Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019

Οι σημαντικότεροι Φθινοπωρινοί ψεκασμοί στην Ελιά

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων
Οι σημαντικότεροι Φθινοπωρινοί ψεκασμοί στην Ελιά

Οι φθινοπωρινοί ψεκασμοί είναι πολύ σημαντικοί δεδομένου ότι αυτή η εποχή θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος μόλυνσης.

1

Κυκλοκόνιο

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα του μύκητα είναι η εμφάνιση κυκλικών κηλίδων (μάτια παγωνιού) στην επάνω επιφάνεια των φύλλων της ελιάς. Τα άρρωστα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Σε περιοχές με υγρό κλίμα η προσβολή μπορεί να επιφέρει μέχρι και καθολική φυλλόπτωση στα ελαιόδενδρα.

Η μόλυνση και η εξάπλωση της ασθένειας ευνοείται από μέτριες θερμοκρασίες 10-20οC και βροχοπτώσεις ή πολύ αυξημένη υγρασία.

Καταπολέμηση

Ο φθινοπωρινός ψεκασμός είναι πολύ σημαντικός δεδομένου ότι αυτή η εποχή θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος μόλυνσης.

Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την αύξηση της υγρασίας και την πτώση της θερμοκρασίας έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας. Απαιτείται άμεσα ψεκασμός με καλό λούσιμο των δέντρων και επανάληψη του μετά από 20 ημέρες περίπου αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις.

Να προσεχθούν ιδιαίτερα οι ευαίσθητες ποικιλίες (Καλαμών) καθώς και οι ελαιώνες που βρίσκονται σε περιοχές με υγρασία.

Κατάλληλα φάρμακα: Βορδιγάλειος πολτός, Οξυχλωριούχος χαλκός, Υδροξείδιο του χαλκού, Θειϊκός τριβασικός χαλκός, Υποξείδιο του χαλκού, Κρεσόξιμ-μεθύλ, Μνκοζέμπ(εκτός Καλαμών και Κορωνέικης – επιτρέπεται μόνο μια εφαρμογή ανά καλλιεργητική περίοδο), Ντιφενοκοναζόλ, Ντοντίν, Πυρακλοστρόμπιν (επιτραπέζιες ποικιλίες – μία εφαρμογή το φθινόπωρο), Τρυφλοξυστρομπίν (μόνο μια εφαρμογή το φθινόπωρο).

Κατάλληλα Μέτρα Καταπολέμησης

Κλαδέματα αραίωσης της κόμης με σκοπό τη βελτίωση του αερισμού και του φωτισμού στο εσωτερικό των δένδρων, ειδικά σε πυκνοφυτεμένους ελαιώνες μπορούν να συμβάλουν σε σημαντική μείωση των προσβολών.

2

Γλοιοσπόριο (Παστέλλα)

Είναι μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τους καρπούς όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι, προκαλώντας χαρακτηριστική σήψη (συρρίκνωση). Ο μύκητας είναι ιδιαίτερα ζημιογόνος σε πυκνοφυτεμένους με κακό αερισμό ελαιώνες σε αργιλώδη – μη στραγγιζόμενα εδάφη, σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας και έντονων βροχοπτώσεων, όταν επικρατούν θερμοκρασίες 10-25OC και όταν υπάρχουν πολλές πληγές στους καρπούς από νύγματα του δάκου της ελιάς.

Τα τελευταία έτη η ασθένεια παρουσιάζει σημαντική επέκταση σε πολλές περιοχές που δεν αντιμετώπιζαν παλιότερα πρόβλημα και προκαλεί σημαντικές ζημιές στα ελαιόδεντρα – σημαντική απώλεια της παραγωγής.

Η καταπολέμηση μπορεί να γίνει το φθινόπωρο, όταν ο καρπός αρχίζει να ωριμάζει, με Βορδιγάλειο πολτό, Οξυχλωριούχο χαλκό, Υδροξελιδιο του χαλκού, Θειικο τριβασικό χαλκό, Ντοντίν, Πυρακλοστρόμπιν (επιτραπέζιες ποικιλίες – μια εφαρμογή το φθινόπωρο). Αν οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν είναι ευνοϊκές για το μύκητα θα χρειαστεί και δεύτερος ψεκασμός μετά από 24 περίπου ημέρες.

Επιβάλλεται οπωσδήποτε πέρα από τα αναγκαία κλαδέματα αραίωσης, η συλλογή – απομάκρυνση – καταστροφή των μουμιοποιημένων καρπών τόσο αυτών που έχουν πέσει στο έδαφος όσο και αυτών που παραμένουν πάνω στα δέντρα, καθώς και των μολυσμένων φύλλων και κλαδίσκων, γιατί αποτελούν πολύ επικίνδυνες εστίες νέων μολύνσεων. Η αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς βοηθάει και αυτή σημαντικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του γλοιοσπορίου γιατί μειώνει τις πληγές από τα νύγματα του εντόμου από τις οποίες εισέρχεται στη συνέχεια στο εσωτερικό του καρπού ο μύκητας.

Καρκίνωση

Η ασθένεια οφείλεται σε βακτήριο που προσβάλει τα πληγωμένα δένδρα ξεκινώντας από πληγές που προκαλούνται από το ράβδισμα, κλάδεμα, παγετό, χαλάζι και ευνοείται ιδιαίτερα από βροχερό καιρό. Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα είναι η δημιουργία όγκων (καρκινωμάτων) στα κλαδιά, στον κορμό και στις ρίζες.

Σε έντονες προσβολές τα κλαδιά ξηραίνονται, τα δένδρα εξασθενούν και μειώνεται σημαντικά η απόδοση τους.

Συνιστάται να αποφεύγεται η συλλογή του καρπού με ράβδισμα και βροχερό καιρό, το κλάδεμα να γίνεται με ξηρό καιρό, να απολυμαίνονται τα εργαλεία κλαδέματος, να αφαιρούνται και στη συνέχεια να καίγονται οι προσβεβλημένοι βλαστοί.

Η πληγή πρέπει να επαλείφεται με βορδιγάλειο πάστα. Επίσης, μετά από παγετό χαλαζόπτωση ή άλλες αιτίες που τραυματίζουν τα δένδρα να γίνεται άμεσα ψεκασμός με ένα χαλκούχο μυκητοκτόνο.

Καπνιά

Είναι η μαυρίλα στα φύλλα και τους βλαστούς που οφείλεται στη δευτερογενή ανάπτυξη μυκήτων πάνω σε μελιτώματα κοκκοειδών. Οι φθινοπωρινοί ψεκασμοί για τις μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς μπορούν να καταπολεμήσουν και την καπνιά.

Προσοχή

Να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες εφαρμογής των φυτοφαρμάκων

Τα χαλκούχα φάρμακα καλό είναι να μη χρησιμοποιούνται αλόγιστα, διότι τα υπολείμματα τους μπορούν να έχουν κακή επίδραση στα ζώα που βόσκουν σε αγρούς που έχουν ψεκαστεί με τα φάρμακα αυτά.


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας