Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Φυτοπροστασία ανάλογα με το βλαστικό στάδιο που επικρατεί στον ελαιώνα σας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Φυτοπροστασία ανάλογα με το βλαστικό στάδιο που επικρατεί στον ελαιώνα σας

Οι υψηλές θερμοκρασίες που προηγήθηκαν έφεραν διακυμάνσεις στην ταχύτητα εξέλιξης της άνθισης ανάλογα πάντα με το μικρόκλιμα κάθε περιοχής. Συστήνεται να εκτιμήσετε το βλαστικό στάδιο του ελαιώνα σας.

Βλαστικά στάδια ελιάς, ποικιλία Κορωνέικη

Πρώιμες περιοχές: Άνθιση (στάδια F, F1).

Μεσοπρώιμες περιοχές: Κρόκιασμα ανθοταξιών, λίγο πριν την άνθιση (στάδια  E και F).

Όψιμες περιοχές: Φούσκωμα και κρόκιασμα των ανθοταξιών (στάδια D και Ε).

elia vlastika stadia koroneiki

Πυρηνοτρήτης (Prays oleae)

Στο δίκτυο παγίδευσης περιοχών μέσης πρωιμότητας η πτήση της ανθόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη καταγράφεται με μέτριους πληθυσμούς. Οι προνύμφες τρέφονται στα ώριμα κλειστά και ανοιχτά άνθη.

Διαπιστώσεις: Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που προηγήθηκαν έφεραν διακυμάνσεις στην ταχύτητα εξέλιξης της άνθισης ανάλογα πάντα με το μικρόκλιμα κάθε περιοχής. Συστήνεται να εκτιμήσετε το βλαστικό στάδιο που επικρατεί στον ελαιώνα σας για την ορθή εφαρμογή των οδηγιών.

Οδηγίες - Μεσοπρώιμες περιοχές:

-Ελαιώνες με μεγάλη ανθοφορία δεν έχουν ανάγκη καταπολέμησης του εντόμου στη γενιά αυτή. Σε χρονιά μεγάλης ανθοφορίας ο πυρηνοτρήτης δεν προκαλεί στο στάδιο αυτό σημαντική ζημιά στην παραγωγή γιατί ένα μικρό ποσοστό, μόλις 3-5% των ανθέων της ελιάς εξασφαλίζουν ικανοποιητική καρποφορία.

-Σε ελαιώνες με μέτρια ή μικρή ανθοφορία συστήνεται επέμβαση με εκλεκτικά εγκεκριμένα σκευάσματα στην έναρξη της άνθισης.

-Στους ελαιώνες βιολογικής καλλιέργειας ανεξαρτήτως μεγέθους της ανθοφορίας συστήνεται μία επέμβαση με σκευάσματα του βακίλου της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis) όταν έχουν ανοίξει 5-25% των ανθέων. Κατά κανόνα η αντιμετώπιση συστήνεται στην ανθόβια γενιά επειδή ο βάκιλος είναι αποτελεσματικός μόνο στις προνύμφες. Δεν συστήνονται εφαρμογές βακίλου στην καρπόβια γενιά που οι προνύμφες εισέρχονται στον μικρό καρπό, χωρίς να περιφέρονται για να καταναλώσουν το εντομοπαθογόνο βακτήριο.

Σύσταση: Στην περίοδο της άνθισης προτείνεται γενικά η χρήση σκευασμάτων του βακίλου ή άλλου εκλεκτικού εγκεκριμένου σκευάσματος για την προστασία των ωφέλιμων εντόμων (επικονιαστές, παράσιτα, αρπακτικά).

Βαμβακάδα (Ψύλλα) (Euphyllura phillyreae)

Έντομο μυζητικό, προσβάλλει τους νέους βλαστούς και τις ανθοταξίες. Σχηματίζει αποικίες στην τρυφερή βλάστηση που καλύπτονται από λευκές βαμβακώδεις εκκρίσεις με κολλώδες μελίτωμα (βαμβακάδα).

Με την άνοδο της θερμοκρασίας σταδιακά αναστέλλεται η δράση της και οι προσβολές υποχωρούν. Συνήθως δεν επηρεάζει την παραγωγή.

Οδηγίες: Στις μεσοπρώιμες περιοχές συστήνεται αντιμετώπιση μόνο σε ελαιώνες μειωμένης ανθοφορίας και έντονης προσβολής (άνθη καλυμμένα με βαμβακάδα να ξεπερνούν το 30%). Επεμβάσεις που γίνονται για άλλα έντομα καταπολεμούν και την ψύλλα.

Μαργαρόνια (Palpita unionalis)

Οι συλλήψεις στο δίκτυο παγίδευσης φανερώνουν δραστηριότητα της ανοιξιάτικης γενιάς σε όλες τις περιοχές, πιο έντονη στην πρώιμη ζώνη.

Οι προνύμφες καταστρέφουν με φαγώματα τα νεαρά φύλλα και τις τρυφερές κορυφές προκαλώντας ανεπιθύμητους πλάγιους βλαστούς. Σημαντική είναι η καταστροφή των εμβολίων.

Οδηγίες: Συστήνονται άμεσα και σε όλες τις περιοχές προσεκτικός έλεγχος και προστασία των νεαρών δενδρυλλίων (φυτώρια, νέοι ελαιώνες ) και των δέντρων που έχουν αυστηρά ανανεωτικά κλαδέματα.


 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας