Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021

Κυκλοκόνιο και Καρκίνωση στα Ελαιόδενδρα

FARMALEARN - Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Farmacon.
Κυκλοκόνιο και Καρκίνωση στα Ελαιόδενδρα

Είναι σκόπιμο να τονισθεί ότι αφενός την παρούσα στιγμή δεν μπορούν να γίνουν διακριτά τα συμπτώματα σε όλους τους ελαιώνες πλην όμως αυτό δεν αναιρεί την ύπαρξη του μύκητα.

Κυκλοκόνιο (Spilocaea oleagina)

Η γνωστή μυκητολογική ασθένεια, η οποία εμφανίζεται κυρίως στα φύλλα των ελαιόδενδρων, ενδημεί στην περιοχή μας και προκαλεί, πέρα από τις χαρακτηριστικές κηλιδες, φυλλόπτωση και μια γενικότερη εξασθένιση των δένδρων. Ως εκ τούτου την παρούσα χρονική στιγμή που (σχεδόν παντού) έχει ολοκληρωθεί ο τρύγος είναι σκόπιμο όλοι οι παραγωγοί να προβούν σε ένα ψεκασμό με κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν ή με ένα χαλκούχο σκεύασμα για την καταπολέμηση του μύκητα σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν στο προηγούμενο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων.

Είναι σκόπιμο να τονισθεί ότι αφενός την παρούσα στιγμή δεν μπορούν να γίνουν διακριτά τα συμπτώματα σε όλους τους ελαιώνες πλην όμως αυτό δεν αναιρεί την ύπαρξη του μύκητα.

Αφετέρου, οι ελαιώνες οι οποίοι μένουν αψέκαστοι ή ελαιώνες που δεν τυγχάνουν ιδιαίτερα εντατικής καλλιέργειας καθώς και ελαιόδεντρα εντός οικοπέδων ή αυλών και κήπων πολλές φορές στη συνέχεια εξελίσσονται σε εστίες από όπου ο μύκητας εξαπλώνεται και διαδίδεται ευρύτερα ανάλογα και με τις συνθήκες που επικρατούν, κάθε χρονιά, στην κάθε επιμέρους περιοχή. Έτσι, είναι ανάγκη να πραγματοποιηθεί ψεκασμός καταπολέμησης του μύκητα και της ασθένειας σε όλες τις περιοχές και ιδιαίτερα σε αυτές όπου επικρατούν συνήθως υψηλές τιμές σχετικής υγρασίας σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες που είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη της ασθένειας. Στις περιπτώσεις αυτών των περιοχών προτείνεται η υλοποίηση δύο ψεκασμών με την μεσολάβηση χρονικού διαστήματος ενός μηνός μεταξύ τους (ενδεικτικά και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν). Σε κάθε περίπτωση υποχρεωτικά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η τεχνική άποψη που παρέχουν οι γεωπόνοι, οι οποίοι συνταγογραφούν τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και το ιστορικό κάθε ελαιώνα.

Καρκίνωση (Pseudomonas syringae pv. savastanoi)

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να παρέχεται στην καταπολέμηση του κυκλοκονίου και στις περιπτώσεις των ελαιώνων όπου υφίσταται η ασθένεια της καρκίνωσης, η οποία προκαλείται από την είσοδο του βακτηρίου ψευδομονάδα στις πληγές και σχισμές του φλοιού των κλάδων της ελιάς, καθώς ο χαλκός συμβάλλει στον περιορισμό της διάδοσης του βακτηρίου. Στις περιπτώσεις ελαιώνων με τέτοια προσβολή, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να παρέχεται στο κλάδεμα, στη διαχείριση των τομών του κλαδέματος (οπότε εφαρμόζεται αυτό σε κάθε περιοχή) καθώς και στη διαχείριση των υπολειμμάτων του κλαδέματος. Εδώ τονίζεται επιπλέον η ανάγκη απολύμανσης των τομών και ευρύτερα των πληγών με ένα πυκνό διάλυμα χαλκούχου σκευάσματος ή με τις αλοιφές κλαδέματος που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Επίσης, απαιτείται η απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων καθώς και κάθε άλλη ενέργεια η οποία συμβάλλει στην αποφυγή διάδοσης της καρκίνωσης σε επιπλέον ελαιώνες της περιοχής ή άλλων περιοχών.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας