Τρίτη, 25 Ιουλίου 2023

Καλλιεργητικές πρακτικές για την αποτελεσματική φυτοπροστασία του βαμβακιού

ΤΜΗΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καλλιεργητικές πρακτικές για την αποτελεσματική φυτοπροστασία του βαμβακιού

Αφορά το διάστηµα της ανθοφορίας και την οργάνωση της αποτελεσματικής αυτοάμυνας κάθε βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.

Το παρόν Δελίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων καταρτίστηκε από τη Δ.Α.Ο.Α της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης σε συνεργασία µε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης και απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς µε στόχο την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.

Ο βαμβακοπαραγωγός απαπείται να παρακολουθεί τακτικά κάθε βαμβακοχώραφο και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδοµένα, να εφαρμόζει τις συγκεκριμένες καλλιεργητκές πρακτικές φυτοπροστασίας στο σωστό χρόνο, όπως περιγράφονται παρακάτω κατά περίπτωση.

Διαπιστώσεις

Η συνολική εικόνα είναι ότι οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο τρίτο στάδιο ανάπτυξης «Έναρξη Ανθοφορίας».

Συλλήψεις ενηλίκων, τόσο του πράσινου όσο και του ρόδινου σκουληκιού, υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης στις οποίες εγκαταστάθηκαν φερομονικές παγίδες.

Από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους για προνύμφες διαπιστώθηκαν προσβολές πάνω από το όριο επέμβασης σε ένα (στην περιοχή Κουφαλίων, 6 προνύμφες στα 100 φυτά) από τους πέντε αγρούς παρατήρησης.

Από τα έντομα που προσβάλλουν το βαμβάκι διαπιστώθηκαν μικροί πληθυσμοί από αφίδες.

Συστάσεις - καλλιεργητικές πρακτικές

Συνιστάται στους βαμβακοπαραγωγούς να παρακολουθούν τις καλλιέργειες τους επισταµένως κάθε 3-4 ηµέρες, για τη διαπίστωση,

► ύπαρξης ή όχι αυγών και προνυμφών της 1ης  γενεάς του πράσινου σκουληκιού (μέχρι 30/1) στο βαμβάκι.

► προσβεβλημένα άνθη (ροζέτες) για το ρόδινο σκουλήκι.

Οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να λαμβάνουν όλα τα µέτρα ώστε να αποφεύγεται η δηµιουργία τρυφερών, χυμωδών βλαστικών ιστών οι οποίοι προσελκύουν τα έντομα.

Εφαρμογή ψεκασμών µε Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα

Για το πράσινο σκουλήκι συνιστάται εφαρµογή ψεκασμών µε φυτοπροστατευτικά προϊόντα ΜΟΝΟ στην περίπτωση που οι παραγωγοί εντοπίσουν 6-8 προνύμφες κ.µ.ο. ανά 100 φυτά ή χρηστικά μία (1) νεαρή προνύμφη στα φυτά ενός μέτρου επί της γραμμής κ.µ.ο. (Οι προνύμφες 1ου και 2ου σταδίου - μήκους µέχρι 1cm).

Την περίοδο αυτή προτιμούνται, εκ των εγκεκριμένων εντοµοκτόνων, εκείνα τα οποία µε τον τρόπο και το φάσμα δράσης τους κατά την εφαρμογή στην βαμβακοκαλλιέργεια, είναι φιλικά προς τα ωφέλιμα έντομα. Όπως τα εγκεκριµένα Bacillus thuringiensis, Spinosad, Difludenzuron, Emamectin denzoate και όσα εγκριθούν μελλοντικά.

Για το ρόδινο σκουλήκι κατώτατο όριο επέμβασης, για εφαρμογή ψεκασμών µε φυτοπροστατευτικά προϊόντα, είναι η εύρεση 20 προσβεβλημένων ανθέων (ροζέτες) σε δείγμα 100 ανθέων από τουλάχιστον πέντε αντιπροσωπευτικά σηµεία της φυτείας. Τα εγκεκριµένα εντομοκτόνα είναι τα ίδια με εκείνα για το πράσινο σκουλήκι εκτός από το Spinosad, spiroteram, Emamectin denzoate, chlorantraniliprote και Helicoverpa armigera, nucleopolyhedrovirus και όπως τα μελλοντικά εγκρινόµενα. 


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας