Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022

Συνιστώνται συχνοί έλεγχοι στα Πυρηνόκραπα για προσβολές από εχθρούς και ασθένειες αυτή την περίοδο

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ,ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ
Συνιστώνται συχνοί έλεγχοι στα Πυρηνόκραπα για προσβολές από εχθρούς και ασθένειες αυτή την περίοδο
Οι παραγωγοί συστήνεται να παρακολουθούν ανελλιπώς την πορεία πτήσης των ακμαίων των εντόμων μέσω των φερομονικών παγίδων στις καλλιέργειές τους και να προβαίνουν σε συχνό δειγματοληπτικό έλεγχο προσβολής των καρπών και της βλάστησης από τις προνύμφες των εντόμων.

ΕΧΘΡΟΙ

ΑΝΑΡΣΙΑ-ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ-ΦΥΛΛΟΔΕΤΗΣ (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ)

Οι παραγωγοί συστήνεται να παρακολουθούν ανελλιπώς την πορεία πτήσης των ακμαίων των εντόμων μέσω των φερομονικών παγίδων στις καλλιέργειές τους και να προβαίνουν σε συχνό δειγματοληπτικό έλεγχο προσβολής των καρπών και της βλάστησης από τις προνύμφες των εντόμων. Αύξηση του μέσου όρου συλλήψεων ακμαίων ανά ημέρα (με δύο φορές έλεγχο των παγίδων εβδομαδιαίως) ή / και διαπίστωση έστω και μικρής προσβολής, πρέπει να τους κινητοποιεί άμεσα για την προστασία της παραγωγής με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο και κατά προτίμηση με σκευάσματα που καταπολεμούν και τα τρία έντομα.

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑΣ

Οι ίδιες οδηγίες όπως για την καταπολέμηση των παραπάνω τριών εντόμων─εχθρών ισχύει και για την προστασία των δαμάσκηνων από την καρπόκαψα.

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Η μύγα της Μεσογείου μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα καταστρεπτική για πολλά είδη καρπών, από την έναρξη του σταδίου ωρίμανσης (αλλαγή χρώματος) και μέχρι τη συγκομιδή. Συνιστάται άμεση προστασία των καρπών με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, με ψεκασμό κάλυψης ή δολωματικό ψεκασμό Οι ψεκασμοί κάλυψης πρέπει να επαναλαμβάνονται ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του εντομοκτόνου, ενώ οι δολωματικοί περίπου ανά εβδομάδα. Για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για τις περιπτώσεις καλλιεργειών που βρίσκονται κοντά σε οικίες, προτιμάται η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών. Επισημαίνεται ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί είναι αποτελεσματικοί, όταν η εφαρμογή τους σε μία περιοχή είναι καθολική, δηλ. όταν εφαρμόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών.

Τρόπος εφαρμογής δολωματικών ψεκασμών:

Στο ψεκαστικό διάλυμα προστίθεται ελκυστική ουσία (υδρολυμένη πρωτεΐνη) σε αναλογία 2%. Ψεκάζεται με ποσότητα περίπου 200ml (ποτήρι κρασιού) το εσωτερικό και κορυφαίο τμήμα της κόμης (φύλλωμα και όχι καρποί) κάθε δεύτερου ή τρίτου δένδρου του οπωρώνα. Τα δένδρα της περιμέτρου του οπωρώνα σε μία ή δύο σειρές ψεκάζονται όλα. Είναι σημαντικό να ψεκάζονται ο φράχτης και οι θάμνοι στην περίμετρο του οπωρώνα.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

ΜΟΝΙΛΙΑ (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ-ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ-ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ)

Σε πολλές περιοχές οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών υπήρξαν αρκετά ασταθείς (δροσερές για την εποχή θερμοκρασίες, μικρής διάρκειας βροχοπτώσεις και υψηλή σχετική υγρασία), συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση της ασθένειας.. Επιπλέον, η ευπάθεια των καρπών στον παθογόνο μύκητα μεγαλώνει όσο αυτοί πλησιάζουν το στάδιο της ωρίμασης.

Συνιστάται η συνέχιση της προστασίας των καρπών από τον παθογόνο μύκητα με τη χρήση ενός κατάλληλου και εγκεκριμένου μυκητοκτόνου.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε οπωρώνες με ιστορικό προσβολής από τον μύκητα που βρίσκονται σε υγρές περιοχές καθώς και σε όσους επικρατεί υγρό περιβάλλον λόγω υπερβολικής άρδευσης, ακόμη κι όταν οι καιρικές συνθήκες γενικότερα αλλάξουν και επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα.. Κατά τη συγκομιδή οι προσβεβλημένοι καρποί καθώς και οι μουμιοποιημένοι (προσβεβλημένοι και αφυδατωμένοι καρποί) πρέπει να συλλέγονται επιμελώς και να απομακρύνονται από τον οπωρώνα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή για κάποια είδη/ποικιλίες το χρονικό περιθώριο μέχρι τη συγκομιδή είναι περιορισμένο, συστήνεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στους καρπούς.


 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας