Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023

Ελιά: Οι φυτοπροστατευτικοί ψεκασμοί μετά τη συγκομιδή

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας
Ελιά: Οι φυτοπροστατευτικοί ψεκασμοί μετά τη συγκομιδή

Οι ψεκασμοί κατά του κυκλοκόνιου και του γλοιοσπορίου μπορούν να «αξιοποιούνται» στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της καρκίνωσης που προκαλεί η ψευδομονάδα.

Κυκλοκόνιο (Spilocaea oleagina)

Μυκητολογική ασθένεια που εμφανίζεται κυρίως στα φύλλα των ελαιόδεντρων. Προκαλεί πέρα από τις χαρακτηριστικές κηλίδες, φυλλόπτωση και εξασθένιση των δένδρων.

Κατά συνέπεια οι έντονες προσβολές καταλήγουν να προκαλούν μειωμένη καρποφορία. Οι συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο στην περιοχή μας (υψηλή υγρασία σε συνδυασμό με τις επικρατούσες θερμοκρασίες) είναι αρκούντως ευνοϊκές για την ανάπτυξη της ασθένειας.

Συνιστάται, τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιηθεί ένας ψεκασμός με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ή με χαλκούχα σκευάσματα λαμβάνοντας υπ’ όψιν το χρονικό περιθώριο (PHI) πριν τη συγκομιδή (όπου αυτή δεν έχει πραγματοποιηθεί) που ορίζεται στην ετικέτα κάθε φυτοπροστατευτικού προϊόντος.

Σε περιοχές όπου σημειώνεται υψηλή σχετική υγρασία καθώς και σε περιοχές όπου ενδημεί η ασθένεια προτείνεται να πραγματοποιηθεί και ένας επαναληπτικός ψεκασμός μετά από ένα μήνα. Καλό είναι, όπου είναι δυνατόν, να ολοκληρωθεί η συγκομιδή στους ελαιώνες όπου αυτή επίκεται και να ακολουθήσει ο ψεκασμός μετά τη συλλογή του ελαιόκαρπου.

Γλοιοσπόροιο (Colletotrichum gloeosporioides)

Πρόκειται για μυκητολογική ασθένεια, η οποία προκαλεί χαρακτηριστικές κηλίδες στις ελιές που τείνουν στην ωρίμανση. Η καταπολέμηση του γλοιοσπορίου πραγματοποιείται κυρίως με ψεκασμό με κατάλληλα μυκητοκτόνα ή χαλκούχα σκευάσματα. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή εκεί όπου ενδημεί η ασθένεια ή εκεί όπου σημειώνεται παρατεταμένη υψηλή σχετική υγρασία.

Σε ελαιώνες όπου υπάρχει η προσβολή γλοιοσπορίου απαιτείται η διενέργεια ψεκασμού στα τέλη Οκτωβρίου με σχολαστική «κάλυψη» όλη της κόμης των ελαιόδεντρων, ο οποίος μπορεί να συνδυάζεται με την καταπολέμηση του κυκλοκόνιου.

Σε περιοχές όπου σημειώνεται σημαντικό πρόβλημα, , προτείνεται να πραγματοποιηθεί και ένας επαναληπτικός ψεκασμός μετά από ένα μήνα. Στην καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας συμβάλει σημαντικά και το κατάλληλο κλάδεμα ώστε να επιτυγχάνεται η μείωση της υγρασίας. 

Καπνιά 

Είναι το μαύρισμα που παρατηρείται επάνω στα φύλλα και στους κλαδίσκους των ελαιόδεντρων με αποτέλεσμα να εμποδίζει τις διαδικασίες της φωτοσύνθεσης και διαπνοής. Δημιουργείται από μύκητες που αναπτύσσονται συνήθως στα μελιτώματα εντόμων (κοκκοειδών) ως επίφυτα.

Αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα με το κυκλοκόνιο. Καλύτερη καταπολέμηση επιτυγχάνεται με την καταπολέμηση των κοκκοειδών την κατάλληλη εποχή. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται κάποιος γενικευμένος ψεκασμός για την αντιμετώπιση της καπνιάς.

Καρκίνωση (Pseudomonas syringae pv. savastanoi)

Η ασθένεια δημιουργείται από την είσοδο του βακτηρίου ψευδομονάδα στις πληγές και στις σχισμές του φλοιού των κλάδων της ελιάς. Ιδανικές συνθήκες για την είσοδο του βακτηρίου υπάρχουν μετά το κλάδεμα, χαλάζι, παγετό, συγκομιδή. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της καρκίνωσης είναι οι όγκοι που δημιουργούνται στους βραχίονες και στους βλαστούς των ελαιόδεντρων. 

Αντιμετωπίζεται με αφαίρεση  και κάψιμο των κλαδίσκων και κλάδων που έχουν τους όγκους. Στους μεγάλους βραχίονες συνιστάται να γίνεται αφαίρεση των όγκων και απολύμανση των πληγών με ένα πυκνό διάλυμα χαλκούχου σκευάσματος. Χρειάζεται απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων και ένας ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα μετά το χαλάζι, παγετό, κλάδεμα και συλλογή. 

Οι ψεκασμοί κατά του κυκλοκόνιου και του γλοιοσπορίου μπορούν να «αξιοποιούνται» στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της καρκίνωσης που προκαλεί η ψευδομονάδα.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας