Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2019

Πράσινο σκουλήκι: Προσοχή στο σωστό χρόνο επέμβασης για αποτελεσματική αντιμετώπιση!

ΔΑΟΚ ΠΕ ΚΙΛΚΙΣ
Πράσινο σκουλήκι: Προσοχή στο σωστό χρόνο επέμβασης για αποτελεσματική αντιμετώπιση!

Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο της καρπόδεσης (30-40%) και το ύψος των φυτών είναι περίπου 70 – 100 cm ανάλογα με το στάδιο πρωιμότητας.

Στις παγίδες που έχουν εγκατασταθεί από τη  ΔΑΟΚ Κιλκίς, καταγράφηκε μέτριος αριθμός συλλήψεων τέλειων Πράσινου Σκουληκιού. Παράλληλα από τις δειγματοληψίες που πραγματοποιούνται τόσο στις περιοχές παρατήρησης όσο και σε άλλες περιοχές όπου καλλιεργείται το βαμβάκι, διαπιστώθηκε εμφάνιση μικρού αριθμού προνυμφών πράσινου σκουληκιού.

Η πτήση του ρόδινου σκουληκιού συνεχίζεται με μικρούς πληθυσμούς, ενώ από τις δειγματοληψίες δε βρέθηκαν προσβολές από ρόδινο σκουλήκι σε νεαρά καρύδια.

Διαπιστώθηκαν πληθυσμοί από αλευρώδη σε ορισμένα αγροτεμάχια. Αντίθετα είναι υψηλοί οι πληθυσμοί ωφέλιμων εντόμων, ιδιαίτερα σε αγρούς που δεν έγιναν επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Συστάσεις – Καλλιεργητικές πρακτικές

Συνιστάται οι βαμβακοπαραγωγοί να ελέγχουν διαρκώς (τουλάχιστον κάθε 3 ημέρες) και με ιδιαίτερη προσοχή τις βαμβακοκαλλιέργειές τους, για την ύπαρξη προνυμφών πράσινου και ρόδινου σκουληκιού.

Το όριο επέμβασης για το πράσινο σκουλήκι είναι τέσσερις (4) προνύμφες 1ου και 2ου σταδίου μέχρι (1) ένα εκατοστό στα 100 βαμβακόφυτα κατά μέσο όρο, ή χρηστικά μία (1) νεαρή προνύμφη στα φυτά (1,5) ενάμιση μέτρου επί της γραμμής κ.μ.ο. ενώ για το ρόδινο, όριο επέμβασης στο στάδιο της καρποφορίας είναι η εύρεση πέντε έως οκτώ (5-8) προνυμφών κ.μ.ο. στο εσωτερικό 100 νεαρών καρυδιών ηλικίας δύο (2) εβδομάδων σε δείγμα που λήφθηκε κατά τη διαγώνιο του αγρού.

Ο σωστός χρόνος επέμβασης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο του πράσινου όσο και του ρόδινου σκουληκιού.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε όψιμες καλλιέργειες με υδαρείς φυτικούς ιστούς που είναι περισσότεροι ευάλωτοι σε προσβολές από πράσινο σκουλήκι.

Να σημειωθεί ότι ο δειγματοληπτικός έλεγχος για το ρόδινο σκουλήκι γίνεται σε νεαρά καρύδια ηλικίας 2-3 εβδομάδων (καρύδια πράσινα, ελαστικά στην πίεση, σπογγώδη, όχι νερουλά και όχι σκληρά). Η λήψη των καρυδιών δεν θα πρέπει να γίνεται από ψηλά και χυμώδη φυτά που βρίσκονται στις άκρες του χωραφιού.

Συνιστάται οι βαμβακοπαραγωγοί να κάνουν ορθολογική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων και νερού, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία φυτών με υπερβολική βλάστηση και η οψίμιση των φυτικών ιστών και κυρίως να αποφευχθεί η δημιουργία ανώριμων και υδαρών φυτικών ιστών που διευκολύνουν την εγκατάσταση επιβλαβών εντόμων.

Επίσης συνιστάται, όπου απαιτείται, η εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης που συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ωρίμανσης των φυτικών ιστών και στην πρωίμιση των φυτικών οργάνων.

Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα

Οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να προβαίνουν σε ψεκασμούς μόνο κατόπιν διενέργειας δειγματοληψίας στην καλλιέργειά τους και διαπίστωσης ύπαρξης σκουληκιών πάνω από το όριο επέμβασης. Εάν απαιτείται η εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων αυτή την περίοδο, συνιστάται να επιλέγουν εντομοκτόνα φιλικά προς τα ωφέλιμα και το περιβάλλον.

Συστήνονται κατά προτεραιότητα

α) Τα βιολογικά εντομοκτόνα

β) Τα χημικά εκλεκτικά εντομοκτόνα

γ) Τα χημικά εντομοκτόνα μη εκλεκτικά (ευρέως φάσματος) υπό τις προϋποθέσεις της αιτιολογίας

Σε περίπτωση που απαιτηθεί επανάληψη της επέμβασης, λόγω συνεχιζόμενης παρουσίας υψηλών πληθυσμών προνυμφών των δύο εντόμων κατά τη δειγματοληψία, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα με διαφορετική δράση κατά των εντόμων, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο του εθισμού των εντόμων και της αύξησης της ανθεκτικότητά τους.

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια και το παθογόνο και πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας.

Πρέπει να τηρούνται όλα τα προστατευτικά μέτρα για τον ψεκαστή αλλά και να επιλέγεται ο κατάλληλος χρόνος εφαρμογής, δηλαδή κατά τις απογευματινές ώρες ώστε να μην πετούν οι μέλισσες και να μην υπάρχει άνεμος.

Πριν τον ψεκασμό συνιστάται το προσεκτικό διάβασμα των οδηγιών της ετικέτας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και επιβάλλεται η πιστή εφαρμογή τους.


Διαβάστε αναλυτικό άρθρο εδώ:

Πράσινο σκουλήκι: ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς του Βαμβακιού - αναγνώριση & αντιμετώπιση του

 

 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας