Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021

Εσπεριδοειδή: πιο έντονες οι προσβολές σε περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΧΑΪΑΣ
Εσπεριδοειδή: πιο έντονες οι προσβολές σε περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία

Διαπιστώσεις: Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες ευνοούν, την εκκόλαψη των αυγών και τις πτήσεις, των εχθρών στη καλλιέργεια των εσπεριδοειδών.

1


ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ - ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ:

pseydokokkos

Το ποσοστό προσβολών από Ψευδόκοκκο και Κόκκινη Ψώρα παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με την περιοχή και το αγροτεμάχιο. Παρατηρούνται πιο έντονες προσβολές σε περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία και δέντρα με πυκνή βλάστηση.

Συνιστάται να γίνεται έλεγχος του οπωρώνα και στην περίπτωση που διαπιστώνονται αυξημένα επίπεδα προσβολής να γίνεται καταπολέμηση. Άμεση συνδυασμένη καταπολέμηση των παραπάνω εχθρών μόνο στα δενδροκομεία που διαπιστώνονται προσβολές.

Οι θερινοί πολτοί και τα λάδια χρησιμοποιούνται μόνα τους ή σε συνδυασμό με ένα εντομοκτόνο. Λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών να χρησιμοποιούνται σε δέντρα καλά ποτισμένα και σε καλή θρεπτική κατάσταση.

Όταν χρησιμοποιούνται μόνοι τους δεν καταστρέφουν τα ωφέλιμα έντομα και ενδείκνυνται για τις περιπτώσεις που εφαρμόζεται βιολογική καταπολέμηση.

Συνιστάται καλό λούσιμο των καρπών. Σε σοβαρές περιπτώσεις να επαναληφθεί ο ψεκασμός μετά 15 ημέρες. Παράλληλα με τη χημική καταπολέμηση συνιστώνται και κλαδέματα που συντελούν στον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των δένδρων. Εφαρμόστε μόνο με φυτοπροστατευτικά σκευάσματα από τη λίστα εγκεκριμένων εντομοκτόνων.

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ :

myga mesogeioy

Οι καρποί προσβάλλονται από το έντομο όταν αρχίζει να αλλάζει το χρώμα τους, ωριμάζουν πρόωρα και πέφτουν. Μπορεί να γίνει ψεκασμός κάλυψης ή δολωματικός ψεκασμός. Συστήνεται να γίνουν άμεσα δολωματικοί ψεκασμοί οι οποίοι δεν καταστρέφουν τα ωφέλιμα έντομα ενώ για ψεκασμούς κάλυψης θα ενημερώσουμε με επόμενα δελτία μας. Η εφαρμογή του δολωματικού ψεκασμού γίνεται στην περίμετρο του κτήματος, σε φράκτες, θάμνους καθώς και στο νότιο τμήμα της κόμης των δένδρων σε ύψος 1 - 2 μ, κατά προτίμηση σε κλάδους που δεν έχουν καρπούς. Στις υπερπρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιάς και μανταρινιάς, εφόσον γίνει δολωματικός ψεκασμός, συνιστάται να αρχίσει με την αλλαγή του χρώματος των καρπών και να επαναλαμβάνεται κάθε 7-10 ημέρες.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΙ :

tetranyxoi

Κατόπιν δειγματοληψιών διαπιστώθηκε ύπαρξη προσβολών. Η προσβολή δε γίνεται εύκολα αντιληπτή παρά όταν έχει ήδη προκληθεί αρκετή ζημιά.

Συνιστάται επιμελής έλεγχος των δέντρων για τα χαρακτηριστικά συμπτώματα προσβολής κυρίως στο φύλλωμα αλλά και στους καρπούς, ενώ κρίνεται απαραίτητη η δυνατότερη άμεση χημική καταπολέμηση όπου διαπιστωθεί προσβολή από το έντομο.

ΚΑΠΝΙΑ:

kapnia

Στα δενδροκομεία ορισμένων περιοχών των Π.Ε. Αιτ/νίας και Π.Ε. Ηλείας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καπνιάς (μαυρίλα) που έχει δημιουργηθεί κυρίως από προσβολές του Αλευρώδη.

Συστήνεται να γίνεται προσεκτικός έλεγχος για ύποπτα συμπτώματα από προσβολές Μαύρου Ακανθώδη.

Φθινοπωρινοί ψεκασμοί με χαλκούχα μυκητοκτόνα περιορίζουν ικανοποιητικά την ανάπτυξη της καπνιάς αλλά ταυτόχρονα και των σήψεων των καρπών που προκαλούνται από την φυτόφθορα.


 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας