Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Εξάπλωση των ασθενειών στην αχλαδιά - μηλιά μετά τις βροχοπτώσεις

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ,ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ
Εξάπλωση των ασθενειών στην αχλαδιά - μηλιά μετά τις βροχοπτώσεις

Η εξάπλωση των ασθενειών και η επιδημική τους εμφάνιση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις καιρικές συνθήκες, όπως οι δροσερές θερμοκρασίες και κυρίως ο παρατεταμένα βροχερός, υγρός και ανεμώδης καιρός, καθώς και το χαλάζι.

Ασθένειες

Φέτος, η εξέλιξη των ευαίσθητων βλαστικών σταδίων των καλλιεργειών έλαβαν χώρα υπό ξηροθερμικές συνθήκες, απουσία βροχοπτώσεων και υψηλών ποσοστών υγρασίας.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν σημαντικά με την έλευση ισχυρών καταιγίδων, ανέμων και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Επίσης, ο κίνδυνος χαλαζόπτωσης κατά τόπους, είναι πολύ μεγάλος.

Τέτοιες καιρικές συνθήκες ευνοούν ιδιαίτερα μυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες, οι οποίες ανάλογα με το παθογόνο, την ευαισθησία της ποικιλίας και το ιστορικό της καλλιέργειας, μπορεί να πάρουν επιδημική μορφή και να προκαλέσουν σοβαρή καταστροφή στην παραγωγή.

Σε αυτή τη χρονική περίοδο οι καλλιέργειες της αχλαδιάς και της μηλιάς βρίσκονται στα πλέον ευαίσθητα βλαστικά στάδια και συνεπώς διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο προσβολής από ασθένειες.

Φουζικλάδια (Αχλαδιά - Μηλιά)

Τα φουζικλάδια είναι μυκητολογικές ασθένειες της αχλαδιάς και της μηλιάς, οι οποίες με βροχερό, ανεμώδη και δροσερό καιρό, μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα καταστροφικές από την έναρξη της βλάστησης μέχρι και τη συγκομιδή. Τα πλέον συχνά και χαρακτηριστικά συμπτώματα εμφανίζονται στα φύλλα και στους καρπούς.

Τα φουζικλάδια είναι μυκητολογικές ασθένειες της αχλαδιάς και της μηλιάς, οι οποίες με βροχερό, ανεμώδη και δροσερό καιρό, μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα καταστροφικές από την έναρξη της βλάστησης μέχρι και τη συγκομιδή. Τα πλέον συχνά και χαρακτηριστικά συμπτώματα εμφανίζονται στα φύλλα και στους καρπούς.

Επίσης, τονίζεται ότι για να είναι αποτελεσματική η καταπολέμηση των φουζικλαδίων σε μία περιοχή θα πρέπει να εφαρμόζεται από το σύνολο των καλλιεργητών, διότι τα μολύσματα των παθογόνων (ασκοσπόρια) μεταφέρονται με τον άνεμο και μολύνουν σε μεγάλες αποστάσεις.

fouzikladio se karpo

Μονίλια (Φαία σήψη)  (Αχλαδιά - Μηλιά)

Είναι μυκητολογική ασθένεια μεγάλης οικονομικής σημασίας για τα μηλοειδή. Το παθογόνο προσβάλει τα άνθη και μέσω αυτών τους κλαδίσκους, τα φύλλα και τους κλάδους (έλκη). Επίσης, προσβάλει τους καρπούς σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους, προκαλώντας σήψεις, ακόμη και μετασυλλεκτικά. Τα μολύσματα του μύκητα (κονίδια) μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις και με βροχερό και υγρό καιρό προκαλούν ταχύτατα μολύνσεις. Συστήνεται η συνέχιση της προστασίας της νεαρής βλάστησης και των καρπών ενόψει της έλευσης της καταιγίδας, με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.

Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση της ασθένειας είναι δυνατό να συνδυαστεί με εκείνη για τα φουζικλάδια.

monilia mhlia

Ωίδιο (Μηλιά)

Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση της ασθένειας στην τρυφερή βλάστηση.

Συστήνεται ψεκασμός ιδίως σε ποικιλίες μηλιάς που είναι ευαίσθητες στο ωίδιο, αλλά και σε περιοχές με ιστορικό προσβολών από τον μύκητα.

Προτείνεται να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και το φουζικλάδιο.

oidio milias

Σεπτορίωση (Αχλαδιά)

Όπως και στην περίπτωση των φουζικλαδίων, η ασθένεια ευνοείται από τις άστατες καιρικές συνθήκες. 

Συστήνεται άμεσα η προστασία των καλλιεργειών με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο και σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του φουζικλαδίου.

Βακτηριακό κάψιμο (Αχλαδιά - Μηλιά)

Λόγω της καταιγίδας, συστήνεται η συνέχιση τη προστασίας των καλλιεργειών, ιδίως εκείνων με ιστορικό προσβολή από το βακτήριο, με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο βακτηριοκτόνο σκεύασμα.

Επίσης, συνιστάται ο περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης καθώς και της άρδευσης στην απολύτως αναγκαία, διότι η ασθένεια αποβαίνει ιδιαίτερα σοβαρή στα εύρωστα δένδρα.

Στους οπωρώνες που έχουν προσβολές συστήνεται η συλλογή και η απομάκρυνση των προσβεβλημένων βλαστών μαζί με τουλάχιστον 30 εκ. υγιούς τμήματος αργότερα και μόνο κατά τη διάρκεια ξηρού καιρού και ηλιοφάνειας.


 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

FARMABASE 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας