Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023

Επεμβάσεις σε Υπαίθρια & Βιομηχανική Τομάτα, μετά τις βροχοπτώσεις

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ
Επεμβάσεις σε Υπαίθρια & Βιομηχανική Τομάτα, μετά τις βροχοπτώσεις

Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, διαπιστώθηκαν έντονες προσβολές από τον περονόσπορο (Phytophthora infestans) στις πρώιμες και μεσοπρώιμες υπαίθριες επιτραπέζιες καλλιέργειες τομάτας, στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας Τρικάλων και Φθιώτιδας.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Phytophthora infestans –Peronospora parasitica)

peronosporos tomata ypaithria all

Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-26oC (άριστη θερμοκρασία 18-22oC).

Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν την παραγωγή τους: με ψεκασμούς κάλυψης με επιτρεπόμενα, φυτοπροστατευτικά σκευάσματα επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημερες.

ΩΙΔΙΟ (Leveillula taurica)

oidio tomatas

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

Διαπιστώσεις: Στους νομούς Καρδίτσας-Λάρισας- Μαγνησίας-Τρικάλων και Φθιώτιδας και στις περιοχές όπου καλλιεργείται η υπαίθρια επιτραπέζια τομάτα διαπιστώθηκε έναρξη προσβολής από το ωίδιο στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες τομάτας και αναμένεται στις όψιμες.

Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια προσβάλλει τα φυτά στα όταν επικρατούν υψηλή υγρασία 70%- 95% και θερμοκρασίες από 4-32oC, με άριστη θερμοκρασία 22-24oC.

Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες διαμέτρου 10-15 mm και στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξανθηση. Τα κονίδια του μύκητα είναι αερομεταφερόμενα και προκαλούν την διασπορά της ασθένειας.

Συστάσεις: Να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του), με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα. και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (Tetranychus urticae)

ypaitria tetranyxos

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του τετράνυχου στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες επιτραπέζιας ντομάτας, στους Νομούς Καρδίτσας Λάρισας ,Μαγνησίας Τρικάλων και Φθιώτιδας και αναμένεται στις όψιμες καλλιέργειες.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.

Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

TUTA ABSOLUTA

ypaithria tomata tuta absoluta

Διαπιστώσεις: H πτήση του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζεται. Οι πληθυσμοί του εντόμου στις καλλιέργειες είναι ανησυχητικά υψηλοί παρατηρούνται προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών.

Συστάσεις: Θα πρέπει να γίνουν επεμβάσεις με εντομοκτόνα μόνο όταν διαπιστωθεί προσβολή και όχι προληπτικά.

 ΘΡΙΠΑΣ (Thrips tabaci, Frankliniela occidentalis κ.α.)

THRIPAS

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και είναι φορέας ιώσεων.

Συστάσεις: Ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας