Δευτέρα, 07 Αυγούστου 2023

Η φυτοπροστασία των Εσπεριδοειδών κατά τους θερινούς μήνες.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ, ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Η φυτοπροστασία των Εσπεριδοειδών κατά τους θερινούς μήνες.
Συνιστάται άμεση καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα σε δέντρα που παρουσιάζουν έντονες προσβολές. Να προτιμηθούν σκευάσματα με περιορισμένη δράση στα ωφέλιμα έντομα.

εσπεριδοειδή

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ (Ceratitis capitata)

Σε όλη την περίοδο του καλοκαιριού οι πληθυσμοί της μύγας διατηρούνται υψηλοί το δίκτυο παγίδευσης. Ο κίνδυνος προσβολής των ώριμων καρπών είναι αυξημένος.

Οδηγίες

Να συνεχιστεί η προστασία στις όψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών. Στις υπόλοιπες ποικιλίες δε χρειάζεται καταπολέμηση μέχρι την έναρξη της ωρίμανσης. Οι προσβεβλημένοι καρποί πρέπει να απομακρύνονται και να καταστρέφονται.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ - ΠΑΡΛΑΤΟΡΙΑ - ΜΥΤΙΛΟΜΟΡΦΗ ΨΩΡΑ

(Aonidiella aurantii) - (Parlatoria zizyphi) - (Lepidosaphes beckii)

Η δεύτερη γενιά κοκκοειδών είναι σε εξέλιξη. Κινητές μορφές και νεαρές προνύμφες που είναι τα ευαίσθητα στη χημική καταπολέμηση βιολογικά στάδια βρίσκονται στα μέγιστα των πληθυσμών.

Αξιόλογες προσβολές εμφανίζονται σε δέντρα με πυκνή βλάστηση ή παραμελημένα. Οι καλλιεργητικές φροντίδες περιορίζουν την εξέλιξη μιας μεγάλης προσβολής, ευνοούν την καλή κυκλοφορία του αέρα και μειώνουν την υγρασία στο περιβάλλον των δέντρων.

Οδηγίες

Όπου παρατηρούνται προσβολές συστήνεται άμεσα επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα με περιορισμένη δράση στα ωφέλιμα έντομα.

Λόγω υψηλών θερμοκρασιών της εποχής χρειάζεται προσοχή στη χρήση των παραφινικών λαδιών. Εφαρμόζονται όταν οι θερμοκρασίες είναι μικρότερες των 32οC σε δέντρα πρόσφατα ποτισμένα και σε σε καλή θρεπτική κατάσταση.

ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ (Planococcus citri)

Συμπτώματα 

Προσβάλει καρπούς και βλάστηση σε σκιερά μέρη του δέντρου όπου η υγρασία είναι αυξημένη. Σχηματίζει αποικίες καλυμμένες με λευκά κηρώδη νήματα και μελιτώματα που συνήθως βρίσκονται στα σημεία επαφής μεταξύ των καρπών και στον ομφαλό ομφαλοφόρων ποικιλιών. Τα μελιτώματα ρυπαίνουν τους καρπούς, ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων της καπνιάς και προκαλούν υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών και φυλλόπτωση.

Οδηγίες

Συνιστάται κλάδεμα και των προσβεβλημένων δέντρων.

Εξετάζετε τα δέντρα για την εμφάνιση προσβολών. Την περίοδο αυτή το όριο ανοχής για τη σύσταση επέμβασης είναι ποσοστό προσβεβλημένων νεαρών καρπών μεγαλύτερο από το 5 - 10%.

Σύσταση 

Σε δέντρα που συνυπάρχουν ψευδόκκοκος και κοκκοειδή γίνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση.

ΦΥΛΛΟΚΝΙΣΤΗΣ (Phyllocnistis citrella)

Στις περισσότερες περιοχές παρατηρούνται έντονες προσβολές.

Οδηγίες 

Κατά τη θερινή περίοδο συστήνεται αφαίρεση και απομάκρυνση των λαίμαργων βλαστών, αποφυγή όψιμων αζωτούχων λιπάνσεων και ισορροπημένες αρδεύσεις. 

Τα νεαρά δενδρύλλια νέων φυτεύσεων και ιδιαίτερα τα νεαρά εμβόλια φυτωρίων πρέπει να βρίσκονται συνεχώς προστατευμένα. 

Σε δέντρα παραγωγικής ηλικίας το όριο ανεκτής προσβολής είναι ποσοστό προσβολής στο 20% της φυλλικής επιφάνειας.

ΕΡΙΩΔΗΣ ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ (Aleurothrixus floccosus)

Παρατηρούνται ωοτοκίες και νεαρά στάδια στην τρυφερή βλάστηση.

Οδηγίες 

Συστήνονται τα καλλιεργητικά μέτρα που αναφέρονται στο φυλοκνίστη. Αποφεύγετε άσκοπες επεμβάσεις διότι καταστρέφουν το αποκλειστικόπαρασιτοειδές Cales noaki που ασκεί φυσικό έλεγχο με παρασιτισμό.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας