Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021

Απαραίτητος ο ψεκασμός για Κυκλοκόνιο και Καρκίνωση!

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας
Απαραίτητος ο ψεκασμός για Κυκλοκόνιο και Καρκίνωση!

Είναι σκόπιμο όλοι οι παραγωγοί να προβούν σε ένα ψεκασμό, με κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν ή με ένα χαλκούχο σκεύασμα για την καταπολέμηση Κυκλοκονίου και Καρκίνωσης.

ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ

Το κυκλοκόνιο πέρα από τις κηλίδες στα φύλλα, προκαλεί προοδευτικά φυλλόπτωση στα ελαιόδεντρα και μια γενικότερη εξασθένιση των δένδρων. Ως εκ τούτου την παρούσα χρονική στιγμή που (σχεδόν παντού) έχει ολοκληρωθεί ο τρύγος, είναι σκόπιμο όλοι οι παραγωγοί να προβούν σε ένα ψεκασμό με κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν ή με ένα χαλκούχο σκεύασμα για την καταπολέμηση του μύκητα σύμφωνα και με τις οδηγίες που δόθηκαν σε προηγούμενη ανάρτηση.

Το γεγονός πως δεν μπορούν, ίσως, να γίνουν διακριτά τα συμπτώματα την παρούσα στιγμή, δεν αναιρεί την ύπαρξη του μύκητα και τη δυνατότητα του να προσβάλει άμεσα τα ελαιόδεντρα (ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατήσουν).

Αφετέρου, οι ελαιώνες οι οποίοι μένουν αψέκαστοι ή ελαιώνες που δεν τυγχάνουν ιδιαίτερα εντατικής καλλιέργειας καθώς και ελαιόδεντρα εντός οικοπέδων ή αυλών και κήπων πολλές φορές, στην συνέχεια, εξελίσσονται σε εστίες από όπου ο μύκητας εξαπλώνεται και διαδίδεται ευρύτερα ανάλογα πάντα με τις συνθήκες που επικρατούν, κάθε χρονιά, στην κάθε επιμέρους περιοχή.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να προβούν στον ψεκασμό των ελαιώνων τους (τόσο με ελαιοπαραγωγική κατεύθυνση, όσο και με κατεύθυνση παραγωγής βρώσιμης ελιάς, είτε αμφοτέρων) και ιδιαίτερα εκείνους στους οποίους επικρατούν λόγω του γεωμορφολογικού ανάγλυφου υψηλές τιμές σχετικής υγρασίας σε συνδυασμό  με τις θερμοκρασίες που είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη της ασθένειας. Στις περιπτώσεις αυτές προτείνεται η υλοποίηση δύο ψεκασμών με τη μεσολάβηση χρονικού διαστήματος ενός μηνός μεταξύ τους (το διάστημα αναφέρεται ενδεικτικά και είναι ανάλογο με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν).

Τονίζεται επίσης η αναγκαιότητα υλοποίησης των ψεκασμών ακόμα και σε ελαιώνες οι οποίοι δεν έφεραν σημαντικό ή και καθόλου φορτίο ηρτημένης εσοδείας κατά τη φετινή χρονιά όπως συνέβη στην πλειονότητα της περιοχής ευθύνης  του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας.

Επισημαίνεται μάλιστα με έμφαση ότι μια γενικευμένη προσβολή κυκλοκονίου μπορεί να επιδράσει καθοριστικά στην καρποφορία των ελαιόδεντρων για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Σε κάθε περίπτωση υποχρεωτικά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η τεχνική άποψη που παρέχουν οι γεωπόνοι, οι οποίοι συνταγογραφούν τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και το ιστορικό ελαιώνα.

ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να παρέχεται στην καταπολέμηση του κυκλοκονίου και στις περιπτώσεις των ελαιώνων όπου υφίσταται η ασθένεια της καρκίνωσης, η οποία προκαλείται από την είσοδο του βακτηρίου ψευδομονάδα στις πληγές και σχισμές του φλοιού των κλάδων της ελιάς καθώς ο χαλκός συμβάλλει στον περιορισμό της διάδοσης του βακτηρίου.

Στις περιπτώσεις ελαιώνων με τέτοια προσβολή, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να παρέχεται στο κλάδεμα, στη διαχείριση των τομών του κλαδέματος (όποτε εφαρμόζεται αυτό σε κάθε περιοχή) καθώς και στην διαχείριση των υπολειμμάτων του κλαδέματος.

Εδώ τονίζεται επιπλέον η ανάγκη απολύμανσης των τομών και ευρύτερα των πληγών με ένα πυκνό διάλυμα χαλκούχου σκευάσματος ή με τις αλοιφές κλαδέματος που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Επίσης, απαιτείται η απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων καθώς και κάθε άλλη ενέργεια η οποία συμβάλλει στην αποφυγή διάδοσης της καρκίνωσης σε επιπλέον ελαιώνες της περιοχής ή άλλων περιοχών.

Η τυχόν ύπαρξη προσβολής σε ελαιώνες επιβάλλει ακόμη πιο επισταμένη την προσοχή στην υλοποίηση του ψεκασμού με χαλκούχο σκεύασμα ασχέτως του φορτίου ηρτημένης εσοδείας που έφερε ο συγκεκριμένος ελαιώνας όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας