Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: για την προσβολή καλλιεργειών από το έντομο Loxostege sticticalis L.

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονοµικού Ελέγχου Καβάλας
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: για την προσβολή καλλιεργειών από το έντομο Loxostege sticticalis L.

Ενημερωτικό Δελτίο για την αυξημένη παρουσία (κατά τόπους έξαρση) του εντόμου Loxostege sticticalis L.εξέδωσε το ΠΚΠΦΠΦΕ Καβάλας σε συνεργασία με το ΜΦΙ και τις ΔΑΟΚ ΑΜΘ και Σερρών. Απευθύνεται στους καλλιεργητές για την ενημέρωση τους όσον αφορά την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εντόμου.

Αφορά όλες τις καλλιέργειες στις οποίες εμφανίζεται σε αυξημένους πληθυσμούς και αποσκοπεί στην καλύτερη διαχείριση τους ανάλογα με το βλαστικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται. Προϋπόθεση επιτυχούς διαχείρισης της καλλιέργειας αποτελεί, ο καλλιεργητής να παρακολουθεί τακτικά και να εφαρμόζει τις ορθές γεωργικές πρακτικές φυτοπροστασίας.

Loxostege sticticalis L 1

Στον Ελλαδικό χώρο δεν υπάρχουν ιστορικά δεδομένα για εξάρσεις πληθυσμών σε καλλιεργούμενα φυτά από προνύμφες του Loxostege sticticalis.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Σε ορισμένες περιοχές των νομών ΑΜΘ και κυρίως στην ΠΕ Εβρου, έχουν εμφανιστεί, κατά τόπους, αυξημένοι πληθυσμοί του εντόμου, αρχικά στο στάδιο του ενήλικου (πεταλούδα) και εν συνεχεία στο στάδιο της προνύμφης (κάμπια). Οι προνύμφες κατατρώγουν το φύλλωμα των φυτών με γρήγορους ρυθμούς και στη συνέχεια μετακινούνται μαζικά και ταχύτατα σε γειτονικές καλλιέργειες. Έχει αναφερθεί η παρουσία τους σε ηλίανθο, σόγια, βαμβάκι, μηδική, καρπούζι, πεπόνι, φασόλι και κρεμμύδι. Πιθανό να προσβάλλει και άλλες καλλιέργειες. Ο χρόνος ζωής των προνυμφών είναι περίπου είκοσι (15-20) ημέρες, ανάλογα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Η παρούσα γενεά βαίνει προς το τέλος της και αναμένεται η εμφάνιση της επόμενης, στις αρχές Αυγούστου. Το έντομο έχει πολλές γενεές το έτος. Η αυξημένη παρουσία του πιθανόν να οφείλεται σε μεταναστευτικό κύμα ενήλικων συζευγμένων από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως είναι η Ουκρανία και η Ρωσία καθώς η πεταλούδα έχει την δυνατότητα να μεταναστεύει σε αποστάσεις που μπορούν να ξεπεράσουν τα 1.500 χιλιόμετρα.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Σε περίπτωση εμφάνισης αυξημένου πληθυσμού που θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική ζημία, συνίσταται η εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοκτόνων για την καλλιέργεια κατά τις απογευματινές, βραδινές ώρες. Οι καλλιέργειες θα πρέπει να παρακολουθούνται συστηματικά για την έγκαιρη διαπίστωση της εμφάνισης του εντόμου. Πέρα από την καλλιέργεια θα πρέπει να παρακολουθείται και η περιφερειακή των καλλιεργειών ποώδης βλάστηση, καθώς η εμφάνιση των νεαρών προνυμφών σε αυτή τη βλάστηση, μπορεί να προηγείται της καλλιέργειας. Για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος οι ψεκασμοί θα πρέπει να στοχεύουν τις νεαρές προνύμφες του εντόμου. Γενικά οι καλλιεργητές θα πρέπει να παρατηρούν τις καλλιέργειες τους για τυχόν εμφάνιση του εντόμου σε μορφή προνύμφης και να μην προβαίνουν σε άσκοπους προληπτικούς ψεκασμούς. Σε περίπτωση εμφάνισης γενικών υπόπτων συμπτωμάτων να επικοινωνούν με τις κατά τόπους υπηρεσίες για να αξιολογείται η κατάσταση.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας