Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022

Εσπεριδοειδή: προσοχή στις προσβολές στα σημεία επαφής των καρπών

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Εσπεριδοειδή: προσοχή στις προσβολές στα σημεία επαφής των καρπών

Συστήνεται άμεση καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα σε δέντρα που παρουσιάζουν έντονες προσβολές. Να προτιμηθούν σκευάσματα με περιορισμένη δράση στα ωφέλιμα έντομα.

stadia 29.07.2022

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ (Ceratitis capitata)

Στο δίκτυο παγίδευσης οι συλλήψεις ακμαίων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και ο κίνδυνος προσβολών σε ασυγκόμιστους καρπούς είναι αυξημένος. Οι πληθυσμοί της μύγας από τα μέσα Ιουνίου ήταν ανοδικοί.

- Να συνεχιστεί η προστασία όψιμων ποικιλιών εσπεριδοειδών. Οι προσβεβλημένοι καρποί να απομακρύνονται και να καταστρέφονται.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ (Aonidiella aurantii )

ΠΑΡΛΑΤΟΡΙΑ / Μαύρη ψώρα (Parlatoria zizyphi)

ΜΥΤΙΛΟΜΟΡΦΗ ΨΩΡΑ (Lepidosaphes beckii)

Σοβαρές προσβολές εμφανίζονται σε δέντρα που έχουν πυκνή βλάστηση ή είναι παραμελημένα. Οι καλλιεργητικές φροντίδες που ευνοούν τον καλό αερισμό και μειώνουν την υγρασία στο περιβάλλον των δέντρων όπως κλάδεμα και καθάρισμα, περιορίζουν την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών στις ψώρες. Παρατηρούνται οι κινητές μορφές της δεύτερης γενιάς, τα νεαρά προνυμφικά στάδια που είναι ευαίσθητα στη χημική καταπολέμηση.

- Συστήνεται άμεση καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα σε δέντρα που παρουσιάζουν έντονες προσβολές. Να προτιμηθούν σκευάσματα με περιορισμένη δράση στα ωφέλιμα έντομα.

Οδηγίες:

- Λόγω πρόγνωσης υψηλών θερμοκρασιών τις προσεχείς ημέρες χρειάζεται προσοχή στη χρήση των παραφινικών λαδιών, τα οποία χρησιμοποιούνται σε θερμοκρασίες μικρότερες των 32οC ( τουλάχιστον για ένα διήμερο μετά την επέμβαση) σε δέντρα πρόσφατα ποτισμένα και σε καλή θρεπτική κατάσταση.

ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ: (Planococcus citri)

Προσβάλει τους καρπούς και την βλάστηση. Σε μέρη του δέντρου με αυξημένη υγρασία και σκιερά, συνήθως στα σημεία της επαφής των καρπών μεταξύ τους ή με τα φύλλα, σχηματίζει αποικίες καλυμμένες με λευκά κηρώδη νήματα και μελιτώματα. Λόγω των μελιτωμάτων αναπτύσσονται οι μύκητες της καπνιάς προκαλώντας υποβάθμιση στην ποιότητα των καρπών και φυλλόπτωση.

- Συνιστάται κλάδεμα και καθαρισμός των προσβεβλημένων δέντρων.

- Ελέγχετε τα δέντρα για την εμφάνιση συμπτωμάτων. Αυτή την περίοδο το όριο ανοχής για σύσταση επέμβασης είναι ποσοστό προσβεβλημένων νεαρών καρπών μεγαλύτερο από το 5 - 10% της συνολικής παραγωγής.

Σε οπωρώνες όπου συνυπάρχουν ψευδόκκοκος και ψώρες γίνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση.

ΔΙΑΛΕΥΡΩΔΗ (Dialeurodes citri)

Η πυκνή βλάστηση των δέντρων και αυξημένη υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη επιζήμιων πληθυσμών. Ολοκληρώνονται οι ωοτοκίες της δεύτερης γενιάς του διαλευρώδη όπως διαπιστώνεται μετά από δειγματοληψίες σε νεαρή βλάστηση.

Η χημική αντιμετώπιση είναι αποτελεσματική όταν στοχεύει τα ευαίσθητα νεαρά προνυμφικά στάδια. 

- Συνιστώνται καλλιεργητικά μέτρα που περιορίζουν την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών:

Κατάλληλο κλάδεμα και αφαίρεση λαίμαργων βλαστών.

Περιορισμένες καλοκαιρινές αζωτούχες λιπάνσεις και κανονικές αρδεύσεις.

Αποφεύγετε τους γενικευμένους ψεκασμούς με χρήση φυτοπροστατευτικών ευρέως φάσματος που καταστρέφουν τους φυσικούς εχθρούς.

ΕΡΙΩΔΗ ΑΛΕΥΡΩΔΗ (Aleurothrixus floccosus)

Παρατηρούνται ωοτοκίες και νεαρά στάδια στην τρυφερή βλάστηση. Συνιστώνται καλλιεργητικά μέτρα όπως αναφέρονται στον διαλευρώδη.

Αποφεύγετε άσκοπες επεμβάσεις που περιορίζουν το φυσικό έλεγχο με παρασιτισμό από το αποκλειστικό παρασιτοειδές Cales noaki.


 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας