Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023

Προσβολές από τον επιβλαβή οργανισμό πυραλίδα και στην καλλιέργεια της πιπεριάς

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
Προσβολές από τον επιβλαβή οργανισμό πυραλίδα και στην καλλιέργεια της πιπεριάς

Ο επιβλαβής οργανισμός πυραλίδα Ostrinia nubilalis, είναι κατ' εξοχήν εχθρός του καλαμποκιού. Παρατηρούνται όμως αρκετές προσβολές και στην καλλιέργεια της πιπεριάς, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι δύο καλλιέργειες συνυπάρχουν.

Για το έτος 2023 η υπηρεσία μας σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Ξάνθης, εγκατέστησε τρεις (3) φερομονικές παγίδες, για την παρακολούθηση της πτήσης του εντόμου σε αντιπροσωπευτικά σημεία της Π.Ε. Ξάνθης, όπου παραδοσιακά καλλιεργείται η πιπεριά και συνήθως προορίζεται για βιομηχανική χρήση.

• μία (1) φερομονική παγίδα στην περιοχή της Κεντητής, Δήμου Τοπείρου, ΠΕ Ξάνθης σε καλλιέργεια πιπεριάς,

• μία (1) στην περιοχή του Ερασμίου, Δήμου Τοπείρου, ΠΕ Ξάνθης επίσης σε καλλιέργεια πιπεριάς και

• μία (1) ακόμα σε καλλιέργεια καλαμποκιού στην περιοχή της Θαλασσιάς του ίδιου Δήμου.

Η εγκατάσταση του δικτύου των παγίδων έγινε στις 06.06.2023. Η παρακολούθηση και καταγραφή της πτήσης του εντόμου γίνεται από τους γεωπόνους της Δ.Α.Ο.Κ. Ξάνθης μια φορά / εβδομάδα.

PIKRALIDA

Οι φυτείες πιπεριάς στις αγροτικές περιοχές της ΠΕ Ξάνθης, εξελίσσονται ικανοποιητικά μέχρι σήμερα και αναμένεται από αυτές μία καλή παραγωγή.

Οι προνύμφες της 2ης γενεάς τρέφονται είτε στο στέλεχος, είτε στον καρπό της πιπεριάς. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι τα παρακάτω:

 Δημιουργία οπών στο στέλεχος και λεπτής σκόνης στην εξωτερική επιφάνεια του καρπού όταν οι κάμπιες προσπαθούν να μπουν μέσα στον καρπό.

► πρόωρη ωρίμανση του καρπού και μετέπειτα σάπισμά του, με την επίδραση διάφορων παθογόνων.

 Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις και την καταγραφή των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες, διαπιστώνουμε ότι η 2η γενεά του εντόμου έχει κάνει την εμφάνισή της. Έχει αφήσει πλέον το καλαμπόκι (όπως δείχνουν οι συλλήψεις) και έχουν αναπτυχθεί σημαντικοί πληθυσμοί του εντόμου, μέχρι σήμερα, με αυξητική τάση στις καλλιέργειες πιπεριάς που προορίζονται κυρίως για βιομηχανική χρήση. Επίσης έχουν παρατηρηθεί και προσβολές σε καρπούς πιπεριάς.

 Αυτή η γενεά αναπτύσσει συνήθως υψηλούς πληθυσμούς και οι προνύμφες της, προκαλούν σημαντική ζημία στην πιπεριά, υποβαθμίζοντας τελικά την ποιότητα του καρπού.

Ιδιαίτερα λοιπόν αυτήν την περίοδο εφιστούμε την προσοχή των παραγωγών διότι επιβάλλεται η σχολαστική παρακολούθηση της εξέλιξης του πληθυσμού του εντόμου. Να προβαίνουν οι ίδιοι συχνά, αν όχι καθημερινά, σε έλεγχο για την ύπαρξη προνυμφών επί των καρπών, ώστε να αποφασιστεί έγκαιρα η επέμβαση, αν και όταν χρειαστεί, με τα εγκεκριμένα και κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Χημική Καταπολέμηση

Η χημική καταπολέμηση αν και εφόσον επιλεγεί από τους παραγωγούς, θα πρέπει να γίνεται όταν ο καρπός είναι σε μέγεθος μεγαλύτερο από το μισό.

Να χρησιμοποιούνται μόνο τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τηρώντας τα αναγραφόμενα επί της ετικέτας, σχετικά με το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής (σε ημέρες).

Θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες ημέρες υπολειμματικής διάρκειας τελευταίας επέμβασης πριν τη συγκομιδή, όπως και όλα τα σχετικά για την προστασία των μελισσών, περιβάλλοντος κ.λπ

Οι παραγωγοί και μόνο αυτοί, είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειας, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για λοιπούς χειρισμούς, τα οποία συμβάλλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.


Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας