Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022

Κλαδέματα και μυκητολογικές ασθένειες ξύλου στο αμπέλι

Κλαδέματα και μυκητολογικές ασθένειες ξύλου στο αμπέλι

Οι μυκητολογικές ασθένειες ξύλου στο αμπέλι αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα και είναι υπεύθυνες για τη μείωση της παραγωγικότητας και την υποβάθμιση των προϊόντων που σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές και το υψηλό κόστος παραγωγής αποθαρρύνουν τον παραγωγό για ορθολογική καλλιέργεια οδηγώντας τον αμπελώνα σε παρακμή.

Οι ασθένειες αυτές είναι:

1. ΙΣΚΑ:

Είναι από τις πιο σοβαρές ασθένειες του αμπελιού και οφείλεται σε σύμπλοκο μυκήτων (Fomitiporia spp., Phaemoniella spp κλπ), που προσβάλει το ξύλο των πρέμνων. Η ασθένεια εμφανίζεται σε μεγάλης ηλικίας αμπελώνες, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί και σε νεαρούς αμπελώνες. Η μόλυνση γίνεται συνήθως από πληγές που προκαλούνται από διάφορα αίτια (μεγάλες τομές κλαδέματος, έντονοι παγετοί, μηχανικές ζημιές στον κορμό και το ριζικό σύστημα κλπ).

Καθοριστικό σύμπτωμα στο κλάδεμα κιτρινόλευκος μεταχρωματισμός του ξύλου στο κέντρο της τομής που είναι μαλακό, σπογγώδες και εύθρυπτο. Το καλοκαίρι τα συμπτώματα που παρατηρούνται στα φύλλα είναι μεσονεύριες χλωρώσεις που στη συνέχεια ξηραίνονται. Σε έντονη προσβολή έχουμε ξηράνσεις κληματίδων.

2. ΕΥΤΥΠΙΩΣΗ:

Στο κλάδεμα παρατηρούνται καστανοί πλευρικοί μεταχρωματισμοί σε σχήμα ημικυκλίου. Το καλοκαίρι καχεκτική βλάστηση, κίτρινα παραμορφωμένα φύλλα, κοντά μεσογονάτια διαστήματα, αραιοραγία στα σταφύλια . Επίσης την άνοιξη δεν βλαστάνουν όλα τα μάτια.

3. ΦΟΜΟΨΗ:

Προσβάλει τη βάση της κληματίδας. Στο σημείο αυτό δημιουργείται ένα μαύρο δακτυλίδι από τη συνένωση μικρών μαύρων στιγμάτων και αργότερα αποξηραίνεται η κληματίδα μαζί με τα σταφύλια.

4. ΒΟΤΡΥΟΣΦΑΙΡΙΑ:

Γνωστή ως black dead arm στη ξένη βιβλιογραφία . Ταυτοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από το Μ.Φ.Ι σε δείγμα κληματίδων που είχαμε αποστείλει.

Τα συμπτώματα τόσο στο ξύλο όσο στους βλαστούς και τα φύλλα είναι τα ίδια με αυτά που παρατηρούνται και για τις άλλες ασθένειες ξύλου .Υπεύθυνος είναι ο φυτοπαθογόνος μύκητας Botryosphaeria dothidea..H είσοδος του μύκητα γίνεται από πληγές που προέρχονται από διάφορες αιτίες με πιο συχνή πύλη εισόδου τις πληγές από το κλάδεμα .

Δεν υπάρχουν αποτελεσματικά θεραπευτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ασθένειας, ενώ στη χώρα μας δεν υπάρχουν φυτοφάρμακα που να έχουν έγκριση για το αμπέλι για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Ισχύουν επομένως μόνο τα καλλιεργητικά μέτρα που συνιστώνται για τις άλλες ασθένειες ξύλου.

kladema ampeli

Για την αντιμετώπιση της Ίσκας και της Ευτυπίωσης δεν υπάρχουν αποτελεσματικά θεραπευτικά μέσα και επειδή οι πιο πάνω ασθένειες συνδέονται άμεσα με το κλάδεμα γιατί μπορεί να μειώσουν το αρχικό μόλυσμα και βοηθούν στη μη επέκτασή του σε άλλα υγιή κούτσουρα, για τους λόγους αυτούς συνιστάται:

1. Ο εντοπισμός και το σημάδεμα των φυτών με συμπτώματα το καλοκαίρι, τα οποία κλαδεύονται στο τέλος για να μη μεταφερθεί μόλυσμα στα υγιή φυτά με τα εργαλεία του κλαδέματος.

2. Βραχίονες και κληματίδες προσβεβλημένες αφαιρούνται επιμελημένα μέχρι το υγιές ξύλο και καίγονται. Επίσης τα κούτσουρα ξεριζώνονται και καίγονται.

3. Το κλάδεμα γίνεται όσο το δυνατό πιο όψιμα (τέλος χειμώνα- αρχές άνοιξης) με ήπιο και ξηρό καιρό. Ο βροχερός καιρός ευνοεί ιδιαίτερα τις μολύνσεις.

4. Αποφεύγουμε τις μεγάλες τομές και όταν αυτό δεν είναι δυνατό επαλείφουμε με πάστα χαλκούχου μυκητοκτόνου.

5. Απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων πολλές φορές την ημέρα με οινόπνευμα και πυκνό διάλυμα Θ. χαλκού και ψέκασμα των φυτών αμέσως μετά το κλάδεμα, στην περίοδο του ληθάργου με βορδιγάλειο πολτό (3-5%).

6. Φροντίζουμε να συμπληρώνουμε τα κενά με καταβολάδες.

7. Αποφυγή λήψης εμβολίων από μολυσμένους αμπελώνες.

8. Στην περίπτωση της Ίσκας και στα αρχικά στάδια της προσβολής, σχίζουμε τον κορμό και τοποθετούμε πέτρα ώστε να εκτεθεί το μόλυσμα στον αέρα και τον ήλιο και με αυτό τον τρόπο παρατείνουμε τη ζωή του πρέμνου για μερικά έτη ακόμη επειδή ο μύκητας της ίσκας αδρανοποιείται στον ήλιο και τον αέρα.

9. Επέμβαση λίγο πριν φουσκώσουν τα μάτια με βρέξιμο θειάφι 1% με ευεργετική δράση κατά του Ωιδίου της Φόμοψης και των ακάρεων (ερίνωση).

10. Κατά την εγκατάσταση του αμπελώνα χρησιμοποίηση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού. Τα φυτά συνοδεύονται απαραίτητα από ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ειδικά τη περίοδο αυτή που το βακτήριο της Ξυλέλα (xyllela fastidiosa) βρίσκεται σε έξαρση.

Για να είναι αποτελεσματικά τα πιο πάνω καλλιεργητικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης των ασθενειών (Ίσκας και Ευτυπίωσης) και τη μείωση των επιπτώσεων στη παραγωγή πρέπει να εφαρμόζονται σωστά από όλους τους παραγωγούς μιας περιοχής.


 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας