάσεις αυτές αποσκοπούν στη δραστική μείωση των πληθυσμών των εχθρών (έντομα, ακάρεα), καθώς και στη μείωση των μολυσμάτων μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών που έχουν απομείνει στις καλλιέργειες.

Θεωρούνται ως απαραίτητες, διότι καθιστούν την καταπολέμηση των φυτοπαρασίτων κατά την επόμενη βλαστική περίοδο περισσότερο αποτελεσματική και οικονομική.

Εξώασκος

(Ροδακινιά – Νεκταρινιά)

Για τη μείωση των μολυσμάτων (βλαστοσπόρια) του μύκητα συνιστάται επιμελής ψεκασμός των δένδρων κατά τη διάρκεια του λήθαργου, δηλαδή, δηλαδή μετά την πτώση των φύλλων και μέχρι το φούσκωμα των οφθαλμών, με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.

Επίσης, πριν τη διενέργεια του ψεκασμού και με ξηρό καιρό, συνιστάται η αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων από την ασθένεια κλάδων.

Κορύνεο

(Ροδακινιά – Νεκταρινιά – Βερικοκιά – Δαμασκηνιά – Κερασιά)

Ο περιορισμός των μολυσμάτων (κονίδια) του μύκητα επιτυγχάνεται με δυο ψεκασμούς, έναν φθινόπωρο (περίοδο φυλλόπτωσης) και έναν αρκετά αργότερα (λίγο πριν την έναρξη διόγκωσης

Βακτηριακό έλκος

(Ροδακινιά – Νεκταρινιά – Βερικοκιά – Δαμασκηνιά – Κερασιά)

Οι περίοδοι φθινοπώρου και χειμώνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για την πρόκληση νέων μολύνσεων από το βακτήριο (ευπάθεια φυτικών ιστών, κατάλληλες καιρικές συνθήκες).

Για την προστασία των δένδρων από το βακτήριο συνιστώνται ένας ψεκασμός στην έναρξη και ένας στο 75% της φυλλόπτωσης, με κατάλληλα και εγκεκριμένα για τις καλλιέργειες σκευάσματα.

Με ξηρό καιρό και πριν τη διενέργεια του πρώτου ψεκασμού, συνιστάται η αφαίρεση και η καύση των προσβεβλημένων κλάδων και η προστασία με κατάλληλα σκευάσματα των πληγών και των τομών κλαδέματος.

Ανθονόμος

(Ροδακινιά – Νεκταρινιά – Βερικοκιά)

Τα ενήλικα του εντόμου δραστηριοποιούνται περίπου αυτή την εποχή και ιδιαίτερα κατά τον Νοέμβριο καταστρέφοντας τους οφθαλμούς. Σε καλλιέργειες που διαπιστώνεται υψηλός πληθυσμός του εντόμου, συνιστάται άμεσα ψεκασμός με κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο.


Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας