Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023

Exirel® Bait, ένα νέο εντομοκτόνο από την FMC Ελλάς, με μοναδικό τρόπο δράσης, ενάντια στο δάκο της ελιάς

Κολιόπουλος Γιώργος, MSc, MBA Γεωπόνος, Marketing Specialist Ν. Ελλάδας, FMC Χημικά Ελλάς
Exirel® Bait, ένα νέο εντομοκτόνο από την FMC Ελλάς, με μοναδικό τρόπο δράσης, ενάντια στο δάκο της ελιάς
Το καινοτόμο εντομοκτόνο Exirel® Bait της FMC Ελλάς αποτελεί πλέον μία νέα και αξιόπιστη λύση για την αντιμετώπιση του δάκου στην ελιά.

Αυτός ο σημαντικός εχθρός, όσο αφορά την ελαιοκαλλιέργεια, προκαλεί ζημιές, (άμεσες ή έμμεσες), που αναλογούν σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ απώλεια αγροτικού  εισοδήματος.

Η δραστική ουσία του Exirel® Bait, το Cyantraniliprole®, ανήκει στη χημική ομάδα των διαμιδίων, ελέγχοντας μασητικά και μυζητικά έντομα. Επιδεικνύει καινοτόμο και μοναδικό τρόπο δράσης, επιδρώντας στο μυϊκό σύστημα των εντόμων με τη μη ελεγχόμενη έκλυση ασβεστίου, σε αντίθεση με άλλα εγκεκριμένα εντομοκτόνα για τον δάκο που δρουν στο νευρικό σύστημα. Λόγω της μυϊκής παράλυσης, επέρχεται άμεση παύση της διατροφής και της κίνησης του εντόμου και το πιο σημαντικό, αδυναμία της αναπαραγωγικής ικανότητας και τελικά θανάτωση.

Ύστερα από αρκετά χρόνια έχουμε μια νέα χημική ομάδα για την καταπολέμηση του δάκου, με ένα σκεύασμα σύγχρονου περιβαλλοντολογικού προφίλ, υψηλής αποτελεσματικότητας και μεγάλη διάρκεια δράσης.

Το εντομοκτόνο Exirel® Bait έχει λάβει οριστική έγκριση κυκλοφορίας για δολωματικούς ψεκασμούς και κατ’ εξαίρεση έγκριση για ψεκασμούς καλύψεως για το δάκο της ελιάς.

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 10 03 121000

Η δόση για το δολωματικό ψεκασμό είναι 7,5 κ.εκ./στρ. Exirel® Bait, σε συνδυασμό με το προσελκυστικό ENTOMELA 75 SL. Η ποσότητα ψεκαστικού διαλύματος ανά ελαιόδεντρο είναι 300 κ.εκ. και ψεκάζουμε στο εσωτερικό της κόμης του ελαιόδεντρου, στη βορινή πλευρά, σε μορφή χονδρών σταγονιδίων.

Ο ψεκασμός συστήνεται να γίνεται νωρίς το πρωί και μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Η τελευταία επέμβαση πριν τη συγκομιδή (PHI) είναι 7 ημέρες.

Επίσης, η δόση στον ψεκασμό καλύψεως είναι 50 75 κ.εκ. Exirel® Bait ανά 100 λίτρα ψεκαστικού διαλύματος. Συστήνεται ο συνδυασμός με 150 κ.εκ. Codacide® (φυτικό λάδι ελαιοκράμβης) ανά 100 λίτρα ψεκαστικού διαλύματος. Το Codacide δρα ως επιφανειοδραστικό/προσκολλητικό και ενισχύει τη διείσδυση του σκευάσματος στον ελαιόκαρπο. Η τελευταία επέμβαση πριν τη συγκομιδή (PHI) είναι 14 μέρες. Ο ψεκασμός να γίνεται νωρίς το πρωί με καλό λούσιμο, χωρίς απορροή. Το ψεκαστικό διάλυμα δεν χρειάζεται ρυθμιστή pH, ακόμη και εάν το pH είναι μεγαλύτερο από 8,5 αρκεί ο ψεκασμός να ολοκληρωθεί μέσα σε 3 ώρες από την παρασκευή του διαλύματος.

Το εντομοκτόνο Exirel® Bait, διαθέτοντας ειδικά σχεδιασμένη μορφή, (Γαλακτώδες Αιώρημα SE) για ψεκασμούς φυλλώματος, προσφέρει ισχυρή, τοπικά διασυστηματική κίνηση καταπολεμώντας εξίσου καλά ακμαία και προνύμφες του δάκου όλων των σταδίων (L1, L2, L3).

Μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο, με ελάχιστο μεσοδιάστημα μεταξύ τους: Τρεις (3), ανά 7 ημέρες στο δολωματικό ψεκασμό και δύο (2), ανά 10 μέρες στον ψεκασμό καλύψεως, ενώ αν γίνει συνδυασμός των δύο μεθόδων, τότε πρέπει να γίνονται το πολύ τρεις (3) εφαρμογές συνολικά. Η οδηγία, όσον αφορά τον αριθμό εφαρμογών, πρέπει να τηρείται σχολαστικά από τον τελικό χρήστη για τη σωστή διαχείριση της ανθεκτικότητας.

Για τη δραστική ουσία του Exirel® Bait (Cyantraniliprole®) υπάρχουν θεσμοθετημένα MRLs, όσον αφορά τα υπολείμματα σε Ευρώπη, Ην. Πολιτείες, Καναδά, Αυστραλία και άλλες χώρες, σε ελαιόλαδο και ελαιόκαρπο με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται κανένα θέμα με τις εξαγώγιμες ποσότητες.

Εν κατακλείδι, η καινοτόμος τεχνολογία του εντομοκτόνου Exirel® Bait, μες στο δυσμενές περιβάλλον της απόσυρσης παλαιών και δυσκολίας έγκρισης νέων χημικών μορίων όσο αφορά την φυτοπροστασία, ενισχύει το «οπλοστάσιο» του Έλληνα ελαιοκαλλιεργητή. Η καταπολέμηση του δάκου γίνεται πιο εύκολη με ορατά αποτελέσματα, αυξάνοντας την ποσότητα και την ποιότητα της ελαιοπαραγωγής.


 

 RED SOLID

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας