Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Γεωργική Προειδοποίηση για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων εχθρών των πυρηνόκαρπων

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
Γεωργική Προειδοποίηση για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων εχθρών των πυρηνόκαρπων

Συνιστάται στους παραγωγούς να ψεκάσουν τις επόμενες ημέρες με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την καταπολέμηση των εχθρών, ιδίως σε οπωρώνες με γνωστό ιστορικό προσβολών.

Καρπόκαψα (Grapholita molesta)

Η καρπόκαψα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς των πυρηνόκαρπων προσβάλλοντας κυρίως τους βλαστούς και τους καρπούς της ροδακινιάς και δευτερευόντως της βερικοκιάς, δαμασκηνιάς και αμυγδαλιάς. Είναι λεπιδόπτερο και συμπληρώνει 4-5 γενιές το χρόνο. Η πρώτη γενεά εμφανίζεται περίπου μέσα Απριλίου στις πρώιμες περιοχές και έως τα μέσα Μαΐου για τις όψιμες περιοχές από τις ανεπτυγμένες προνύμφες που διαχείμασαν, προσβάλλοντας τους νεαρούς βλαστούς.

pirinokarpa

Η εγκατάσταση των φερομονικών παγίδων φέτος έγινε μέσα Μαρτίου. Από τη μελέτη των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες διαπιστώνουμε ότι ξεκίνησε η πτήση της πρώτης γενεάς του εντόμου από τέλη Μαρτίου λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Με την έναρξη των εκκολάψεων οι νεαρές προνύμφες εισέρχονται στους ακραίους νεαρούς βλαστούς και ανοίγουν στοά στο κέντρο τους.

Συνιστάται στους παραγωγούς να πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες ψεκασμό με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την καταπολέμηση του εντόμου, ιδίως σε οπωρώνες με γνωστό ιστορικό προσβολών. Επίσης συνιστάται η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων μειωμένης τοξικότητας λόγω του μεγάλου πληθυσμού ωφέλιμων εντόμων αυτή την εποχή.

karpokapsa pirinokarpa

Ανάρσια (Anarsia Lineatella)

Η ροδακινιά αποτελεί τον κυριότερο ξενιστή της ανάρσιας. Η ανάρσια είναι λεπιδόπτερο και προσβάλει επίσης τη βερικοκιά, την αμυγδαλιά και δευτερευόντως άλλα πυρηνόκαρπα.

Στη ροδακινιά προκαλεί ζημιές σε νεαρούς βλαστούς ανοίγοντας στοές. Οι βλαστικές κορυφές λυγίζουν και καταστρέφονται. Στους νεαρούς καρπούς προκαλεί επιφανειακά φαγώματα, ενώ στους αναπτυγμένους κοντά στην ωρίμανση εισέρχεται στο εσωτερικό τους και τρέφεται από τη σάρκα.

Διαχειμάζει ως προνύμφη μέσα στο φλοιό ή στους νεαρούς βλαστούς. Στο τέλος του χειμώνα ξεκινάει τη διατροφική της δραστηριότητα σε οφθαλμούς, άνθη και στη συνέχεια σε βλαστούς και καρπούς.

Η έναρξη των πτήσεων ξεκίνησε στις Σέρρες (14/04/2024) και στην Δράμα (18/04/2024), με πολύ μικρό αριθμό συλλήψεων. Οι επεμβάσεις κατά της καρπόκαψας καλύπτουν και την αντιμετώπιση της ανάρσιας.

Η εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να γίνεται από κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων Ο.Χ.Γ.Φ. και να εφαρμόζονται οι οδηγίες χρήσης με έμφαση στη δοσολογία, τη συνδυαστικότητα και την τήρηση μέτρων προστασίας του ψεκαστή όπως αναγράφεται στις ετικέτες.


 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας