Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023

Αυξημένες προσβολές εσπεριδοειδών και σκάσιμο καρπών

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ, ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Αυξημένες προσβολές εσπεριδοειδών και σκάσιμο καρπών

Το φθινόπωρο ορισμένες ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών εμφανίζουν σκισίματα στο φλοιό και σκασίματα στη σάρκα.

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ - (Ceratitis capitata)

Διαπιστώσεις 

Στο δίκτυο παγίδευσης οι συλλήψεις είναι αυξημένες και οι καιρικές συνθήκες ευνοϊκές για το έντομο. Ξεκινάει η προστασία των πολύ πρώιμων ποικιλιών πορτοκαλιών και μανταρινιών. Η μύγα προσβάλλει τους καρπούς που μπαίνουν στο στάδιο ωρίμασης (αποπρασινισμός) ή είναι ώριμοι. Η ζημιά που προκαλεί είναι αποτέλεσμα ωοτοκίας στους καρπούς, διάβρωσης της σάρκας από προνύμφες που γεννιούνται και τρέφονται μέσα στον καρπό και δευτερογενών προσβολών από την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών. Η καταπολέμηση έχει χαρακτήρα προληπτικό και στοχεύει στη μείωση του πληθυσμού προτού τα θηλυκά γεννήσουν στους καρπούς. Οι λεπτόφλουδες ποικιλίες είναι περισσότερο ευαίσθητες στις προσβολές.

myga mesogeiou

Μέτρα αντιμετώπισης 

Στους παραγωγούς που σκοπεύουν να μειώσουν ή να αποφύγουν τους ψεκασμούς συστήνεται εφαρμογή του συστήματος της μαζικής παγίδευσης του εντόμου με άμεση ανάρτηση παγίδων “προσέλκυσης και θανάτωσης”με ετοιμόχρηστο δόλωμα. Η αποτελεσματικότητα αυξάνεται όταν οι παγίδες αναρτώνται σε ευρεία περιοχή ή ομαδικά πριν την πλήρη ωρίμαση των καρπών. Σε κάθε άλλη περίπτωση η περίμετρος του οπωρώνα πρέπει να ενισχύεται με επιπλέον παγίδες. Η άριστη πυκνότητα και οι οδηγίες ανάρτησης προτείνονται από τον κατασκευαστή. Η μαζική παγίδευση προτείνεται για προστασία και στις βιολογικές καλλιέργειες διότι δρα εκλεκτικά χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον και τους καρπούς.

Οι ψεκασμοί κάλυψης ξεκινούν στην πλήρη ωρίμαση των καρπών ανάλογα με την ένταση της προσβολής. Οι παραγωγοί οφείλουν να προσέχουν την επιλογή των φυτοφαρμάκων και να τηρούν αυστηρά τα χρονικά όρια από την επέμβαση έως τη συγκομιδή όπως αναγράφονται στην ετικέτα επειδή στα εσπεριδοειδή η περίοδος συγκομιδής είναι μεγάλης διάρκειας.

Παράχωμα σε βάθος και καταστροφή ή απομάκρυνση από τον οπωρώνα των προσβεβλημένων από τη μύγα καρπών βοηθάει στην μείωση των προσβολών.

Ο συνδυασμός των μέτρων αντιμετώπισης και η εφαρμογή τους σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση (συνεργασία παραγωγών) αυξάνει την αποτελεσματικότητά τους.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ - (Aonidiella aurantii), ΠΑΡΛΑΤΟΡΙΑ - ΜΑΥΡΗ ΨΩΡΑ (Parlatoria zizyphi), ΜΥΤΙΛΟΜΟΡΦΗ ΨΩΡΑ - (Lepidosaphes beckii)

Παρατηρείται αύξηση στα νεαρά βιολογικά στάδια της φθινοπωρινής γενιάς των κοκκοειδών που είναι ευαίσθητα στάδια στη χημική αντιμετώπιση.

kokkoeidi

Οδηγίες 

Οι προσβολές των κοκκοειδών περιορίζονται κυρίως με καλλιεργητικά μέτρα όπως το κλάδεμα και το αραίωμα της ετήσιας βλάστησης που ευνοούν την καλύτερη κυκλοφορία αέρα στα δέντρα.

Σε έντονες προσβολές συστήνεται άμεσα επέμβαση με εγκεκριμένα εντομοκτόνα. Προτιμήστε σκευάσματα χαμηλής τοξικότητας ή συνδυασμούς τους με θερινούς πολτούς. Λόγω καιρικής αστάθειας παρακολουθείτε τα δελτία πρόγνωσης καιρού πριν την εφαρμογή.

ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ - (Planococcus citri)

Παρουσιάζονται προσβολές στα σκιερά μέρη των δέντρων όπου η υγρασία είναι αυξημένη και σε δέντρα με πυκνή βλάστηση. Πάνω στα μελιτώματα δευτερογενώς αναπτύσσονται μύκητες της καπνιάς.

Οδηγίες

Στους οπωρώνες όπου διαπιστώνονται προσβολές καρπών σε ποσοστό μεγαλύτερο από 10% συστήνεται να γίνει άμεσα επέμβαση. Όπου συνυπάρχει με άλλα κοκκοειδή γίνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση.

ΔΙΑΛΕΥΡΩΔΗΣ (Dialeurodes citri)

Παρατηρούνται εκκολάψεις και νεαρά στάδια του διαλευρώδη.

dialeurodis

Οδηγίες 

Οι προσβολές περιορίζονται με καλλιεργητικούς χειρισμούς (περιορισμένες αρδεύσεις και όψιμες λιπάνσεις, καθαρισμός και αφαίρεση λαίμαργων βλαστών).

Σε δένδρα έντονα προσβεβλημένα συστήνεται επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα που έχουν ήπια δράση στα ωφέλιμα έντομα ή με θερινούς πολτούς.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ - (Eutetranychus orientalis)

Διαπιστώσεις

Προσβάλει κυρίως λεμονιές, λιγότερο τις μανταρινιές και πορτοκαλιές. Παρατηρούνται όλα τα βιολογικά στάδια κατά μήκος της κεντρικής νεύρωσης στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Τα προσβεβλημένα δένδρα έχουν έντονα σταχτιά όψη στα φύλλα τους και οι καρποί εμφανίζουν χλωρωτικούς αποχρωματισμούς. Σε έντονες προσβολές παρουσιάζεται φυλλόπτωση στα χαμηλά κλαδιά, μειωμένη παραγωγή και εξασθένιση.

tetranuxos

Οδηγίες 

Συστήνεται έλεγχος των δέντρων για την παρουσία χαρακτηριστικών συμπτωμάτων προσβολής στα φύλλα και στους καρπούς. Όταν διαπιστώνετε προσβολή συστήνεται άμεση αντιμετώπιση.

ΚΑΠΝΙΑ (Capnodioum spp. Limancia spp.,κ.α)

Οι συνθήκες αυξημένης υγρασίας ευνοούν την εξάπλωση των μυκήτων καπνιάς πάνω στα μελιτώματα διαφόρων εντόμων. Επιφανειακό λεπτό μαύρο στρώμα αναπτύσσεται σε διάφορα μέρη των δέντρων, ιδιαίτερα σε φύλλα και καρπούς μειώνοντας έτσι την εμπορική τους αξία.

Οδηγίες 

Η αντιμετώπιση βασίζεται σε έγκαιρη καταπολέμηση των εντόμων που παράγουν μελιτώματα (αλευρώδεις, ψώρες, ψευδόκοκκος). 

Φθινοπωρινοί ψεκασμοί με χαλκούχα μυκητοκτόνα περιορίζουν την ανάπτυξη της καπνιάς αλλά και των σήψεων των καρπών που προκαλούνται από μύκητες του γένους φυτόφθορα.

ΣΚΑΣΙΜΟ ΚΑΡΠΩΝ

Διαπιστώσεις

Το φθινόπωρο ορισμένες ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών εμφανίζουν σκισίματα στο φλοιό και σκασίματα στη σάρκα. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε μεγάλες και απότομες μεταβολές παραγόντων του περιβάλλοντος (θερμοκρασία, υγρασία αέρα & εδάφους) κατά την περίοδο της ωρίμασης και στη λεπτή φλούδα των ποικιλιών. Φαίνεται να μην μπορεί να ακολουθήσει η φλούδα την ταχύτερη ανάπτυξη της σάρκας και σκίζεται.

Σύσταση

Ορθή διαχείριση των αρδεύσεων περιορίζει την εκδήλωση σκασιμάτων.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας