Παρασκευή, 05 Μαΐου 2023

Φυτοπροστασία της Αμυγδαλιάς

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ
Φυτοπροστασία της Αμυγδαλιάς

Συνεχίζεται η παρουσία της Φόμοψης phomopsis amygdali (συν.Fusicoccum amygdali) στις Αμυγδαλιές. Προσβολές παρατηρούνται σε καλλιέργειες στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας.

 Πράσινη αφίδα (Mysus persicae)

Είναι μικρά έντομα πρασινοκίτρινου χρώματος έως μαύρου. Προσβάλλουν τις τρυφερές κορυφές των βλαστών την άνοιξη, οπότε τα φύλλα κατσαρώνουν και σταματά η ανάπτυξη των βλαστών. Οι αφίδες πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Χρειάζεται τακτική παρακολούθηση του αμυγδαλεώνα για να γίνει άμεση επέμβαση μόλις διαπιστωθούν προσβολές από αφίδες.

afida amygdalias

Γκριζόμαυρη αφίδα (Lanchus persicae)

Είναι μεγαλόσωμη γκριζόμαυρη αφίδα του κορμού και των βραχιόνων. Οι προσβολές από τις αφίδες αυτές διαρκούν όλο τον χρόνο, οι αποικίες της εμφανίζονται πάνω σε χονδρά κλωνάρια στους βραχίονες, τους κλάδους της αμυγδαλιάς, και στους κορμούς των νεαρών δενδρυλλίων. Το είδος αυτό είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες (-7 οC) και έχει ευαισθησία στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Οι αποικίες αυτού του είδους εμφανίζονται πάντοτε από την σκιαζόμενη πλευρά των βραχιόνων ή των κλάδων. Οι πληγές που αφήνουν με τα νύγματα τους οι αφίδες αποτελούν σοβαρή πύλη εισόδου για πολλές επικίνδυνες ασθένειες στα δένδρα.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ: Να γίνει άμεση επέμβαση σε αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνονται προσβολές από αφίδες,με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. όπως deltamethrin, paraffin oil κ.α.

Κοκκοειδή 

kokkoeidi

Είναι τα διάφορα χελωνάκια, τα οποία προσβάλλουν βλαστούς, κλαδίσκους, κλάδους και τον κορμό. Κάτω από το κηρώδες περικάλυμμα τους απομυζούν τους χυμούς της αμυγδαλιάς αδυνατίζοντας έτσι τα δένδρα. Όταν ο πληθυσμός του εντόμου είναι πυκνός μπορεί να ξεραθούν κλάδοι, κλαδίσκοι, το δένδρο εξασθενίζει και μειώνεται η παραγωγή του .

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ: Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν τα κοκκοειδή της αμυγδαλιάς σποραδικά και κατά τόπους, στους νομούς Μαγνησίας (περιοχές Νέα Αγχίαλος, Σέσκλο, Κανάλια) και Λάρισας (Καλαμάκι, Συκούριο και Όσα).

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ: Στις καλλιέργειες αμυγδαλιάς όπου διαπιστώνονται τα κοκκοειδή να γίνει καταπολέμηση με θερινά λάδια ή άλλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε προνύμφες 1ου και 2ου σταδίου.

Ανάρσια ή βλαστορύκτης (Anarsia lineatella)

anarsia

Βιολογία ζημιές: Η ανάρσια έχει 2-3 γενεές το χρόνο. Το έντομο γεννάει τα αυγά του στην τρυφερή φλούδα των ετησίων βλαστών της αμυγδαλιάς το φθινόπωρο, Οι προνύμφες εισχωρούν στο φλοιό όπου και διαχειμάζουν. Οι προνύμφες βγαίνουν την άνοιξη αρχές Απριλίου και προσβάλουν τους τρυφερούς βλαστούς μέσα στους οποίους σκάβουν στοά κατά μήκος του άξονα τους .και με κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω. με αποτέλεσμα να μαραίνονται οι κορυφές να γέρνουν προς τα κάτω και τελικά να ξεραίνονται, ή προσβάλουν τα τρυφερά αμύγδαλα .

Οι πληθυσμοί του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων 50-80 Ακμαία άτομα /ανά 5 ημέρες χωρίς να παρατηρούνται ζημιές σε βλαστούς και καρπούς. Τα νεαρά δενδρύλλια ηλικίας 1-3 ετών είναι ευαίσθητα στην ανάρσια διότι καταστρέφει τις τρυφερές κορυφές των πιο εύρωστων βλαστών που προορίζονται για βραχίονες και έτσι δυσκολεύεται ο σχηματισμός των δένδρων.

Τα ακμαία (οι πεταλούδες) της δεύτερης γενεάς γεννούν τα αυγά τους πάνω στα αμύγδαλα ,Οι προνύμφες εισέρχονται στο πράσινο περίβλημα των αμυγδάλων περικάρπιο από το οποίο και τρέφονται. Τους καρπούς τρώνε επιφανειακά ,κοντά στον ποδίσκο ή στο σημείο όπου ακουμπούν άλλους καρπούς ή φύλλα ή σε βλαστούς.

Καταπολέμηση :α) Αποτελεσματικός ψεκασμός εναντίον των προνυμφών που διαχειμάζουν κατά την περίοδο ληθάργου του δένδρου με χειμερινό πολτό και την προσθήκη ενός εντομοκτόνου και β) κατά τον Απρίλιο και μέσα Μαΐου με ένα εγκεκριμένο εντομοκτόνο.

Οι ψεκασμοί που συστήνουμε και εφαρμόζονται για την καταπολέμηση του ευρυτομου και άλλων έχθρων της Αμυγδαλιάς καταπολεμούν και την ανάρσια .Δεν έχουν παρατηρηθεί προσβολές από την ανάρσια.

Όσοι παραγωγοί παρατηρήσουν συμπτώματα προσβολών ειδικά σε νεαρά δενδρύλλια 1-3 ετών να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους από τα μέσα Μαΐου έως αρχές Ιουνίου με εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια σκευάσματα.

 Φόμοψη ή Έλκος κλαδίσκων Phomopsis amygdali (συν.Fusicoccum amygdali)

fomopsi

Συνεχίζεται η παρουσία της Φόμοψης phomopsis amygdali (συν.Fusicoccum amygdali) στις Αμυγδαλιές. Προσβολές παρατηρούνται σε καλλιέργειες στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η ασθένεια προκαλεί ξήρανση των κλαδίσκων του έτους, νέκρωση των οφθαλμών και καστανές ακανόνιστες έως κυκλικές κηλίδες στα φύλλα. Η ζημιά ξεκινάει με τον σχηματισμό νεκρωτικής κηλίδας στη βάση ή γύρο από ένα οφθαλμό. Σε μεγαλύτερους κλάδους και βραχίονες προκαλεί έλκη στα οποία και διαχειμάζει. Διαχειμάζει επίσης στα προσβεβλημένα φύλλα που πέφτουν στο έδαφος.

Η εγκατάσταση του παθογόνου στους βλαστούς του έτους γίνεται κατά την περίοδο της πτώσης των φύλλων ή των ανθέων από τις ουλές αυτών.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Υγρός και βροχερός καιρός (κατά την βλαστική περίοδο) είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση των μολύνσεων. Οι θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι 5-360C (άριστη 27-290C).Τα μολύσματα διασπείρονται με το νερό (βροχή, δρόσος) σε μικρές αποστάσεις, ενώ με τον άνεμο, τα έντομα και το πολλαπλασιαστικό υλικό σε μεγάλες αποστάσεις.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΗ: Α) Καλλιεργητικά μέτρα: Αφαίρεση και καταστροφή με φωτιά όλων των προσβεβλημένων βλαστών (ανεξαρτήτου εποχής). Αυτό το μέτρο πρέπει να εφαρμόζεται από όλους τους καλλιεργητές της περιοχής μόλις εμφανισθούν τα συμπτώματα της ασθένειας, για την μείωση και εξάλειψη των εστιών διαχείμασης του παθογόνου.

Να γίνει ψεκασμός με εκλεκτικά και εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. σε συνδυασμό με τη αντιμετώπιση της πολυστίγμωσης.

 Πoλυστίγμωση (Polystigma ochraceum)

polistigmosi

Αναμένεται η εμφάνιση της πολυστίγμωσης μετά τις βροχοπτώσεις σε Αμυγδαλεώνες του Ν. Μαγνησίας (Ν. Αγχίαλος, Κανάλια) καθώς και σε περιοχές του Ν. Λάρισας,Ν. Καρδίτσας και Ν. Φθιώτιδας.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ: Να γίνει ψεκασμός των δένδρων με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας