Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2022

NEMASYS C : Χαρίστε προστασία & ευεξία στις καλλιέργειες σας με την πιο αποτελεσματική & βιολογική μέθοδο!

BIOSOLIDS
NEMASYS C : Χαρίστε προστασία & ευεξία στις καλλιέργειες σας με την πιο αποτελεσματική & βιολογική μέθοδο!

Στους οπωρώνες, οι σκώροι της οικογένειας Tortricidae είναι αυτοί που ευθύνονται συχνότερα για τη ζημιά των προνυμφών στα δέντρα. 

Μεταξύ των εντόμων της οικογένειας Tortricidae είναι και η καρπόκαψα της μηλιάς (Cydia pomonella), αλλά και της ροδακινιάς (Grapholita molesta). Αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά παράσιτα των μηλοειδών και άλλων γιγαρτόκαρπων, καθώς μπορούν να εμφανίσουν από 1 – 2 γενεές ανά έτος.

Είναι γηγενές έντομο της Μικρής Ασίας, αλλά συναντάται στους περισσότερους εμπορικούς οπωρώνες των εύκρατων περιοχών παγκοσμίως. Η προνύμφη της μπορεί να μειώσει την ποιότητα των καρπών ή να τους καταστήσει μη εμπορεύσιμους, καθώς ορύσσει τρύπες βαθιά στον πυρήνα των καρπών ή δημιουργεί επιφανειακές πληγές που ονομάζονται τσιμπήματα. Τα σημαντικότερα σημεία εισόδου είναι συνδεδεμένα με τα κοκκώδη αποχωρήματα, τα οποία είναι το χαρακτηριστικό σημάδι προσβολής. 

KARPOKAPSA

Εικόνα 1. Ενήλικο έντομο καρπόκαψας

Λίγα λόγια για το βιολογικό κύκλο του εντόμου..

Τα ενήλικα είναι επιμήκεις, χρώματος γκρι και καφέ πεταλούδες, με άνοιγμα φτερών 18 – 20 χιλ. και μήκος 10 – 12 χιλ. σε ανάπαυση. Οι πρώτες ενήλικες πεταλούδες ξεκινούν να εξέρχονται κατά την πλήρη άνθιση, γονιμοποιούνται και ξεκινούν να ωοτοκούν σε μία μέρα μετά την εκκόλαψη. Τα ωά έχουν μέγεθος καρφίτσας (2 χιλ. διάμετρο), είναι ωοειδή, επίπεδα και ημιδιαφανή κατά την πρώτη απόθεση, ενώ στη συνέχεια γίνονται λευκά. Αποτίθενται μεμονωμένα σε καρπούς, ή στις επάνω επιφάνειες των φύλλων κοντά στους καρπούς και χρειάζονται 7 – 14 ημέρες για την επώαση. Κατά την εκκόλαψη οι προνύμφες έχουν μήκος 2 – 3 χιλ. και είναι λευκές με μαύρη κεφαλή.

Μετά την εκκόλαψη οι νεαρές προνύμφες εντοπίζουν και εισέρχονται εντός των αναπτυσσόμενων καρπών σχηματίζοντας στοά. Μόλις ωριμάσουν, περίπου μετά από 4 εβδομάδες, έχουν μήκος 12 – 20 χιλ. Οι ώριμες προνύμφες εξέρχονται από τον καρπό αναζητώντας προστατευμένες περιοχές για να νυμφωθούν. Η νύμφωση πραγματοποιείται μέσα σε ένα μεταξωτό κουκούλι (βομβύκιο) που περιστρέφεται από την ώριμη προνύμφη κάτω από μία χαλαρή φλούδα του φλοιού στους κύριους βραχίονες, τον κορμό των δένδρων ή σε πεσμένα φύλλα κάτω από την κόμη των δένδρων.

Οι προνύμφες μπορεί να διαχειμάσουν μέχρι την επόμενη Άνοιξη ή μπορεί να νυμφωθούν κατά τη διάρκεια θερμών καλοκαιριών και να εκκολάπτονται ως ακμαία δεύτερης γενιάς το φθινόπωρο.

BIOLOGIKOS KYKLOS KAPROKAPSAS

Εικόνα 2. Βιολογικός Κύκλος Καρπόκαψας

Η αντιμετώπιση της καρπόκαψας με τη χρήση ωφέλιμων νηματωδών

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης της καρπόκαψας είναι με τη χρήση των ωφέλιμων νηματωδών στα προνυμφικά στάδια. Το προϊόν Nemasys C περιέχει εντομοπαθογόνους (ωφέλιμους) νηματώδεις του είδους Steinernema carpocapsae και χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση μιας ευρείας γκάμας εχθρών (όπως σκαθάρι του πεύκου, κρεμμυδοφάγου, άλτη της τομάτας, μαμέστρα, κάμπια των πεύκων κ.α.), ανάμεσα στους οποίους ανήκει και η καρπόκαψα.

Τα μολυσματικά νεαρά του νηματώδη, που απαντώνται στο τρίτο στάδιο προνύμφης κυνηγούν ευαίσθητα έντομα του εδάφους/υποστρωμάτων χρησιμοποιώντας ερεθίσματα, όπως το διοξείδιο του άνθρακα για να ανιχνεύσουν τους ξενιστές τους και να εισχωρήσουν στο σώμα τους μέσα από φυσικά ανοίγματα (στόμα, στίγμα, έδρα). Μόλις εισέλθει στο σώμα του ξενιστή, ο νηματώδης αναπαράγει και απελευθερώνει βακτήρια που φέρει στα σώθηκα του, προκαλώντας το θάνατο των προνυμφών από σηψαιμία (βακτηριακή λοίμωξη). Οι προνύμφες σταματούν να τρέφονται μέσα σε 48 ώρες έως 4 εβδομάδες, ανάλογα με το είδος του εντόμου και στο στάδιο ανάπτυξης. Εκατοντάδες έως χιλιάδες νεαρά μολυσματικά αναπαράγονται όταν οι θρεπτικές ουσίες περιορίζονται μέσα στον ξενιστή και διασπείρονται αναζητώντας νέους ξενιστές.

NEMASYS C 2021

Το Nemasys C αποτελεί το Νο.1 βιολογικό προϊόν, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί, χωρίς να αφήσει κανενός είδους υπολείμματα στην καλλιέργεια.  Επίσης, η τεράστια συνδυαστικότητά του με μια ευρεία γκάμα βιολογικών και συμβατικών σκευασμάτων προσδίδει στο Nemasys C ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τη συνδυαστικότητα του με άλλα σκευάσματα, επικοινωνήστε μαζί μας! 


Logo HorizontaL TRANSPARENT 400px

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας