Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022

Αμπέλι: Έλεγχος για προσβολές οφθαλμών από έντομα και παρουσία Θρίπα

ΤΜΗΜΑ ΠΕΡ/ΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ& ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Αμπέλι: Έλεγχος για προσβολές οφθαλμών από έντομα και παρουσία Θρίπα

Ο κάθε αμπελουργός οφείλει να ελέγχει μία φορά την εβδομάδα (ή δύο φορές την εβδομάδα αν υπήρχαν προσβολές την προηγούμενη χρονιά)!

27.04.2022

ΦΟΜΟΨΗ

Οι μολύνσεις γίνονται με την βροχή στο στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών (Στάδιο D). Το μόλυσμα προέρχεται από προσβεβλημένες κληματίδες που έπρεπε να εξαιρεθούν με το κλάδεμα.

Συνιστάται σε περιοχές που απαντάται η ασθένεια να γίνουν 1-3 προληπτικές εφαρμογές εγκεκριμένων σκευασμάτων (βλ. σχετική λίστα μυκητοκτόνων).

Ο πρώτος ψεκασμός διενεργείται στην έκπτυξη των οφθαλμών και ο δεύτερος αμέσως μετά το σχηματισμό του πρώτου φύλλου.

Σε αμπελώνες με βαριές προσβολές η βλάστηση πρέπει να είναι προστατευμένη μέχρι το μήκος των 15 εκ. Καταβάλετε κάθε προσπάθεια οι εφαρμογές να γίνονται πριν από αναμενόμενη βροχή.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΑΠΟ ΕΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΘΡΙΠΑ

Οι εντομολογικές προσβολές έχουν τοπικό χαρακτήρα και μπορεί να σημειώνονται ορισμένες χρονιές σε μεμονωμένους αμπελώνες. Γι αυτό ο κάθε αμπελουργός οφείλει να ελέγχει μία φορά την εβδομάδα (ή δύο φορές την εβδομάδα αν υπήρχαν προσβολές την προηγούμενη χρονιά):

 ξεκινώντας από το στάδιο του φουσκώματος του ματιού, αν υπάρχουν περισσότερα από 10- 15% των πρέμνων με τουλάχιστον ένα οφθαλμό φαγωμένο. Τότε δικαιολογείται ένας απογευματινός ψεκασμός (διότι τα έντομα που προκαλούν τέτοια φαγώματα δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύχτα) με κατάλληλο σκεύασμα (βλ λίστα εντομοκτόνων).

 με εξέταση, με τίναγμα σε χαρτί 50 βλαστών (1 ανά πρέμνο) για ύπαρξη θριπών. Αν στο στάδιο D (έκπτυξη των οφθαλμών) έχουμε περισσότερους από 1-2 θρίπες/βλαστό ή στο στάδιο Ε (2-3 πραγματικά φύλλα) 2-4 θρίπες/βλαστό να γίνει επέμβαση με κατάλληλο εντομοκτόνο (βλ λίστα). Η επισκόπηση μπορεί να απλοποιηθεί με την τοποθέτηση και τον ανά διήμερο έλεγχο μίας μπλέ ή κίτρινης κολλητικής παγίδας ανά 3-4 στρέμματα. Η έγκαιρη καταστροφή των ζιζανίων μειώνει τους πληθυσμούς του εχθρού.

ΑΚΑΡΙΩΣΗ

Την άνοιξη προκαλεί καθυστερημένη ανάπτυξη και παραμόρφωση βλαστών (προσοχή το σύμπτωμα αυτό το προκαλούν και άλλες ασθένειες). Στην διπλανή φωτογραφία φαίνονται προσβεβλημένοι βλαστοί (δεξιά) έναντι υγιών (αριστερά).

Μόνο σε αμπελώνες που διαπιστώθηκε η ύπαρξη του εχθρού την περασμένη χρονιά και μόνο αν η προσβολή υπήρξε γενικευμένη, να γίνει ψεκασμός με ειδικό ακαρεοκτόνο (βλ. λίστα εντομοκτόνων) μέχρι την επίτευξη του σταδίου έκπτυξης 2-3 φύλλων. .

ΕΡΙΝΩΣΗ

Προκαλεί εξογκώματα στην άνω επιφάνεια των φύλλων και αντιμετωπίζεται με ψεκασμό με βρέξιμο θείο 1%, ή ειδικό ακαρεοκτόνο στο φούσκωμα των ματιών. Ο ψεκασμός είναι δικαιολογημένος μόνο αν την περασμένη χρονιά είχαν παρατηρηθεί σημαντικές ζημιές όπως νεκρώσεις οφθαλμών και ισχυρές παραμορφώσεις βλαστών και φυλλώματος.

Σημείωση για τους βιοκαλλιεργητές:

Είναι επιβεβλημένος ένας τουλάχιστον ψεκασμός με βρέξιμο θείο, μέχρι την έξοδο των 2-3 ων φύλλων, που έχει δράση ενάντια στη φόμοψη, το ωΐδιο και την ερίνωση. Η δόση πρέπει να κυμαίνεται στα 500-800 gr/hl, ώστε ο ψεκασμός να είναι σχετικά αποτελεσματικός και κατά της φόμοψης χωρίς κίνδυνο φυτοτοξικότητας.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας