Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023

Οδηγίες χειμερινής φυτοπροστασίας και κλαδέματος Ελιάς

Οδηγίες χειμερινής φυτοπροστασίας και κλαδέματος Ελιάς

Οι ελαιοκαλλιεργητές αυτή την εποχή πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, τα οποία σε συνδυασμό με την εφαρμογή του κλαδέματος θα βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των επιβλαβών εχθρών και ασθενειών κατά την βλαστική περίοδο που ακολουθεί.

Το κλάδεμα της ελιάς πρέπει να εφαρμόζεται το χειμώνα, μετά τη συγκομιδή και πάντα πριν την έναρξη της βλαστικής δραστηριότητας των δένδρων.

Σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος παγετού το χειμώνα, πρέπει να γίνεται αργότερα, ώστε να αποφευχθεί η περίοδος όπου μπορεί να επικρατήσουν συνθήκες παγετού (αρχές άνοιξης).

Το κλάδεμα της ελιάς διακρίνεται σε:

  • Κλάδεμα διαμόρφωσης,

Εφαρμόζεται σε δένδρα μικρής ηλικίας, ώστε αυτά να αποκτήσουν το επιθυμητό σχήμα αλλά και να επισπεύσουμε την είσοδο τους στο στάδιο της καρποφορίας.

  • Κλάδεμα καρποφορίας

Εφαρμόζεται κάθε χρόνο, προς το τέλος του χειμώνα, με σκοπό το «άνοιγμα» του κέντρου της κόμης, με την αφαίρεση των λαίμαργων ή πολύ ζωηρών βλαστών και ταυτόχρονα αραίωμα βλαστών στους βραχίονες του δένδρου ώστε να πετύχουμε το μέγιστο καρποφορίας των δένδρων.

Σε ελαιόδενδρα που είναι προσβεβλημένα από το βακτήριο Pseudomonas savastanoi pc savastanoi (προκαλεί την ασθένειας της βακτηρίωσης ή καρκίνωση της ελιάς), προτείνεται να γίνει ένα προσεκτικό κλάδεμα – καθάρισμα έτσι ώστε να απομακρυνθούν τα μολυσμένα τμήματα των φυτών. Στα προσβεβλημένα δένδρα μετά το κλάδεμα όπως επίσης και σε δένδρα που έχουν πληγεί από παγετό, πρέπει να γίνεται αμέσως επέμβαση με εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα για την προστασία από το βακτήριο,

 Επίσης, μετά το κλάδεμα οι τομές κλαδέματος (μεγάλες ή μέτριες) πρέπει να καλύπτονται με ειδικά επουλωτικά πληγών, ώστε να αποφεύγονται οι μολύνσεις του δένδρου από το παραπάνω βακτήριο. Τα προϊόντα του κλαδέματος θα πρέπει να τεμαχίζονται και να απομακρύνονται με ασφάλεια από τον ελαιώνα με τη χρήση ή όχι καταστροφέα. Δεν συνιστάται η εναπόθεση ή/ και η ενσωμάτωση τους στο έδαφος προς αποφυγή μετάδοσης ασθενειών.

Το καλό κλάδεμα, ο καλός αερισμός και φωτισμός που επιτυγχάνεται στην κόμη των δένδρων συντελούν στη μείωση της σχετικής υγρασίας και έτσι συμβάλλουν στον περιορισμό προσβολών από ασθένειες και εχθρούς. Στις περιπτώσεις ελαιώνων πυκνής φύτευσης, θα πρέπει να πραγματοποιούνται κάθε είδους ψεκασμοί με θερμοκρασίες κοντά στο όριο του παγετού.

Οι καλλιεργητές μπορούν να συμβουλεύονται, για τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ανά καλλιέργεια και παθογόνο στο FARMABASE - ΕΔΩ 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας