Πέμπτη, 04 Μαΐου 2023

Αντιμετώπιση εντομολογικών εχθρών σε Ελαιόδενδρα

Αντιμετώπιση εντομολογικών εχθρών σε Ελαιόδενδρα
Στο δίκτυο παγίδευσης μεσοπρώιμων περιοχών οι συλλήψεις ακμαίων της ανθόβιας γενιάς καταγράφονται αυξημένες. Οι προνύμφες του πυρηνοτρήτη αυτής της γενιάς τρέφονται στα άνθη.

 

Βλαστικά στάδια ελιάς της Κορωνέικης ποικιλίας:

Πρώιμες περιοχές: Άνθιση (στάδια F, F1)

Μεσοπρώιμες περιοχές: Κρόκιασμα των ανθοταξιών, λίγο πριν την άνθιση (στάδιο Ε).

Όψιμες περιοχές: Συνεχίζεται το φούσκωμα των ανθιδίων στις ανθοταξίες (στάδιο D).

elia fytoprostasia symptomata

ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ (Prays oleae)

Οδηγίες 

► Σε ελαιώνες με μέτρια ή μικρή ανθοφορία συστήνεται επέμβαση με εκλεκτικά εγκεκριμένα σκευάσματα κατά την έναρξη της άνθισης. Ελαιώνες με ανθοφορία ικανοποιητική δεν χρειάζονται προστασία στην ανθόβια γενιά αφού στην ελιά ένα μικρό ποσοστό, μόλις 5% των ανθέων εξασφαλίζουν μια καλή καρποφορία.

► Στη βιολογική γεωργία ο πυρηνοτρήτης αντιμετωπίζεται κατά κανόνα στην ανθόβια γενιά. Στόχος είναι η μείωση του πληθυσμού στην ανθόβια γενιά διότι οι προνύμφες της επόμενης, της καρπόβιας, περιπλανώνται ελάχιστα και αφού εισέλθουν στους νεαρούς καρπούς αντιμετωπίζονται δύσκολα με βιολογικά σκευάσματα. Ανεξαρτήτως μεγέθους ανθοφορίας στους ελαιώνες βιολογικής καλλιέργειας συστήνεται αντιμετώπιση με σκευάσματα του βακίλου της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis) όταν έχουν ανοίξει 5-25% των ανθέων.

Σύσταση

► Κατά την περίοδο της άνθισης προτείνεται χρήση σκευασμάτων του βακίλου ή άλλου εκλεκτικού εγκεκριμένου σκευάσματος για την προστασία των ωφέλιμων εντόμων (επικονιαστές, παράσιτα, αρπακτικά). Λόγω αστάθειας παρακολουθείτε την πρόγνωση των καιρικών συνθηκών πριν την εφαρμογή.

ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ (Ψύλλα) (Euphyllura phillyreae)

Έντομο μυζητικό που προσβάλλει τους νέους βλαστούς και τα άνθη. Αναπτύσσει αποικίες που καλύπτονται από λευκές βαμβακώδεις εκκρίσεις με κολλώδες μελίτωμα πάνω στις ανθοταξίες παρεμποδίζοντας έτσι τη γονιμοποίηση.

Διαπιστώσεις

 ► Παρατηρούνται αυξημένες προσβολές στη νέα βλάστηση. Οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες φθινοπώρου και χειμώνα ευνόησαν μεγάλους πληθυσμούς από όπου προέρχονται τα ενήλικα που ωοτοκούν στην νέα βλάστηση μέχρι τέλη Μαΐου. Σταδιακά η άνοδος της θερμοκρασίας και η επικράτηση ξηροθερμικών συνθηκών αναστέλλουν τη δράση της και οι προσβολές υποχωρούν. Συνήθως δεν επηρεάζει την παραγωγή.

Οδηγίες

► Συστήνεται αντιμετώπιση μόνο σε ελαιώνες με μικρή ανθοφορία και έντονη προσβολή (ποσοστό προσβεβλημένων ανθοταξιών μεγαλύτερο από 30%) κατά προτίμηση με παραφινικό λάδι. Επεμβάσεις για άλλα έντομα με την προσθήκη παραφινικού λαδιού καταπολεμούν και την ψύλλα.

ΜΑΡΓΑΡΟΝΙΑ (Palpita unionalis)

Οι προνύμφες της ανοιξιάτικης γενιάς καταστρέφουν με φαγώματα την τρυφερή νέα βλάστηση. Προσβάλλουν τα νέα φύλλα και τις κορυφές των βλαστών προκαλώντας ανεπιθύμητους πλάγιους βλαστούς. Σημαντική προσβολή είναι η καταστροφή των εμβολίων.

Οδηγίες

► Τα νεαρά δέντρα σε φυτώρια και σε νεοσύστατους ελαιώνες όπως και τα δέντρα που έχουν δεχτεί αυστηρά ανανεωτικά κλαδέματα θα πρέπει να ελέγχονται για προσβολές και να προστατεύονται.

ΑΚΑΡΕΑ (Eriophyes oleae Aceria oleae)

Συμπτώματα

► Συμπτώματα της προσβολής στα φύλλα είναι οι χλωρώσεις, κιτρίνισμα στην πάνω επιφάνεια και ανάγλυφες κηλίδες στην κάτω επιφάνεια που σταδιακά αποκτούν έντονα καστανό χρώμα.

Οδηγίες

► Συστήνεται προστασία στα νεαρά δέντρα (νέες φυτεύσεις, φυτώρια ) και στα αυστηρά κλαδεμένα δέντρα. Κατάλληλος χρόνος εφαρμογής είναι όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 6-8 εκ. δηλαδή 3 - 4 ζεύγη νέων φύλλων.

► Προτείνεται η χρησιμοποίηση παραφινικών λαδιών που καταπολεμούν παράλληλα αυτή την εποχή τα νεαρά προνυμφικά στάδια των κοκκοειδών (πολλίνια, παρλατόρια, ασπιδιωτό) και της ψύλλας (βαμβακάδα).


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας