Παρασκευή, 06 Μαΐου 2022

Περονόσπορος και Ωίδιο σε Αμπέλια

ΤΜΗΜΑ ΠΕΡ/ΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ& ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Περονόσπορος και Ωίδιο σε Αμπέλια

Οι ψεκασμοί σε αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικοί προκειμένου να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά οι πρωτογενείς μολύνσεις και να αποφευχθεί ο κίνδυνος έξαρσης της ασθένειας αργότερα τον Μάιο ή τον Ιούνιο

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Στις περιοχές που η βλάστηση του αμπελιού βρίσκεται στο στάδιο της εμφάνισης των ανθοταξιών ( βλαστός 8-15 εκ.) και όπου η ασθένεια εμφανίζεται συχνά, θα πρέπει να ξεκινήσει προληπτικός ψεκασμός ο οποίος θα πρέπει να επαναληφθεί μετά από 10 μέρες περίπου. Σε αυτούς τους δύο ψεκασμούς δεν συνιστάται η χρήση χαλκούχων σκευασμάτων διότι καθυστερούν την βλάστηση.

Προτιμότερη είναι η χρήση σκευασμάτων διεισδυτικών ή διασυστηματικών που δεν ξεπλένονται από τις βροχές. Οι ψεκασμοί σε αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικοί προκειμένου να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά οι πρωτογενείς μολύνσεις και να αποφευχθεί ο κίνδυνος έξαρσης της ασθένειας αργότερα τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Καλλιεργητικά μέτρα όπως η καταστροφή των ζιζανίων , ο περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης και η βελτίωση της κυκλοφορίας του αέρα συμβάλλουν στον περιορισμό της ασθένειας. Τέλος, για την αποφυγή δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα είναι ανάγκη να γίνεται ορθολογική εναλλαγή των μυκητοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες.

ΩΙΔΙΟ

Συστήνεται στους παραγωγούς να επισκοπούν τον αμπελώνα δύο φορές την εβδομάδα για την ύπαρξη προσβολών, να συλλέγουν και να καταστρέφουν τους προσβεβλημένους βλαστούς και να προβούν προληπτικά σε επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.

Συστήνεται η ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας του μύκητα. Σε αυτή την περίοδο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα επαφής όπως το θείο ( βρέξιμο ή επίπασης ) καθώς οι θερμοκρασίες δεν αποτελούν περιοριστικό παράγοντα από πλευράς τοξικότητας.

Η καταπολέμηση του ωιδίου μπορεί να συνδυαστεί με αυτή του περονοσπόρου και της φόμοψης.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας