Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020

Φυτοπροστασία Ελιάς στο στάδιο της άνθισης & στο φούσκωμα των ανθοταξιών

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Φυτοπροστασία Ελιάς στο στάδιο της άνθισης & στο φούσκωμα των ανθοταξιών

ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ (ποικιλία Κορωνέϊκη) - Πρώιµες και παραλιακές περιοχές: Άνθιση (στάδια F και F1) - Μεσοπρώιµες περιοχές: «Κρόκιασµα» των ανθοταξιών, λίγο πριν την άνθιση (στάδιο Ε) - Όψιµες περιοχές: Συνεχίζεται το φούσκωµα των ανθοταξιών (στάδιο D).

Βλαστικά στάδια ελιάς

10.05.2019

ΠΕΡΙΟΧΕΣ  ΜΕΣΗΣ  ΠΡΩΙΜΟΤΗΤΑΣ

Π Υ Ρ Η Ν Ο Τ Ρ Η Τ ΗΣ: (Prays oleae)

Διαπιστώσεις:

Στο δίκτυο παγίδευσης των µεσοπρώιµων περιοχών η πτήση της ανθόβιας γενιάς ξεκίνησε µέσα στο 1ο δεκαήµερο του Απριλίου.

Καταγράφονται πληθυσµοί µέτριοι έως υψηλοί. Τα θηλυκά γεννούν τα αυγά τους πάνω στα κλειστά άνθη και οι νεαρές προνύµφες εισέρχονται και τρέφονται µε αυτά µέχρι να συµπληρώσουν την ανάπτυξή τους.

Οδηγίες:

► Σε ελαιώνες µε πλούσια ή ικανοποιητική ανθοφορία η γενιά αυτή δεν προκαλεί σηµαντική µείωση στην παραγωγή και δεν χρειάζονται καµία επέµβαση στην ανθοφορία ( 3-5% των ανθέων αρκεί για µια καλή σοδειά).

► Σε ελαιώνες µε µέτρια ή µειωµένη ανθοφορία (µικρότερη του 50% της κανονικής) µπορεί να προκληθεί ζηµιά οικονοµικής σηµασίας.

► Στους ελαιώνες βιολογικής γεωργίας η αντιµετώπιση του πυρηνοτρήτη πρέπει να γίνεται στην ανθόβια γενιά, ανεξαρτήτως του µεγέθους της ανθοφορίας ώστε να µειωθεί ο πληθυσµός της επόµενης γενιάς (καρπόβια). Συστήνεται επανάληψη της επέµβασης.

Χρόνος επέµβασης:  Κατά την έναρξη της άνθισης (από το κρόκιασµα έως 25% ανοικτών ανθέων).

Ενδεικτικές ηµεροµηνίες: 9 - 12 Μαΐου. Για όψιµες περιοχές θα δοθούν οδηγίες σε επόµενο δελτίο.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα:

Περίοδος άνθοφορίας: Bacillus thuringiensis, Acetamiprid (2 εφαρµογές/14 ηµ., αναµονή 7 ηµ.), Beta cyfluthrin (2 εφαρµογές/14 ηµ., αναµονή 56 ηµ.), Deltamethrin (1 εφαρµογή, αναµονή 7 ηµέρες), Dimethoate (2 εφαρµογές/20 ηµ., αναµονή 28 ηµ.) Lambda cyhalothrin (2 εφαρµογές/14 ηµ., αναµονή 7 ηµ.), Phosmet (2 εφαρµογές/10 ηµ., αναµονή 21 ηµ), Zeta cypermethrin (1 εφαρµ. µέχρι το τέλος της άνθισης).

Σύσταση:

Προτείνονται τα µικροβιακά σκευάσµατα του βακίλου της Θουριγγίας ή άλλου εκλεκτικού εγκεκριµένου σκευάσµατος που δεν διαταράσσουν τα έντοµα επικονίασης και τα ωφέλιµα παράσιτα και αρπακτικά.

Ενηµέρωση:

Τα δεδοµένα παγίδευσης του εντόµου και βλαστικών σταδίων της ελιάς λαµβάνονται µε την συνεργασία της ΔΑΟΚ Χανίων για την Π.Ε. Χανίων και της Α.Ε.Σ. Ένωσης Μεραµβέλλου Α.Ε και του Α.Σ. Κριτσάς για την Π.Ε. Λασιθίου.

Β Α Μ Β Α Κ Α Δ Α : ( Ψ Υ Λ Λ Α ) (Euphyllura phillyreae)

Προσβάλει τη νέα βλάστηση µε αποµύζηση του χυµού των οφθαλµών, βλαστών και ανθέων καλύπτοντας µε χαρακτηριστικό λευκό κηρώδες έκκριµα (βαµβακάδα) και µελιτώµατα τις ανθοταξίες και τις κορυφές των νέων βλαστών. Συνήθως δεν χρειάζεται αντιµετώ̟ιση.

Οδηγίες:

► Συστήνεται αντιµετώπιση µόνο σε ελαιώνες µειωµένης ανθοφορίας που παρουσιάζουν προσβεβληµένα άνθη σε ποσοστό µεγαλύτερο από 30%. Επιλέγοντας κατάλληλο σκεύασµα και ̟ροσθήκη ̟αραφινικού λαδιού γίνεται συνδυασµένη κατα̟ολέµηση µε τον Πυρηνοτρήτη.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα:

Παραφινικά λάδια (1-4 εφαρµογές/αναµονή έως 21 ηµ. ανάλογα µε το σκεύασµα), Άλατα λιπαρών οξέων (1 εφαρµογή, αναµονή 3 ηµέρες), Deltamethrin (1 εφαρµογή, αναµονή 7 ηµέρες).

Μ Α Ρ Γ Α Ρ Ο Ν Ι Α : (Palpita unionalis)

Οι προνύµφες της ανοιξιάτικης γενιάς προσβάλουν τη νεαρή ακραία βλάστηση.

Οδηγίες:

Στις µεσοπρώιµες περιοχές συστήνεται άµεσα προστασία των νεαρών δέντρων σε νέες φυτείες και σε φυτώρια καθώς και των αυστηρά κλαδεµένων δέντρων.

Φυτοπροστ/κά προϊόντα:

Deltamethrin (1 εφαρµογή, αναµονή 7 ηµέρες).

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Χρησιµοποιείτε µόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα εγκεκριµένα για την καλλιέργεια.

Διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασµάτων και φροντίζετε να τις τηρείτε αυστηρά για να αποφύγετε κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Ενηµερώνεστε από τα δελτία καιρού ώστε να ψεκάζετε όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (άνεµος, βροχή).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα Δελτία για την ελιά εκδίδονται µε δεδοµένα που προέρχονται από συγκεκριµένο δίκτυο βιολογικών, φαινολογικών και µετεωρολογικών παρατηρήσεων σε τρεις αντι̟ροσωπευτικές ζώνες πρωιµότητας: Πρώιµη (παραλιακή), µεσοπρώιµη (ενδοχώρα) και όψιµη (ορεινή).

Στις αποφάσεις που λαµβάνετε για την προστασία της καλλιέργειάς σας, στηριζόµενοι στις συστάσεις των Δελτίων, πρέπει να συνεκτιµάτε τις τοπικές συνθήκες (ανάγλυφο κάθε περιοχής) και την ατοµικότητα του ελαιώνα σας (ηλικία, θρεπτική κατάσταση, φορτίο παραγωγής, ποτιστικός, κ.ά).


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας