Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022

Ελιά - Προσοχή στις προσβολές που προκαλούν σοβαρή καρπόπτωση

ΠΕΡΙΦ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ελιά - Προσοχή στις προσβολές που προκαλούν σοβαρή καρπόπτωση

Η καρπόβια γενιά του εντόμου είναι η πιο επικίνδυνη για την ελαιοπαραγωγή και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καρπόπτωση.

PYRHNOTRHTHS RYGXITHS BAMBAKADA

ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ

Η καρπόβια γενιά του εντόμου είναι η πιο επικίνδυνη για την ελαιοπαραγωγή και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καρπόπτωση. Στις πιο πρώιμες περιοχές η καρπόδεση έχει ολοκληρωθεί και ο καρπός πλησιάζει στο μέγεθος κόκκου σιταριού, ενώ στις οψιμότερες οι ελιές είναι στην αρχή της καρπόδεσης.

Σε περιοχές που κάθε χρόνο οι ζημιές είναι σοβαρές ή που την φετινή χρονιά η καρποφορία είναι περιορισμένη, θα ήταν σκόπιμο να γίνει και επαναληπτικός ψεκασμός μετά από 10 ημέρες.

ΡΥΓΧΙΤΗΣ

Ο ρυγχίτης είναι ένα μικρό σκαθάρι κεραμιδί χρώματος με μέγεθος περίπου 0,5 εκ. και χαρακτηριστικό ρύγχος.

Μετά το τέλος της καρπόδεσης τρέφεται με τους καρπούς οι οποίοι εμφανίζουν αργότερα χαρακτηριστικές τρύπες μορφής «κρατήρα» στην επιφάνειά τους.

Στους ελαιώνες που διαπιστώθηκαν πέρυσι σοβαρές προσβολές από Ρυγχίτη, συστήνεται να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με τον Πυρηνοτρήτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης με την εγκεκριμένη για την καλλιέργεια της ελιάς δραστική ουσία Λάμδα Συαλοθρίν (διάφορα σκευάσματα).

ΨΥΛΛΑ (ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ)

Στους ελαιώνες που διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές από το έντομο να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση Βαμβακάδας – Πυρηνοτρήτη με την εγκεκριμένη για την καλλιέργεια της ελιάς δραστική ουσία Δελταμέθριν (διάφορα σκευάσματα). Σε όσους ελαιώνες δεν υπάρχουν προσβολές από Πυρηνοτρήτη μπορεί να γίνει καταπολέμηση της Βαμβακάδας με μία από τις εγκεκριμένες δραστικές ουσίες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να χρησιμοποιείτε μόνον εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα, να διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα της συσκευασίας και να τηρείτε σχολαστικά τις οδηγίες που αναγράφονται σε αυτήν. Για αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας, στους επαναληπτικούς ψεκασμούς να αποφεύγεται η χρήση σκευασμάτων της ίδιας ομάδας δράσης.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας