Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021

Εσπεριδοειδή: Προσοχή! αύξηση των συλλήψεων της Μύγας Μεσογείου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΣΡΟ ΠΡΟ΢ΣΑ΢ΙΑ΢ ΦΤΣΩΝ ΠΟΙΟΣΙΚΟΤ & ΦΤΣΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΤ ΕΛΕΓΥΟΤ ΗΡΑΚΛΕΙΟΤ
Εσπεριδοειδή: Προσοχή! αύξηση των συλλήψεων της Μύγας Μεσογείου
Στο δίκτυο παγίδευσης σημειώνεται αύξηση των συλλήψεων της μύγας. Η μύγα προσβάλει τους καρπούς όταν είναι ώριμοι ή σχεδόν ώριμοι. Στις πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών η ωρίμανση αρχίζει με το ξεθώριασμα του πράσινου χρώματος (αποπρασινισμός).

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ: (Ceratitis capitata)

Οι προσβεβλημένοι καρποί διακρίνονται καθώς κιτρινίζουν πρόωρα και πέφτουν. Η καταπολέμηση της μύγας έχει προληπτικό χαρακτήρα και στοχεύει στη μείωση του πληθυσμού πριν την ωοτοκία. Ποικιλίες με λεπτό φλοιό είναι περισσότερο ευαίσθητες στις προσβολές.  Είναι κατάλληλη περίοδος για την έναρξη καταπολέμησης με τη μέθοδο της μαζικής παγίδευσης. Η εφαρμογή ετοιμόχρηστων παγίδων «προσέλκυσης - θανάτωσης» ή «προσέλκυσης - παγίδευσης» έχει δράση εκλεκτική χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον και τους καταναλωτές, προτείνεται και για βιολογικές καλλιέργειες. Η μέθοδος είναι περισσότερο αποτελεσματική όταν η ανάρτηση των παγίδων γίνεται πριν την πλήρη ωρίμανση των καρπών και έχει ευρεία εφαρμογή στην περιοχή. Όταν δεν εφαρμόζεται εκτεταμένα ή ομαδικά θα πρέπει να ενισχύεται η περίμετρος του αγρού με επιπλέον παγίδες. Η άριστη πυκνότητα και οι οδηγίες ανάρτησης αναγράφονται στη συσκευασία από τον κατασκευαστή.

 Οι προσβεβλημένοι καρποί εσπεριδοειδών ή άλλων καρποφόρων δέντρων ξενιστών της μύγας που βρίσκονται στον αγρό πρέπει να συλλέγονται και να παραχώνονται ή να απομακρύνονται και να καταστρέφονται.

 Οι ψεκασμοί κάλυψης γίνονται σε ώριμους καρπούς ανάλογα με την ένταση της προσβολής.

Σε επόμενο δελτίο θα ενημερωθείτε για την πληθυσμιακή εξέλιξη της μύγας όπως καταγράφεται στο δίκτυο παγίδευσης. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την εφαρμογή μέχρι τη συγκομιδή πρέπει να τηρείται αυστηρά για να μην υπάρχουν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών στους καρπούς.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ (Aonidiella aurantii)

ΠΑΡΛΑΤΟΡΙΑ  Μαύρη ψώρα (Parlatoria zizyphi)

ΜΥΤΙΛΟΜΟΡΦΗ ΨΩΡΑ (Lepidosaphes beckii)

Διαπιστώνονται τα μέγιστα στους πληθυσμούς των νεαρών βιολογικών σταδίων της φθινοπωρινής γενιάς των κοκκοειδών που είναι ευαίσθητα στη χημική αντιμετώπιση.

► Συστήνεται άμεσα επέμβαση στα δέντρα που παρουσιάζουν έντονες προσβολές.

Να προτιμηθούν σκευάσματα χαμηλής τοξικότητας με περιορισμένη δράση στα ωφέλιμα έντομα.

Λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών πρέπει τα παραφινικά λάδια να χρησιμοποιούνται σε δέντρα καλά ποτισμένα και σε καλή θρεπτική κατάσταση για να μην προκαλούνται φαινόμενα φυτοτοξικότητας.

ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ: (Planococcus citri )

Παρουσιάζονται έντονες προσβολές σε περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία και δέντρα με πυκνή βλάστηση. Στα μελιτώματα δευτερογενώς αναπτύσσονται μύκητες της καπνιάς. \

 Συστήνεται επέμβαση σε οπωρώνες όπου διαπιστώνονται προσβολές των καρπών σε ποσοστό άνω του 15%. Εάν συνυπάρχει με άλλα κοκκοειδή γίνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση.

ΔΙΑΛΕΥΡΩΔΗΣ: (Dialeurodes citri

Παρατηρείται αύξηση στα νεαρά βιολογικά στάδια του διαλευρώδη. - Οι προσβολές περιορίζονται με καλλιεργητικούς χειρισμούς, όπως περιορισμένες φθινοπωρινές αρδεύσεις και όψιμες λιπάνσεις, καθαρισμός και απομάκρυνση της λαίμαργης βλάστησης.

► Συστήνεται επέμβαση σε έντονα προσβεβλημένα δένδρα στο διάστημα: 25 – 28 Σεπτεμβρίου με εγκεκριμένα σκευάσματα που έχουν ήπια δράση στα ωφέλιμα έντομα.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ : (Eutetranychus orientalis )

Προσβάλει κυρίως λεμονιές, λιγότερο μανταρινιές και πορτοκαλιές. Αυτή την εποχή παρατηρούνται όλα τα βιολογικά στάδια κατά μήκος της κεντρικής νεύρωσης της επάνω επιφάνειας των φύλλων. Η προσβολή δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή παρά όταν έχει ήδη προκληθεί αρκετή ζημιά. Τα προσβεβλημένα δένδρα έχουν αποκτήσει φύλλα με χαρακτηριστική σταχτόχρωμη όψη και καρπούς με χλωρωτικούς αποχρωματισμούς στα σημεία προσβολής. Έντονες προσβολές παρουσιάζουν φυλλόπτωση, μειωμένη παραγωγή και εξασθένιση.

► Συστήνεται επιμελής έλεγχος των δέντρων για τα χαρακτηριστικά συμπτώματα προσβολής στο φύλλωμα και στους καρπούς. Όταν διαπιστώνετε προσβολή συστήνεται άμεση αντιμετώπιση.

ΚΑΠΝΙΑ:

Οι συνθήκες αυξημένης υγρασίας της εποχής είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη της καπνιάς που καλύπτει φύλλα, κλαδιά και καρπούς. Πρόκειται για λεπτό μαύρο στρώμα μυκήτων που αναπτύσσεται συνήθως πάνω στα μελιτώματα διαφόρων εντόμων (αλευρϊδεισ, ψευδόκοκκοσ, ψϊρεσ).

Η καπνιά αντιμετωπίζεται κυρίως με την έγκαιρη καταπολέμηση των εντόμων που παράγουν τα μελιτώματα.

► Φθινοπωρινοί ψεκασμοί με χαλκούχα μυκητοκτόνα περιορίζουν την ανάπτυξη της καπνιάς αλλά και των σήψεων των καρπών που προκαλούνται από την φυτόφθορα.

ΣΚΑΣΙΜΟ ΚΑΡΠΩΝ :

Το φθινόπωρο συχνά παρατηρείται σκίσιμο του φλοιού και σκάσιμο της σάρκας σε ορισμένες ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών με λεπτό φλοιό. Είναι φαινόμενο που οφείλεται στις μεγάλες και απότομες μεταβολές και αλληλεπιδράσεις παραγόντων του περιβάλλοντος κατά την περίοδο της ωρίμανσης ( υγρασία αέρα και εδάφους, θερμοκρασία ).

► Η αντιμετώπιση και ο περιορισμός του φαινομένου γίνεται με την ορθή διαχείριση των αρδεύσεων.


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας