Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2019

1η Γεωργική Προειδοποίηση για το έντομο Diabrotica virgifera στην καλλιέργεια του Αραβόσιτου

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας
1η Γεωργική Προειδοποίηση για το έντομο Diabrotica virgifera στην καλλιέργεια του Αραβόσιτου

Απευθύνεται στους καλλιεργητές αραβοσίτου με στόχο την ενημέρωσή τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου Διαβρώτικα.

Γενικά

Στα πλαίσια εφαρμογής της υπ΄αριθ. 6145/142043/14-06-2019 Υπ. Απόφασης, η Υπηρεσία σε συνεργασία με τις Π.Ε. της περιφέρειας ευθύνης της, εγκατέστησε δίκτυο φερομονικών παγίδων σε αντιπροσωπευτικές θέσεις για την παρακολούθηση της πτήσης του εντόμου Diabrotica virgifera.

Η εγκατάσταση των παγίδων άρχισε στις 17-05-2019 και ολοκληρώθηκε στις τέλη Ιουνίου.

Η παρακολούθηση και καταγραφή της πτήσης του εντόμου γίνεται από τους γεωπόνους των Δ.Α.Ο.Κ. των Περιφερειακών Ενοτήτων ανά δεκαπενθήμερο.

diabrotica COVER FB

Γενικά για το έντομο

Ζημιές που προκαλεί

Το έντομο προσβάλλει κυρίως τον αραβόσιτο. Έχει μία γενιά το έτος. Η ζημιά που προκαλεί στη ρίζα έχει ως αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να τραφούν, να στηριχτούν καλά και τελικώς πλαγιάζουν (εικόνα 1).

Με την εκκόλαψη των αυγών στο έδαφος (Μάιο), οι νεαρές προνύμφες προσελκύονται από τις ρίζες του αναπτυσσόμενου αραβοσίτου και τις προσβάλλουν. Τα μεγαλύτερα προβλήματα προσβολής εντοπίζονται στις περιοχές που ο αραβόσιτος καλλιεργείται εντατικά ως μονοκαλλιέργεια.

Εξάπλωση του εντόμου

Οι προνύμφες έχουν περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης στο έδαφος. Τα ενήλικα όμως πετούν προς εύρεση κατάλληλης καλλιέργειας και μπορούν να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις.

Διαπιστώσεις

Από τις μέχρι τώρα μετρήσεις ενηλίκων που έγιναν στις εγκατεστημένες φερομονικές παγίδες διαπιστώθηκε ότι η έναρξη της πτήσης φέτος στους Ν. Δράμας, Σερρών και Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης έγινε αργότερα περίπου κατά 7 -10 ημέρες καθώς και οι πληθυσμοί ενηλίκων είναι περιορισμένοι σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, γεγονός που οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες που επικράτησαν το φετινό Μάϊο σε σχέση με πέρυσι. Ενθαρρυντικά είναι και τα αποτελέσματα από τις καλλιέργειες των τεναγών Φιλίππων Ν. Καβάλας όπου οι συλλήψεις είναι αισθητά μειωμένες.

Οι επαναλαμβανόμενες τοπικές βροχές από τα τέλη Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου βοήθησαν στην ευρωστία των φυτών λόγω επάρκειας εδαφικής υγρασίας.

Η πτώση των φυτών από την τροφική δραστηριότητα των προνυμφών στις ρίζες εμφανίστηκε σε μεμονωμένες περιπτώσεις όπου οι παραγωγοί δεν εφάρμοσαν την αμειψισπορά με άλλες καλλιέργειες για τουλάχιστον για 3 ή περισσότερα χρόνια και επίσης δεν εφάρμοσαν κανένα χημικό μέτρο καταπολέμησης.

Η τροφική δραστηριότητα που εμφανίζουν τα ενήλικα στα φύλλα αυτή την εποχή θα συνεχιστεί με προσβολή των μετάξινων νηματίων του σπάδικα κατά την άνθηση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα ποσοστά γονιμοποίησης και μείωση της παραγωγής.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, συνιστάται στους παραγωγούς να παρατηρούν με προσοχή τις καλλιέργειες αραβοσίτου για πιθανά συμπτώματα προσβολής από το συγκεκριμένο έντομο.

Σε καλλιέργειες με στάδιο ανάπτυξης κοντά στην ολοκλήρωση της άνθησης (>70% γονιμοποίησης) δεν υφίσταται ουσιαστικός κίνδυνος ελλιπούς καρπόδεσης, ακόμη και υπό υψηλούς πληθυσμούς ενηλίκων του εντόμου.

Στις περιοχές που παρατηρούνται έντονα συμπτώματα, τα φυτά βρίσκονται στο στάδιο της άνθησης και είναι τεχνικά εφικτό, μπορεί να εφαρμοστεί ψεκασμός μόνον εφόσον πληρούνται όλα τα παρακάτω κριτήρια:

α) Υψηλός πληθυσμός ενηλίκων κατά τη γονιμοποίηση (>5 – 10 ενήλικα ανά φυτό κατά μέσο όρο) και

β) Μήκος στύλων (μετάξινα νημάτια) <1,5 εκατοστά στο 50% των σπαδίκων της καλλιέργειας και

γ) Υπάρχει αδυναμία ικανοποιητικού ποτίσματος.

Για την εκτίμηση αυτή απαιτείται αντιπροσωπευτική δειγματοληψία στον αγρό. Η γενιά εξελίσσεται και με την καταγραφή των πληθυσμών στο επόμενο διάστημα θα εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Συστάσεις

Καλλιεργητικά Μέτρα

Ουσιώδες καλλιεργητικό μέτρο στο στάδιο αυτό της καλλιέργειας είναι η επάρκεια αρδευτικού νερού ώστε τα φυτά να αναπληρώνουν τόσο τις προσβεβλημένες ρίζες από τις προνύμφες, όσο και τυχόν προσβεβλημένους στύλους από ενήλικα ( συνεχής αύξηση των στυλών του σπάδικα).

Σε καλλιέργειες με στάδιο ανάπτυξης κοντά στην ολοκλήρωση της άνθησης (>70% γονιμοποίησης) δεν υφίσταται ουσιαστικός κίνδυνος ελλιπούς καρπόδεσης, ακόμη και από υψηλούς πληθυσμούς ενηλίκων του εντόμου.


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας